Nagy balatoni lángostérkép 2020 - a legjobbak egy helyen

2020. augusztus 13. 08:26
Egész héten strandidő lesz. Ha pedig strand, akkor lángos. Idén is körbejártuk a tópartot, hogy megkeressük, hol vannak a legjobb lánogosozó helyek. Egyúttal arról is meggyőződtünk, hogy továbbra sem luxus a lángos a Balatonnál.
Nagy balatoni lángostérkép 2020 - a legjobbak egy helyen

Úgy látszik örökzöld téma nyáron a balatoni lángos árával rémisztgetni a nyaralókat. Tavaly is ezt történt, és idén is egy szabályos kommandó van a közösségi oldalakon arra, hogy elrettentő árakról kommenteljenek.

Mennyi az annyi?

Az elmúlt hetekben elterjedt a híre, hogy 1500-2000 forint a balatoni lángos. El is indultunk felfedezni a kínálatot és nyomára akartunk bukkanni, ezeknek a drága jó balatoni lángosoknak is. Hiába, mert nem találtuk.

A legtöbb helyen 550 forint egy sima lángos és ettől 50-100 forinttal volt lefele és felfele is eltérés. Keszthely legforgalmasabb lángossütőjénél, a Balaton parton például 500 forintért árulják. A legolcsóbb simát 450 forintért (!) ettük, a legdrágábbat 700 forintért. Ez azt jelenti, hogy tavaly óta 50-100 forintot drágítottak az egyszerű fokhagymás lángos, és a szokványos sajtos, tejfölös változatok árán a Balatonnál.

Különleges és töltött lángosok

A drágább verziók a töltött lángosok között voltak most is. Ezeket 900 forinttól, 1500 forintig árazták be és rendes, emberes adagok, de a középmezőnyből volt a legtöbb 1100-1200 forintért. Körútunk során egy olyat találtunk, ami 1500 forintba került. Ez, a legdrágább verzió, egy sajtos-tejfölös-szalámis-lilahagymás volt. A többi is kiadós: darált hússal, virslivel, baconnel, káposztával, csirkemellel, kapros juhtúróval, vagy sajttal töltve. Mindegyik kitesz egy bőséges adag meleg ételt, volt amelyiket egyszerűen nem bírtuk megenni, annyira nagy volt.

Kifejezetten különleges lángosokat is találtunk az idei körkép során. Talán többet is, mint tavaly. Golyóra formázott, töltött lángost, de volt velős, libamájas, aztán volt egy pirított káposztával, mustárral és füstölt csülökkel töltött emlékezetes verzió, de sopszka salátás és úgynevezett sztrapacskás is – kaporral, juhtúróval és csülökkel – ez utóbbi volt amúgy a kedvencünk…

Kapcsolódó cikkek

Eredményesen zárult a téli szezonális ellenőrzés

2021. január 12. 09:29
A korábbi évekhez képest javuló eredményekkel zárult a 2020-as téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. A december 1-31. között zajlott ellenőrzés-sorozatot Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára rendelte el. Az élelmiszerláncban végzett 2501 ellenőrzés során 49 figyelmeztetést, 117 esetben összesen több mint 8,1 millió forint bírságot szabtak ki.

A kakaós csiga volt a járvány nagy vesztese

2020. június 11. 13:55
Nem vettünk iskolába vagy munkába menet reggelit, elmaradtak az impulzus-vásárlások, és riasztó volt minden a boltokban, ami nem volt becsomagolva. Nem mentek a salátabárok, a grillcsirkés részlegek, nem fogyott a rágógumi, de a félliteres üdítőitalok sem. Milyen rövid távú hatásai voltak az élelmiszeriparban a járványnak, és mi várható hosszabb távon? A Magyar Termék Nonprofit Kft. online konferenciáján jártunk, ahol agrárfinanszírozók, kereskedők, hazai gyártók és jogászok mesélték el a járvány során szerzett üzleti, elsősorban élelmiszeripari tapasztalataikat.