Nagyon jó hír: megcsinálták a biológiailag lebomló szívószálat, tavasztól már kapni is lehet majd

2018. december 07. 08:42
Újrahasznosítható és biológiailag lebomló szívószálat fejleszt a finn Stora Enso, a világ egyik legnagyobb papírgyára, amely a Sulapac nevű helyi startup vállalkozással együttműködve veszi fel a harcot a műanyagszennyezés globális problémájával.

A Helsinkiben bemutatott új szívószál, amely a tervek szerint 2019 második negyedévében kerül forgalomba, fából és természetes kötőanyagokból készül, ami azt jelenti, hogy újrahasznosítható, illetve a tengervízbe kerülve lebomlik.

© 

"Több milliárd műanyag szívószálat gyártanak és használnak hetente... A mi fejlesztésünk a világ legfenntarthatóbb szívószála, amely ipari mennyiségben előállítható" – írta a bejelentő sajtóközleményben Suvi Haimi, a Sulapac alapítója és vezetője.

© 

Az Európai Bizottság javaslata alapján hamarosan a teljes EU-ban betiltják a műanyag fültisztító pálcikát, a szívószálat és a műanyag evőeszközöket. Illetve még néhány más, egyszer használatos műanyagot is – a listát ide kattintva nézheti meg.

https://hvg.hu/tudomany/20180528_egyszer_hasznalatos_muanyag_betiltasa_europai_bizottsag_uj_unios_szabalyok

hvg.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Nagyot változik az élet szerdától

2020. június 30. 08:44
Szokatlanul sok jogszabály változik 2020. július elsejével. Szerdától tényleg mindent látni fog az adóhivatal, a szochó újabb két százalékponttal csökken, hatályba lép a potyautastörvény és változik a nyugdíjasok élete. Tovább drágul az üzemanyag, miközben újra fizetni kell a pakolásért. Érdemben más lesz a tömegközlekedés is.

A sztrájkok tizenegy tanulsága

2019. június 18. 08:01
Megnőtt a bátorság