Munkahelyi biztonság és egészségvédelem: ez a törvény

2016. szeptember 08. 07:56
A tagállami biztonsági és egészségvédelmi jogszabályokra vonatkozóan az európai jogszabályi rendelkezések az irányadók. Ide tartoznak a jogilag kötelező érvényű uniós irányelvek, az irányelvek végrehajtását megkönnyítő, nem kötelező érvényű uniós iránymutatások és az uniós szabványok.

Bővebben az európai és a tagállami biztonsági és egészségvédelmi jogszabályokról

Az Európai Unió működéséről szóló szerződés 153. cikke alapján a munkahelyi biztonság és egészségvédelem terén közösségi intézkedések széles körét fogadták el. Az európai irányelvek jogilag kötelező erejűek. Ezeket az irányelveket a tagállamoknak át kell ültetniük a nemzeti jogukba.

 

Az európai irányelvek minimumkövetelményeket és alapvető elveket határoznak meg, így például a megelőzés és a kockázatértékelés elvét, valamint megállapítják a munkáltatók és az alkalmazottak kötelezettségeit. Egy sor európai iránymutatás ezenkívül az európai irányelvek, valamint az európai szabványügyi szervezetek által elfogadott európai szabványok végrehajtásának megkönnyítésére törekszik. 

A munkahelyi biztonságról és egészségvédelemről a Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatóságának (Európai Bizottság)  honlapján olvashatók további információk. Az Európai Unió munkahelyi biztonsággal és egészségvédelemmel kapcsolatos, 2014–2020-as stratégiája  olyan stratégiai célkitűzéseket határoz meg, amelyek célja a munkahelyi balesetek és megbetegedések eseteinek csökkentése Unió-szerte.

Az alábbi részek az európai jogszabályokról, azok végrehajtásáról és a munkahelyi biztonsággal és egészségvédelemmel foglalkozó egyéb gyakorlati dokumentumokról témakörök szerint nyújtanak tájékoztatást.

Forrás. OSHA Europe

Kapcsolódó cikkek

2021-től teljesen betilthatják a műanyag zacskókat Magyarországon

2018. szeptember 17. 11:07
Jelentős szigorítást tervez 2019-től az Innovációs és Technológiai Minisztérium a műanyag zacskók és egyszer használatos műanyag eszközök kiszorítása érdekében. Várhatóan szeptember végén kerül nyilvánosságra az a jogszabálytervezet, amelytől a forgalmazott műanyag zacskók jelentős csökkenését várja a minisztérium. A szaktárca hosszú távon a műanyag zacskók forgalmazásának a teljes tiltását is tervezi.

Az első MezőgépShow Mezőfalván - Kattintson a részletes programért!

2016. június 08. 08:24
2016. június 17-18-án kerül sor Mezőfalván az I. NAK MezőgépShow-ra, ahol több mint 2000 látogató követi majd figyelemmel a gépbemutatókat, precíziós gazdálkodási bemutatókat, illetve hibridbemutatókat. Ez csak ízelítő a programkínálatból, a végleges programért és regisztrációért görgessen lejjebb!