Munkahelyi biztonság és egészségvédelem: ez a törvény

2016. szeptember 08. 07:56
A tagállami biztonsági és egészségvédelmi jogszabályokra vonatkozóan az európai jogszabályi rendelkezések az irányadók. Ide tartoznak a jogilag kötelező érvényű uniós irányelvek, az irányelvek végrehajtását megkönnyítő, nem kötelező érvényű uniós iránymutatások és az uniós szabványok.

Bővebben az európai és a tagállami biztonsági és egészségvédelmi jogszabályokról

Az Európai Unió működéséről szóló szerződés 153. cikke alapján a munkahelyi biztonság és egészségvédelem terén közösségi intézkedések széles körét fogadták el. Az európai irányelvek jogilag kötelező erejűek. Ezeket az irányelveket a tagállamoknak át kell ültetniük a nemzeti jogukba.

 

Az európai irányelvek minimumkövetelményeket és alapvető elveket határoznak meg, így például a megelőzés és a kockázatértékelés elvét, valamint megállapítják a munkáltatók és az alkalmazottak kötelezettségeit. Egy sor európai iránymutatás ezenkívül az európai irányelvek, valamint az európai szabványügyi szervezetek által elfogadott európai szabványok végrehajtásának megkönnyítésére törekszik. 

A munkahelyi biztonságról és egészségvédelemről a Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatóságának (Európai Bizottság)  honlapján olvashatók további információk. Az Európai Unió munkahelyi biztonsággal és egészségvédelemmel kapcsolatos, 2014–2020-as stratégiája  olyan stratégiai célkitűzéseket határoz meg, amelyek célja a munkahelyi balesetek és megbetegedések eseteinek csökkentése Unió-szerte.

Az alábbi részek az európai jogszabályokról, azok végrehajtásáról és a munkahelyi biztonsággal és egészségvédelemmel foglalkozó egyéb gyakorlati dokumentumokról témakörök szerint nyújtanak tájékoztatást.

Forrás. OSHA Europe

Kapcsolódó cikkek

Már a termőföldet félti a kormány az ellenzéktől

2018. március 07. 07:50
Ha április 8-án az ellenzék jut hatalomra, a magyar föld ismét veszélyben lesz, elvennék a magyar gazdáktól az általuk tisztességesen megvásárolt földeket, és külföldi spekulánsok kezére játszhatnák – jelentette ki kedden a Vas megyei Ikerváron tartott sajtótájékoztatóján Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Ezek a munkavédelmi ellenőrzések tavalyi tapasztalatai

2017. április 06. 10:55
A munkaügyi hatósághoz hasonlóan a munkavédelmi hatóság is évente, jelentésben értékeli az ellenőrzések tapasztalatait, melynek legfontosabb tanulságait az alábbiakban mutatjuk be. A kormányzati ígéreteknek megfelelően a munkavédelmi ellenőrzések száma emelkedik, ennek mértéke tavaly 13% volt. Ennek eredményeképpen közel 15.000 munkáltató került ellenőrzés alá. A munkavédelmi ellenőrzések 79.1%-os jogsértési arányt tártak fel, ez az arány a munkaügyi ellenőrzések esetében 84%. Ez pedig azt jelenti, hogy 10 munkáltatóból 8 nincsen tisztában teljes mértékben a jogi kötelezettségeivel.