Mutatjuk, kik mehetnek nyugdíjba 2020-ban

2019. szeptember 17. 11:55
A nyugdíjkorhatár folyamatosan emelkedik

A nyugdíjkorhatár már egy pár éve folyamatosan emelkedik. Idén fő szabály szerint a betöltött 64 éves kortól lehet igényelni az öregségi nyugdíjat, jövőre 64,5 éves kortól lehet majd – írja a 24.hu.

Ez azt jelenti, hogy 2020-tól a 64 év 183 napos nyugdíjkorhatáruk betöltésével az 1956. első félévében született évjárat még nem nyugdíjas tagjai igényelhetik az öregségi nyugdíjukat

– írta a Nyugdíjguru. Az idén érvényes 64 éves korhatárhoz képest fél évvel emelt nyugdíjkorhatár miatt az 1956-ban született személyek attól függően igényelhetik jövőre vagy csak 2021-ben az öregségi nyugdíjukat, hogy 1956 első vagy második félévében születtek-e.

  • Aki 1956 január 1. és június 30. között született, az 2020. második félévében tölti be a korhatárát, míg
  • aki 1956. július 1. és december 31. között született, az csak 2021. első félévében fogja betölteni a korhatárt.

Az öregségi teljes nyugdíjhoz a betöltött koron kívül feltétel, hogy minimálisan 20 év szolgálati idővel rendelkezzen a nyugdíjat igénylő személy. A résznyugdíjhoz is legalább 15 év kell.

A nők azonban 40 év szolgálati idő megszerzése után életkortól függetlenül elmehetnek kedvezményes öregségi nyugdíjba, azzal a feltétellel, hogy a 40-ből legalább 32 év keresőtevékenységgel szerzett szolgálati idejük van.

Azok, akik a nyugdíjkorhatárnál idősebbek és megvan a szükséges szolgálati idejük is, de még nem igényelték az öregségi nyugdíjat, jövőre is bármikor kérhetik anak megállapítását. Mivel mostanában minél később megy valaki nyugdíjba, annál magasabb lehet a kezdő ellátása, jó ha ezt is mérlegeljük a döntés előtt.

Forrás: 24.hu / szakszervezetek.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Mi maradhat nyitva délután 3 után? Itt vannak a kormány mai döntéseinek részletei!

2020. március 17. 08:56
Néhány kivételtől eltekintve minden üzletnek és vendéglátóhelynek be kell zárnia 15 órakor a kormány döntése értelmében, illetve egyáltalán nem lehet majd zártkörű rendezvényeket tartani. Emellett a Magyar Közlönyben megjelent rendeletben arra kérik a 70 évnél idősebbeket, hogy maradjanak otthon.

Túlterheltség a munkában: fedezzük fel gondolkodásbeli hibáinkat

2018. szeptember 06. 08:47
Te is azok közé tartozol, akik folyamatosan bővítik tennivalóik listáját? Péntek délután lehetőleg már nem is nézel e-mailt, nehogy a beérkező üzenetek felborítsák a hétvégére vonatkozó terveidet? Ha bizonyos pillanatokban túlterheltnek érzed magad, érdemes kipróbálnod néhány dolgot. Már néhány lassú, mély lélegzetvétel is képes gátat vetni a pániknak, és kitágítani a perspektívákat, mivel aktiválja az agy felkészülési és tervezési képességét. A légzésfigyelésen kívül természetesen még számtalan dolgot tehetünk. Alice Boyes klinikai pszichológus Az egészséges elme eszközkészlete (The Healthy Mind Toolkit) c. könyv szerzője ehhez ad pár tippet.