Nagy balatoni lángostérkép 2020 - a legjobbak egy helyen

2020. augusztus 13. 08:26
Egész héten strandidő lesz. Ha pedig strand, akkor lángos. Idén is körbejártuk a tópartot, hogy megkeressük, hol vannak a legjobb lánogosozó helyek. Egyúttal arról is meggyőződtünk, hogy továbbra sem luxus a lángos a Balatonnál.
Nagy balatoni lángostérkép 2020 - a legjobbak egy helyen

Úgy látszik örökzöld téma nyáron a balatoni lángos árával rémisztgetni a nyaralókat. Tavaly is ezt történt, és idén is egy szabályos kommandó van a közösségi oldalakon arra, hogy elrettentő árakról kommenteljenek.

Mennyi az annyi?

Az elmúlt hetekben elterjedt a híre, hogy 1500-2000 forint a balatoni lángos. El is indultunk felfedezni a kínálatot és nyomára akartunk bukkanni, ezeknek a drága jó balatoni lángosoknak is. Hiába, mert nem találtuk.

A legtöbb helyen 550 forint egy sima lángos és ettől 50-100 forinttal volt lefele és felfele is eltérés. Keszthely legforgalmasabb lángossütőjénél, a Balaton parton például 500 forintért árulják. A legolcsóbb simát 450 forintért (!) ettük, a legdrágábbat 700 forintért. Ez azt jelenti, hogy tavaly óta 50-100 forintot drágítottak az egyszerű fokhagymás lángos, és a szokványos sajtos, tejfölös változatok árán a Balatonnál.

Különleges és töltött lángosok

A drágább verziók a töltött lángosok között voltak most is. Ezeket 900 forinttól, 1500 forintig árazták be és rendes, emberes adagok, de a középmezőnyből volt a legtöbb 1100-1200 forintért. Körútunk során egy olyat találtunk, ami 1500 forintba került. Ez, a legdrágább verzió, egy sajtos-tejfölös-szalámis-lilahagymás volt. A többi is kiadós: darált hússal, virslivel, baconnel, káposztával, csirkemellel, kapros juhtúróval, vagy sajttal töltve. Mindegyik kitesz egy bőséges adag meleg ételt, volt amelyiket egyszerűen nem bírtuk megenni, annyira nagy volt.

Kifejezetten különleges lángosokat is találtunk az idei körkép során. Talán többet is, mint tavaly. Golyóra formázott, töltött lángost, de volt velős, libamájas, aztán volt egy pirított káposztával, mustárral és füstölt csülökkel töltött emlékezetes verzió, de sopszka salátás és úgynevezett sztrapacskás is – kaporral, juhtúróval és csülökkel – ez utóbbi volt amúgy a kedvencünk…

Kapcsolódó cikkek

Ott van a salátakeverékben az antibiotikummal dacoló baktérium!

2018. november 14. 08:34
Tetraciklinnel szemben ellenálló Escherichia coli baktériumot találtak kész salátakeverékekben. A németországi Julius-Kühn-Institut kutatói bukkantak rá a rezisztens mikrobákra. A tetraciklint tipikusan az állatgyógyászatban alkalmazzák, jellemzően bélfertőzések kezelésére.

A Füredi Fagyizó szőke zserbója lett az Év Fagylaltja

2022. július 13. 08:32
A Magyar Cukrász Ipartestület 2022-ben 25. alkalommal rendezte meg a nagy népszerűségnek örvendő Év Fagylaltja versenyt, melyet idén Dobó Norbert és a balatonfüredi Füredi Fagyizó nyerte meg Szőke Zserbó nevű fagylaltjával.