NAK-FruitVeB: erősödik az importnyomás a káposztafélék piacán

2023. november 09. 13:09
Az erősödő importnyomás miatt nehéz helyzetben vannak a hazai fejeskáposzta-termelők, ezért az ágazatban piacszervezésre és nagyobb összefogásra lenne szükség – állapítja meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara  (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB csütörtökön kiadott körképében.
NAK-FruitVeB: erősödik az importnyomás a káposztafélék piacán
A szakmai szervezetek összefoglalója szerint az elmúlt 4-5 évben 1600-1700 hektár között mozgott a fejeskáposzta termőterülete.  A múlt évben fejes káposztából 39,8 ezer tonna termett Magyarországon, 7 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A nagyobb termés ellenére ugyanakkor tovább nőtt az import mennyisége, az idei év első felében az import 5 százalékkal 3,07 ezer tonnára nőtt az elmúlt év azonos időszakához képest. A növekedést elsősorban a lengyel káposztaimport ugrásszerű emelkedése okozta, Lengyelországból 92 százalékkal 674,9 tonnára nőtt a behozatal – hívták fel a figyelmet.
 
Hozzátették, hogy az importnyomás az év második felében sem csökkent, ami a felvásárlási árakat is jelentősen mérsékelte. Az áruházláncok és a savanyítók is előnyben részesítik az olcsóbb lengyel káposztát – jegyezték meg.
 
Úgy vélik, mindez rámutat a piacszervezés hiányára, a hazai termelők ugyanis összefogás nélkül nem tudják érdekeiket érvényesíteni az áruházláncokkal, illetve a feldolgozókkal szemben.
 
A NAK és a FruitVeB szerint piacszervezési intézkedéseket kellene tenni a fejeskáposzta-ágazatban annak érdekében, hogy az itthon megtermelt, kiváló minőségű áru eljuthasson a fogyasztókhoz, a termelőknek pedig megélhetést biztosítson a tevékenységük. Emellett a vásárlói tudatosság erősítésére is szükség van, hiszen ha a fogyasztók a magyar káposztát keresik a boltokban, arra az áruházláncoknak is reagálniuk kell.
Az összefoglalóban felhívták a figyelmet arra, hogy bár a legtöbb káposztaféle egész évben kapható, az igazi szezonjuk ősszel kezdődik, amikor a kicsit nehezebb ételek is megjelennek a családok asztalán. A Márton-napi liba elképzelhetetlen különböző káposztás köretek nélkül, karácsonykor jön a töltött káposzta, szilveszterkor a korhelyleves – írták.
 
A káposztafélék az európai étkezésben fontos élelmiszernek számítanak, nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint, folsavat, káliumot, szelént, rostokat. Magas vas- és kalciumtartalmuk mellett A-, B6-, B12-, D-, E- és K-vitamin is található bennük. A fejes káposzta mellett káposztafélék körébe tartozik a kelkáposzta, a karalábé, a karfiol, a brokkoli, a kelbimbó, a leveles vagy a kínai kel is – áll az összefoglalóban.
 
agrotrend.hu / MTI

Kapcsolódó cikkek

Éhen halunk, vagy megmentjük a méheket? – az EU új tervvel állt elő

2023. január 26. 12:38
Meg kell állítani a beporzók számának csökkenését.
 
A méhek és más beporzók számára az EU végrehajtó szerve olyan útvonalakat határozott meg, amelyeken élelem és menedék után kutatva zavartalanul röpülhetnek Európa-szerte - írta meg a napi.hu
 
Meg akarják menteni a növénytermesztés szempontjából létfontosságú rovarokat a kihalástól
A Reuters szerint jelenleg minden tizedék méh- és pillangófajt, valamint minden harmadik zengőlégyfélét a kihalás veszélye fenyegeti.

A szélsőséges időjárás elvitte magával az európai dinnyét a nyár közepén.

2023. július 05. 16:16
Mint azt a napi.hu írja: Európa nagy dinnyetermesztő országaiban komoly gondot okoz, hogy július első felében gyakorlatilag eltűnik a piacról a spanyol görögdinnye, de az olasz termés is kevés, miközben a többi termőkörzetben még egyik fajta sem érik jelentős mennyiségben. Spanyolországban és Olaszországban – amelyek Észak-Európa ellátása szempontjából a legfontosabb országok – óriási károkat okozott a dinnyeföldeken a májusra és júniusra jellemző viharos időjárás.