Nagy üzletnek indult, de lehet, hogy bukás lesz belőle
2023. október 11. 16:54
Csökken az érdeklődés a húshelyettesítők iránt?
Idén váratlan nehézségek merültek fel a nem állati eredetű húshelyettesítők (laborhús) egyik legnagyobb előállítójának, az amerikai Beyond Meat vállalat gazdálkodásában. A problémák miatt a cég júliusban kénytelen volt a felére csökkenteni jegyzett tőkéjét, ami gyakorlatilag tőzsdei terveinek kudarcát jelenti – írja az agrarheute.com.
A 2019-ben a nagy reményekkel induló és feltűnően magas nyereséget és növekedést elérő cég, adósságai jelenleg már messze meghaladják a bevételeit, ami akár csődközeli helyzetnek is tekinthető.
A válságos helyzethez főleg a termelési költségek drasztikus emelkedése és a fogyasztók laborhústól való részbeni elfordulása vezetett. A fogyasztók csökkenő érdeklődését más európai és tengerentúli hasonló terméket gyártó cégek nehézségei is igazolják. Bár a forgalom visszaesését nem lehet egyértelműen és kizárólag a kereslet csökkenésének számlájára írni, mivel abban az általános élelmiszer-infláció is komoly szerepet játszhatott.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
A magyar baromfiágazatnak fegyelmezett integrációban kell részt vennie
2024. január 22. 14:46
Ahhoz, hogy a magyar baromfiágazat megfeleljen a piaci igényeknek, egy nagyon komoly, fegyelmezett integrációban kell részt vennie – jelentette ki az agrárminiszter január 19.-én, pénteken, a Bács-Kiskun vármegyei Bácsalmáson.
Kapor, de nem csak tökfőzelékbe
2023. június 26. 13:43
Méltó helyre kellene tenni a kaprot a magyar gasztronómiában, mert elhanyagoljuk ezt a rendkívül értékes növényt, és ez volt az egyik célja a Vindornyafokon rendezett Kaporfesztiválnak, ahol nemcsak sütöttek-főztek, hanem szakmai előadásokat is tartottak.
Hág Attila, Vindornyafok polgármestere elmondta, hogy évek óta szerveznek fesztiválokat és más rendezvényeket, amikkel nemcsak szórakoztatni kívánnak, hanem jól hasznosítható ismereteket is megosztanak az érdeklődőkkel.
– Ezek egyike a Kaporfesztivál, amit a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében szerveztünk – tette hozzá. – Örülünk neki, hogy olyan sokan elfogadták a meghívásunkat, és vették a fáradságot, hogy recepteket gyűjtsenek és ételeket készítsenek, levestől a süteményig, mert sokat tettek vele a kapor eddiginél sokoldalúbb konyhai felhasználásáért.

