Nagy változások előtt áll a hazai mezőgazdaság - Heti hírösszefoglaló

2022. január 10. 09:08
Egyre egészségesebben étkeznek a magyarok, megnyílik a kamat- és költségmentes hitellehetőség a sertéstartóknak, hiányolja a munkaerőt az agrárium. Heti hírösszefoglaló
Nagy változások előtt áll a hazai mezőgazdaság - Heti hírösszefoglaló

Megnyílik a kamat- és költségmentes hitellehetőség a sertéstartóknak - A takarmányárak drasztikus emelkedése és a sertéspiac nehézségei miatt a sertéságazat számára nyújtott intézkedéscsomag újabb eleme válik elérhetővé. Az erre vonatkozó miniszteri rendelet már megjelent.

A zöld küllőt választották az év madarának - A zöld küllő lett az év madara a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) internetes szavazása szerint.

Hatalmas változások előtt áll a hazai mezőgazdaság - Több területen is egyszerűbbé válik a mezőgazdaságból élők dolga a január elsején életbe lépett jogszabályoknak és törvénymódosításoknak köszönhetően. A gazdaságok átadása mellett az öröklésre vonatkozó előírások is módosultak, ráadásul a földértékesítési folyamatokban is változást hozott az új év.

Már pályázható az őshonos állatfajták megőrzését segítő támogatás - 2022. január 3. és 2022. január 31. között pályázhatnak a gazdálkodók az új „A védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése” elnevezésű felhívásra. 

Az Agrárminisztérium 2022-ben is támogatást nyújt a húsgalambok beszerzéséhez - A húsgalamb termékpálya fejlesztése és az egységes árualap megerősítése érdekében a tenyésztők 2022-ben is igényelhetnek támogatást hústermelésre szánt vagy annak előállítását célzó tenyésztési program keretében nevelt galamb vásárlására – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Egyre egészségesebben étkeznek a magyarok - Egyre egészségesebben étkeznek a magyarok, ezt támasztják alá a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai is. Eszerint az elmúlt évtizedben jelentősen nőtt a zöldség- és gyümölcsfogyasztás hazánkban, ahogyan tejtermékekből is több fogyott a mögöttünk hagyott években.

Új szerves trágyakészítményt fejlesztett ki a gyulai Körös-Maros Biofarm Kft. - Hosszan elnyúló tápanyag-felszívódású szerves trágyakészítményt fejlesztett ki a gyulai Körös-Maros Biofarm Kft.

A vadászati tárgyú törvények 2021. év végi módosításai - Az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló 2021. évi CL. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvénynek, valamint az Országos Magyar Vadászkamaráról szóló 1997. évi XLVI. törvénynek számos rendelkezését módosította.

Hiányolja a munkaerőt az agrárium - A gépkezelő, gépszerelő és állattenyésztésben jártas szakemberek a legkeresettebbek a hazai mezőgazdasági cégeknél, de hiány van a kertészekből, a technikusokból és a növényorvosokból is – derült ki az AKI elemzéséből. 

A borászatokat rendkívüli támogatással is segítette az Agrárminisztérium - 1,5 milliárd forint támogatást kaptak 2021. végén azok a borászatok, amelyeknek komoly értékesítési nehézséget okozott a koronavírus-járvány vendéglátást és turizmust érintő hatása.

Bőven termett alma Európában - Az Európai Bizottság által 2021. december 22-én közzétett ágazati jelentés szerint a 2021/2022-es almaszezon összeeurópai (EU 27) termését 11 619 ezer tonnára becsülik. Ez 5 %-kal magasabb, mint az előző 5 év átlaga, és 10 %-kal haladja meg az elmúlt gazdasági év eredményeit.

Több mint 2400 ha új gyümölcsös területet vett termőhelyi kataszteri nyilvántartásba a Nébih - Az utolsó, 2020 novemberi frissítés és a 2021. december 31. közötti időszakban több mint 2400 ha nagyságú új területre adott ki termőhelyi kataszterbe sorolási határozatokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Emellett jelentős volt azoknak az igazolásoknak (hatósági bizonyítvány) a száma is, amelyeket a korábbi években történt besorolások alapján állított ki a hivatal.

A klímaváltozás miatt harmadával csökkent a fagyos napok száma az elmúlt 120 évben Magyarországon - Harmadával csökkent a fagyos napok száma a klímaváltozás miatt az elmúlt 120 évben Magyarországon - állapították meg meteorológiai szakértők.

AGRO7 - A hét agrárhírei - Mátrai Zoltán az Agrotrend Csoport ügyvezetője beszélt Győrffy Balázzsal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével, akivel visszatekintettek az előző évre és betekintést nyerhettünk abba is mire számíthatunk idén.

Egekben a búza ára - Raskó György agrárközgazdász szerint a pékségekben olyan termékek ára is emelkedik, ahol azt a piac nem indokolná.

agrotrend.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Vendégmunkások nélkül összeomlik az európai mezőgazdaság? – itt a keddi MANDINER PODCAST!

2020. május 13. 08:15
Akadozik a mezőgazdasági termelés Nyugat-Európában, mert több ezer vendégmunkás hiányzik a földekről.

Élesedő verseny az idénymunkásokért

2022. május 16. 09:35
A FOKOZOTTABB FIZIKAI MEGTERHELÉSSEL JÁRÓ BOLTI MUNKAKÖRÖK MÁR NEM VONZÓK