Munkahelyi biztonság és egészségvédelem: ez a törvény

2016. szeptember 08. 07:56
A tagállami biztonsági és egészségvédelmi jogszabályokra vonatkozóan az európai jogszabályi rendelkezések az irányadók. Ide tartoznak a jogilag kötelező érvényű uniós irányelvek, az irányelvek végrehajtását megkönnyítő, nem kötelező érvényű uniós iránymutatások és az uniós szabványok.

Bővebben az európai és a tagállami biztonsági és egészségvédelmi jogszabályokról

Az Európai Unió működéséről szóló szerződés 153. cikke alapján a munkahelyi biztonság és egészségvédelem terén közösségi intézkedések széles körét fogadták el. Az európai irányelvek jogilag kötelező erejűek. Ezeket az irányelveket a tagállamoknak át kell ültetniük a nemzeti jogukba.

 

Az európai irányelvek minimumkövetelményeket és alapvető elveket határoznak meg, így például a megelőzés és a kockázatértékelés elvét, valamint megállapítják a munkáltatók és az alkalmazottak kötelezettségeit. Egy sor európai iránymutatás ezenkívül az európai irányelvek, valamint az európai szabványügyi szervezetek által elfogadott európai szabványok végrehajtásának megkönnyítésére törekszik. 

A munkahelyi biztonságról és egészségvédelemről a Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatóságának (Európai Bizottság)  honlapján olvashatók további információk. Az Európai Unió munkahelyi biztonsággal és egészségvédelemmel kapcsolatos, 2014–2020-as stratégiája  olyan stratégiai célkitűzéseket határoz meg, amelyek célja a munkahelyi balesetek és megbetegedések eseteinek csökkentése Unió-szerte.

Az alábbi részek az európai jogszabályokról, azok végrehajtásáról és a munkahelyi biztonsággal és egészségvédelemmel foglalkozó egyéb gyakorlati dokumentumokról témakörök szerint nyújtanak tájékoztatást.

Forrás. OSHA Europe

Kapcsolódó cikkek

Több munkabaleset

2017. február 22. 08:17
9,2 százalékkal több munkabaleset történt tavaly, mint a korábbi évben – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya 2017. február közepén nyilvánosságra hozott dokumentumából. 

Rend van az élelmiszerpiacon

2017. április 28. 07:58
Rend van a hazai élelmiszerpiacon, az előállítók, feldolgozók, kereskedők igyekeznek betartani az élelmiszerbiztonsági szabályokat - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésének eredményeit ismertetve az M1 Ma reggel és a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.