Nagy István: a termelői együttműködések adhatnak választ a mezőgazdaság problémáira

2023. október 27. 10:52
A termelői együttműködések adhatnak választ a mezőgazdaság problémáira – jelentette ki az agrárminiszter csütörtökön (okt.26.-án) Szentesen.
Nagy István: a termelői együttműködések adhatnak választ a mezőgazdaság problémáira
Kilencedik alkalommal hívták meg partnereiket az őszi hajtatási szakmai napra. Fotó: Darók József
 
Nagy István az ország legnagyobb termelő és értékesítő szövetkezete, a DélKerTÉSZ által szervezett Őszi hajtatási szakmai napon azt mondta, „a megoldást megtaláltuk, nem tankönyvekben, hanem a valóságban”. A termelői együttműködésben, integrációban védelmet, biztonságot, jövedelmezőséget, versenyképességet lehet találni.
A víziszárnyas-, illetve a sertéstenyésztés vagy a gyümölcstermesztés nehézségeit említve a miniszter úgy fogalmazott, épp itt az ideje, hogy az ágazatok megtanulják és lekövessék azt a példát, hogy integrációban, termelői együttműködésben uralható a piac és érhető el a kívánt nyereség.
 
„Ez biztosítja a magyar mezőgazdaság 21. századi létét, az élelmiszer önrendelkezésünket, a vidék megmaradását, a helyi gazdaság erősödését” – hangsúlyozta a politikus.
Nagy István szavai szerint nagyon erősen megfontolandó, hogy pályázati előnyökhöz azok juthassanak, akik valamely integráció vagy termelői együttműködés részesei. „Akkor tudunk piacot védeni, ellátásbiztonságot nyújtani, ha kiszámítható termelési struktúra áll mögöttünk. Enélkül nincs lehetőség a piac befolyásolására” – mondta.
 
Az Agrárminisztériumban folynak az egyeztetések arról, hogyan lehet plusz lehetőséghez juttatni azokat, akik valamely termelési együttműködés, integráció részesei, mert ők azok, akik képesek a kiszámíthatóságot, a termelés alapját biztosítani – közölte a tárca vezetője.
A politikus úgy fogalmazott, a magyar kormány a nehéz körülmények között is helytállást tanúsító gazdák érdekében cselekszik, minden eszközt megad számukra az alkalmazkodáshoz. A 2027-ig tartó uniós költségvetési ciklus forrásaihoz Magyarország soha nem látott mértékű, 80 százalékos nemzeti kiegészítő finanszírozást biztosít. Ennek köszönhetően a Közös Agrárpolitika átmeneti éveinek mondott 2021-ben és 2022-ben nagyszabású beruházási program indult. Több mint 11 ezer pályázat részesült 1455 milliárd forintot meghaladó támogatásban 2021 óta. Elmondta, a következő években még 1500 milliárd forint áll rendelkezésre a mezőgazdasági, élelmiszeripari fejlesztések megvalósítására.
 
A kertészetek üvegházak, fóliaházak, hűtőházak építéséhez, gépek és poszt-harveszt technológiák vásárlásához és ültetvények telepítéséhez kaptak segítséget. 7 ezer nyertes pályázó csaknem 190 milliárd forintot fordíthat többek között 800 ezer négyzetméter új üvegház, 465 ezer négyzetméter új fóliaborítású növényház építéséhez, illetve 452 ezer köbméter új hűtőház létrehozására – tudatta a miniszter.
 
forrás: delmagyar.hu

Kapcsolódó cikkek

Mutatjuk, meddig lehet igényelni a baromfi állatjóléti támogatást

2024. március 08. 12:27
A vissza nem térítendő támogatást többféle baromfi után lehet igényelni.
 
Megjelent a Magyar Államkincstár 11/2024. (III.7.) számú közleménye a baromfi állatjóléti támogatás 2024/2025. támogatási évre vonatkozó igénybevételéhez szükséges támogatási kérelem benyújtásáról.

Átadták a somogyvámosi Krisna-völgy járgányházát

2023. május 22. 13:58
A hagyomány, a megújulás, a fenntarthatóság és az önellátás a stratégiai jelentőségű kérdések a jövőnk szempontjából - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a somogyvámosi Krisna-völgy hagyományos járgányház átadóján, szombaton.
A tárcavezető emlékeztetett, a somogyvámosi Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm az egyik legnagyobb és legrégebben működő ökofalu Európában. Ez pedig azt bizonyítja, hogy a természetközeli életmód és a falusi gazdálkodás igenis lehet minőségi és vonzó.