NAK-FruitVeB: erősödik az importnyomás a káposztafélék piacán

2023. november 09. 13:09
Az erősödő importnyomás miatt nehéz helyzetben vannak a hazai fejeskáposzta-termelők, ezért az ágazatban piacszervezésre és nagyobb összefogásra lenne szükség – állapítja meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara  (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB csütörtökön kiadott körképében.
NAK-FruitVeB: erősödik az importnyomás a káposztafélék piacán
A szakmai szervezetek összefoglalója szerint az elmúlt 4-5 évben 1600-1700 hektár között mozgott a fejeskáposzta termőterülete.  A múlt évben fejes káposztából 39,8 ezer tonna termett Magyarországon, 7 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A nagyobb termés ellenére ugyanakkor tovább nőtt az import mennyisége, az idei év első felében az import 5 százalékkal 3,07 ezer tonnára nőtt az elmúlt év azonos időszakához képest. A növekedést elsősorban a lengyel káposztaimport ugrásszerű emelkedése okozta, Lengyelországból 92 százalékkal 674,9 tonnára nőtt a behozatal – hívták fel a figyelmet.
 
Hozzátették, hogy az importnyomás az év második felében sem csökkent, ami a felvásárlási árakat is jelentősen mérsékelte. Az áruházláncok és a savanyítók is előnyben részesítik az olcsóbb lengyel káposztát – jegyezték meg.
 
Úgy vélik, mindez rámutat a piacszervezés hiányára, a hazai termelők ugyanis összefogás nélkül nem tudják érdekeiket érvényesíteni az áruházláncokkal, illetve a feldolgozókkal szemben.
 
A NAK és a FruitVeB szerint piacszervezési intézkedéseket kellene tenni a fejeskáposzta-ágazatban annak érdekében, hogy az itthon megtermelt, kiváló minőségű áru eljuthasson a fogyasztókhoz, a termelőknek pedig megélhetést biztosítson a tevékenységük. Emellett a vásárlói tudatosság erősítésére is szükség van, hiszen ha a fogyasztók a magyar káposztát keresik a boltokban, arra az áruházláncoknak is reagálniuk kell.
Az összefoglalóban felhívták a figyelmet arra, hogy bár a legtöbb káposztaféle egész évben kapható, az igazi szezonjuk ősszel kezdődik, amikor a kicsit nehezebb ételek is megjelennek a családok asztalán. A Márton-napi liba elképzelhetetlen különböző káposztás köretek nélkül, karácsonykor jön a töltött káposzta, szilveszterkor a korhelyleves – írták.
 
A káposztafélék az európai étkezésben fontos élelmiszernek számítanak, nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint, folsavat, káliumot, szelént, rostokat. Magas vas- és kalciumtartalmuk mellett A-, B6-, B12-, D-, E- és K-vitamin is található bennük. A fejes káposzta mellett káposztafélék körébe tartozik a kelkáposzta, a karalábé, a karfiol, a brokkoli, a kelbimbó, a leveles vagy a kínai kel is – áll az összefoglalóban.
 
agrotrend.hu / MTI

Kapcsolódó cikkek

Itt az országos szedd magad őszibarack és nektarin lista! 2024

2024. június 27. 20:40
Mutatjuk, hova érdemes menni őszibarackot és nektarint szedni.
 
Idén, mint minden gyümölcs, az őszibarack is korábban érik, mint szokott. Sok termelő hirdet szedd magad őszibarack és szedd magad nektarin akciókat.

Idén is Érték és Minőség Nagydíjas a Nádudvari

2023. szeptember 11. 13:37
Idén újra ünnepelhet a Nádudvari márka, hiszen ismét az Érték és Minőség Nagydíjasok között szerepelhet! Szeptember 8.-án, a Parlament Kupola termében került sor a díjak átadására, ahol 2 termékcsaládjuk is - a Nádudvari réteges krémjoghurt termékcsalád és a Chef Exclusive reggeliző termékcsalád -elnyerte ezt a kimagasló elismerést.