Nagy üzletnek indult, de lehet, hogy bukás lesz belőle

2023. október 11. 16:54
Csökken az érdeklődés a húshelyettesítők iránt?
 
Idén váratlan nehézségek merültek fel a nem állati eredetű húshelyettesítők (laborhús) egyik legnagyobb előállítójának, az amerikai Beyond Meat vállalat gazdálkodásában. A problémák miatt a cég júliusban kénytelen volt a felére csökkenteni jegyzett tőkéjét, ami gyakorlatilag tőzsdei terveinek kudarcát jelenti – írja az agrarheute.com.
 
Nagy üzletnek indult, de lehet, hogy bukás lesz belőle
A 2019-ben a nagy reményekkel induló és feltűnően magas nyereséget és növekedést elérő cég, adósságai jelenleg már messze meghaladják a bevételeit, ami akár csődközeli helyzetnek is tekinthető.
 
A válságos helyzethez főleg a termelési költségek drasztikus emelkedése és a fogyasztók laborhústól való részbeni elfordulása vezetett. A fogyasztók csökkenő érdeklődését más európai és tengerentúli hasonló terméket gyártó cégek nehézségei is igazolják. Bár a forgalom visszaesését nem lehet egyértelműen és kizárólag a kereslet csökkenésének számlájára írni, mivel abban az általános élelmiszer-infláció is komoly szerepet játszhatott.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

KULCSSZEREPBEN AZ ÉLELMISZERIPAR ÉS A KERESKEDELEM

2022. november 21. 10:13
Az élelmiszeriparban több mint 3900 vállalkozás 33 szakágazatba folytat termelést. Ezek között kiemelt helyen szerepel a kenyér, mert ez az egyik legalapvetőbb élelmiszer - jelentette ki Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és gazdaságpolitikáért felelős államtitkára a Magyar Pékszövetség Közgyűlésén, Esztergomban.

Válaszút előtt a fokhagyma­termesztők

2023. július 19. 13:39
Torben Salz, a HWG Heide Wendland Gemüse zöldségtermelő és -forgalmazó vállalkozás egyik vezetője szerint a drasztikus árcsökkenés felkavarta a friss fokhagyma piacát Németországban, és a hírekkel ellentétben a helyi termelők helyzete nem látszik javulni.
A vállalkozás számára az idei már a harmadik olyan év, amikor visszaestek az eladások. A termesztés még gazdaságos, de például a kötelező minimálbér bevezetése miatt megnövekedett feldolgozási költségek már komoly gondokat okoznak.