Munkavégzés kánikulában

2017. június 22. 09:27
A nyári meleg, a tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolja az egészségi állapotot. Fokozottabban izzadunk, nagyobb a folyadékveszteségünk. A LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértőjének írása.

Már 2%-os folyadékvesztés esetén is csökken a fizikai és a szellemi teljesítőképesség, és megjelennek a kiszáradás első tünetei (fejfájás, koncentráló képesség csökkenése, szomjúság), A meleg miatt növekszik a szervezet terhelése, csökken a koncentráló képesség, megnő a tévesztés lehetősége, amely eredményeként nő a kockázat, a balesetek bekövetkezésének valószínűsége.


A megelőzésre helyezzük a hangsúlyt, amelyben a munkáltatónak vannak kötelezettségei az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó feltételek megteremtésében.


1993. évi XCIII tv. előírása szerint minden munkahelyen elegendő mennyiségű és minőségű, egészséget nem károsító levegőt és klímát kell biztosítani, szabadtéri munkahelyen gondoskodni kell a dolgozók időjárás elleni védelméről.
A 3/2002 (II.8.) EüM-SzCsM együttes rendelet előírása értelmében, ha a munkahelyi klíma zárttéri és szabadtéri munkahelyen a 24 °C (K) EH értéket meghaladja, a munkavállalók részére igény szerint, de legalább félóránként védőitalt kell biztosítani. A folyadékveszteséget általában 14-16 °C hőmérsékletű ivóvízzel kell pótolni. E célra alkalmas azonos hőmérsékletű ízesített, alkoholmentes ital is, amelynek cukortartalma az ital 4 súlyszázalékát nem haladja meg, vagy amely mesterséges édesítőszerrel ízesített. A munkáltató minden munkahelyen köteles gondoskodni ivóvízcsap, illetve ivókút felszereléséről, valamint az ivóvizet szolgáltató berendezés tisztán tartásáról és megfelelő karbantartásáról. Vízvezetékes ivóvíz hiányában ivóvízről ivóvíztartály felszerelésével vagy egyéb módon kell gondoskodni. A klímakörnyezet kedvezőtlen hatásainak megelőzése céljából munkaszervezési intézkedéseket kell tenni. Óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbeiktatni.


Szabadtéri munkahelyek esetében a munkáltató –a többletköltségek átvállalása mellett- a megfelelő hőmérsékletet biztosító klimatizált gépkocsiba való beülés lehetőségével is biztosíthatja a pihenőhelyet.
Melegben végzett munkánál fontos szempont a munkaszervezés, miszerint a munkát a nap hűvösebb időszakára kell időzíteni, nehéz munkához rotáció alkalmazása.

liganet.hu
A munkavállalók figyelmét fel kell hívni a folyadékveszteség pótlásának szükségességére és az ebből adódó rosszullétek megelőzésére, arra, hogy az esetlegesen előforduló panaszok (pl. fejfájás, szédülés, szemkáprázás, szomjúság, szapora szívverés) esetén a munkát azonnal hagyják abba és keressék fel a kijelölt pihenő helyet, szükség esetén igényeljék az elsősegélynyújtást vagy orvosi ellátást.


A dolgozóknak egymásra és a munkairányítóknak a beosztottakra is nagyobb figyelemmel kell lenni meleg időben, hogy az esetleges kiszáradás első jeleit észre vegyék, ezért fontos, hogy a munkások figyeljenek egymásra a tünetek felismerése érdekében.

 

Kapcsolódó cikkek

Eldőlt ki lett az év legjobb mezőgazdasági diákvállalkozója

2017. június 07. 21:11
Június 2-án a budapesti Vendel irodaházban megrendezésre került a Mezőgazdász - avagy legyél Te az év mezőgazdasági diákvállalkozója című verseny. A program célja, hogy a mezőgazdasági szakképzésben tanuló diákok egy évre megalapíthassák a saját vállalkozásukat, amelynek középpontjában valamilyen mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó termék vagy szolgáltatás áll.

Fiatal szemmel

2016. szeptember 14. 08:20
2016. szeptember 9-10-én a Fiatalok Ligája, azaz a LIGA Szakszervezetek Ifjúsági Bizottság „Merre tovább Szakszervezetek?- A szakszervezeti mozgalom lehetőségei és jövője ifjúsági szemmel” címmel szemináriumot rendezett Budapesten. Az eseményt a Friedrich Ebert Alapítvány támogatta.