Nagy lehetőség előtt áll a magyar húsipar

2024. február 13. 14:06
A növénytermesztők mellett az állattenyésztőket is helyzetbe kell hozni, a magyar élelmiszeriparban ugyanis a legnagyobb nyereséget a magas feldolgozottságú és jó minőségű húsokkal, illetve az ezekből készült termékekkel lehet elérni - jelentette ki ma dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára, a VI. Húsipari Szakmai Napon, Budapesten, húshagyó kedden.
Nagy lehetőség előtt áll a magyar húsipar
Kifejtette, az élelmiszeripar egy kulcsfontosságú stratégiai ágazata Magyarországnak, hiszen az ország szuverenitását is erősíti. Ezért is döntött úgy a magyar kormány, hogy ebben az uniós ciklusban a korábbi 468 milliárd forint támogatást 750 milliárd forintra emeli. Ez egy hatalmas lehetőség az ágazat szereplői számára – tette hozzá az államtitkár.
 
Dr. Nobilis Márton kifejtette, a húsiparnak is fejlesztésekre van szüksége. Forrást kell biztosítani a technológia megújítására, a fenntarthatóság fejlesztésére, az élelmiszerminőségre és az élelmiszerbiztonságra. Az ágazat nehézségeinek megoldását a terület szereplői közötti együttműködés és összefogás segítheti. Az agrártárca külön figyelmet fordít a megfelelő és jól felkészült szakemberek képzésére is. Ezt a célt támasztja alá a 2020-ban létrejött Agrárszakképző Centrumok kialakítása is. A fejlesztési területek kombinálása lehetőséget teremthet a magyarországi húsipar versenyképességének és fenntarthatóságának növelésére a hazai és a nemzetközi piacon egyaránt – fűzte hozzá az államtitkár.
 
forrás:AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

A világ egyik legdrágább fűszere már Európában is termeszthető

2023. május 15. 12:03
Dánia saját vanília termesztésébe kezdett.
 
Mint ismeretes, a vanília a sáfrány után a világ második legdrágább fűszere, amelyet az európai országok eddig kizárólag importból szereztek be. Az üvegházi termesztés fejlődése azonban lehetővé tette ennek a trópusi növénynek földrészünkön történő előállítását is. Elsőként egy dániai termesztő vállalkozás, a Dansk Vanilje vágott bele a termesztésbe, amelyhez szigorúan szabályozott atmoszférát és precíz megvilágítást kell alkalmazni – írja a freshplaza.de.

A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint

2023. december 01. 14:15
A magyarok összességében kedvezően fogadják az új palackvisszaváltási rendszer bevezetését, a lakosság háromnegyede igyekezni fog, hogy minden betétdíjas palackot visszaváltson – derül ki a Reacty Digital kutatásából. A Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége közölte: a gyártók azt szeretnék elérni, hogy az európai szinten is magasnak számító díjak további emelésével ne okozzon számukra a kormány további költségnövekedést, mert az az árakban is megjelenhet.