Nagy lehetőség előtt áll a magyar húsipar
2024. február 13. 14:06
A növénytermesztők mellett az állattenyésztőket is helyzetbe kell hozni, a magyar élelmiszeriparban ugyanis a legnagyobb nyereséget a magas feldolgozottságú és jó minőségű húsokkal, illetve az ezekből készült termékekkel lehet elérni - jelentette ki ma dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára, a VI. Húsipari Szakmai Napon, Budapesten, húshagyó kedden.
Kifejtette, az élelmiszeripar egy kulcsfontosságú stratégiai ágazata Magyarországnak, hiszen az ország szuverenitását is erősíti. Ezért is döntött úgy a magyar kormány, hogy ebben az uniós ciklusban a korábbi 468 milliárd forint támogatást 750 milliárd forintra emeli. Ez egy hatalmas lehetőség az ágazat szereplői számára – tette hozzá az államtitkár.
Dr. Nobilis Márton kifejtette, a húsiparnak is fejlesztésekre van szüksége. Forrást kell biztosítani a technológia megújítására, a fenntarthatóság fejlesztésére, az élelmiszerminőségre és az élelmiszerbiztonságra. Az ágazat nehézségeinek megoldását a terület szereplői közötti együttműködés és összefogás segítheti. Az agrártárca külön figyelmet fordít a megfelelő és jól felkészült szakemberek képzésére is. Ezt a célt támasztja alá a 2020-ban létrejött Agrárszakképző Centrumok kialakítása is. A fejlesztési területek kombinálása lehetőséget teremthet a magyarországi húsipar versenyképességének és fenntarthatóságának növelésére a hazai és a nemzetközi piacon egyaránt – fűzte hozzá az államtitkár.
forrás:AM Sajtóiroda
Kapcsolódó cikkek
Meglepő fordulat a vöröshagymaárakban
2023. június 29. 13:14
A tavalyi hiányt az idén bőség követi.
Az EastFruit elemzői szerint a túl kevés hagyma problémáját a túl sok gondja válthatja fel az idén. Túllendülhet a piac "láthatatlan keze" – írja a fruitveb.hu
A vöröshagymát nem lehet mással helyettesíteni
Kelet-Európa és Közép-Ázsia több országában is jelentősen bővült a vöröshagyma termőterülete a tavalyi rekordárak és az európai és ázsiai piacokon tapasztalható igen erős kereslet hatására az EastFruit elemzői szerint.
Azt hiszed, egészséges ez az élelmiszer, pedig rákkeltő lehet
2024. július 19. 15:34
A zöldésgcsipsz több rákkeltő anyagot tartalmazhat, mint a hagyományos burgonyacsipsz.
A zöldségcsipszeket rendszerint sokkal egészségesebbnek tartják a hagyományos burgonyacsipszeknél, pedig ezek nagy része szintén rengeteg zsírt és sót tartalmaz, ráadásul ezekben a termékekben a burgonyás változatoknál is nagyobb arányban fordul elő akrilamid.

