NAK: káros lenne az uniós gazdákra az EU-Mercosur kereskedelmi megállapodás

2023. július 17. 12:25
Súlyos következményei lehetnek az Európai Unió mezőgazdaságára a Mercosur államokkal kötendő kereskedelmi egyezmény – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az uniós mezőgazdasági szervezeteket tömörítő COPA-COGECA. A 2019-ben létrejött elvi megállapodás ugyanis nem veszi figyelembe azokat a változásokat, amelyek az EU zöld megállapodásából, a Green Dealből, illetve a Farm to Fork (Termőföldtől az Asztalig) stratégiájából erednek. Az egyezmény tovább növelné az egyébként is egyenlőtlen versenyfeltételeket az uniós és a latin-amerikai áruk között.
NAK: káros lenne az uniós gazdákra az EU-Mercosur kereskedelmi megállapodás
Ismét napirendre került az Európai Unió és az úgynevezett Mercosur államok között létrejövő kereskedelmi megállapodás. Az Európai Tanács spanyol elnöksége elkötelezett amellett, hogy keresztülvigye a megállapodást, ahogyan a közelgő EU-Latin-Amerika csúcstalálkozón is kiemelt helyen szerepel az egyezmény ratifikálása. 
 
Az európai mezőgazdasági szervezeteket tömörítő COPA-COGECA a minap ismét hangot adott az egyezménnyel kapcsolatos aggályainak - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében.
 
Az Argentínát, Brazíliát, Paraguay-t és Uruguay-t tömörítő országcsoport és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi egyezményről szóló elvi megállapodást még 2019. június 28-án Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke alatt kötötték meg.
 
Az azóta eltelt időben azonban olyan változások történtek a világban, amelyek alapvetően megkérdőjelezik az egyezmény létjogosultságát.
 
A megállapodás nem veszi figyelembe azokat a változásokat és kezdeményezéseket, amelyek az EU Green Dealből erednek. Ugyanígy nem veszi figyelembe azt a változó környezetet, amelyben a mezőgazdaság napjainkban működik, a COVID-19 világjárvány és az ukrajnai háború hatásait követően.
Egyetértünk a COPA-COGECA véleményével a Mercosur kereskedelmi megállapodásról, amely szerint az egy elavult megállapodás, amely messze van a Farm to Fork törekvéseitől – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A bizottság túlságosan ambiciózus megközelítése nem csak nekünk, európai gazdáknak nehezíti meg a helyzetünket, hanem kereskedelmi partnereink szemében is irreálisnak tűnik.
 
A mezőgazdasági érdekképviseletek aggályait tovább növelte Lula, brazil elnök korábbi kijelentése is, a politikus ugyanis az év elején világossá tette, hogy nem akarja – vagy nem tudja – támogatni azt a magas szintű környezetvédelmi kötelezettségvállalást, amelyet az EU a Mercosur-megállapodással párhuzamosan szeretne.
Úgy tűnik, hogy geopolitikai okokból és egyes iparágak érdekében a Bizottság kész szemet hunyni a mezőgazdasági ágazatra gyakorolt hatás és a negatív megítélés felett, amikor a következő európai választásokra készülünk – mutatott rá a NAK.
 
A mezőgazdaságot érintő szabályozási kezdeményezések tucatjairól gyors ütemben folynak a tárgyalások Brüsszelben. Ezek néhány éven belül tényleges hatást fognak gyakorolni gazdáinkra és szövetkezeteinkre. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy az EU nem írhatja elő ugyanazokat a mezőgazdasági termelési normákat a Mercosur-országoknak, amelyeket a saját gazdáira akar kényszeríteni.
 
Egyre nagyobb lesz a szakadék az EU mezőgazdasági ágazathoz kapcsolódó éghajlati és fenntarthatósági céljai és aközött, ami felett az EU kész szemet hunyni, amikor kereskedelmi megállapodásokról van szó. Ez pedig elfogadhatatlan az európai termelők számára.
 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a COPA-COGECA-val együtt támogatja a nemzetközi kereskedelmet, feltéve, hogy az tisztességes, kiegyensúlyozott és átlátható.
 
Annak ellenére, hogy az uniós termékek, például a bor, a tejtermékek, az olívaolaj, egyes gyümölcsök, zöldségek és földrajzi árujelzők számára hozzáférést biztosítanak, a Mercosur-megállapodás mezőgazdasági fejezete kiegyensúlyozatlan, különösen az amúgy is törékeny mezőgazdasági ágazatokat, például a marhahús, a baromfi, a rizs, a narancslé, a cukor és az etanol esetében. 
 
"Továbbra is elítéljük ezt a megállapodást, és felszólítjuk a Bizottságot, hogy mihamarabb kezdjen el foglalkozni ezekkel az alapvető kérdésekkel!" - fogalmazott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
 
forrás: agrotrend.hu/NAK
 

Kapcsolódó cikkek

A vízügy már a jövő év vízhiányos időszakaira készül

2022. december 22. 11:35
z elmúlt tíz napban a sokéves mennyiséget jelentősen meghaladó csapadék hullott.
 
Az érkezett árhullámból a lehető legtöbb vizet tartja vissza és tározza a vízügy - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdán az MTI-vel.

A generációváltást és a helyi gazdálkodást segíti az új földügyi szabályozás

2023. július 13. 12:10
A generációváltást és a helyi gazdaságok megerősítését segíti az új földügyi szabályozás, amely egyszerűbbé teszi a földszerzést a gazdálkodásba kezdők számára az első 10 hektár föld tulajdonjogának megszerzéséig – tájékoztatott közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.