Napelemek: drasztikus változást jelentett be a szakminiszter

2023. augusztus 28. 12:39
Januártól megszűnik az éves szaldóelszámolás a házi napelemeseknél.
 
Lantos Csaba energiaügyi miniszter egy, a Tranzit Fesztiválon készült videóban jelentette be a napelemes rendszerek változásait. A videóból egyrészt kiderül, hogy a minisztérium szeptemberben teszi közzé, hogy a korlátozások után hol lehet újra napelemeket telepíteni az országban, és az is, hogy januártól nemcsak a 2024 után telepített lakossági napelemeknél szűnik meg az éves szaldóelszámolás lehetősége, hanem a régebbi rendszereket is átteszik havi elszámolásba – írja az index.hu
Napelemek: drasztikus változást jelentett be a szakminiszter
Az energiaügyi miniszter elmondta, hogy "változás lesz, a korábbi rendszereknél, amelyek szaldóelszámolást élvezhettek, a feltelepítéstől tíz évig változó szabályok mellett nem éves, hanem havi szaldóelszámolást alkalmaznak január 1-jétől. Aki újonnan telepít napelemes rendszert, annak bruttó elszámolása lesz"
 
A politikus arról is beszélt, hogy szeptemberben kerül sor arra, hogy konkrétan megmondják, hogy hol lehet újra napelemeket telepíteni az országban – a szavaiból az érződött, hogy nem mindenütt oldják fel a tavaly bevezetett zárlatot.
 
Az elmúlt hetekben már tudni lehetett, hogy változnak majd a szabályok
Augusztus közepén kiderült, hogy a tavaly ősztől elrendelt tiltás csak ott marad érvényben, ahol a hálózati korlátok még indokolttá teszik.
 
A találgatások között ott volt a negyedórás szaldó lehetősége is, ami úgy tűnik, hogy a 2024 január 1-je után szerződőkre vonatkozik majd. Ez ugyanis lényegében nem más, mint a bruttó elszámolás.
 
A Portfolio akkor még úgy tudta, hogy olyan szabályozásra törekszenek, amely "a saját áramfogyasztást csökkentő, öngondoskodó HMKE-tulajdonosokat csak a legindokoltabb mértékben érinti, mivel a kormány elkötelezett a rezsicsökkentés eredményeinek megvédésében".
 
Mit jelenthet ez?
A tapasztalatok szerint az éves szaldó esetén a napelemtulajdonosok a nyári négy hónapban termelik meg azt a mennyiséget (felesleg), amelyet télen a termelésen túl elfogyasztanak. Egy júniusi hónap termelése minimum az ötszöröse egy borúsabb decemberinek.
 
Ha valaki azt tervezte, hogy 2024 januárjában elektromos fűtéssel segít rá a gázra, akkor ezt a jelenleginél már lényegesen kedvezőtlenebb feltételekkel teheti majd meg.
 
Jelentősen módosulhat a napelemek megtérülésének ideje
Még az is kérdés, hogy változik-e a saját fogyasztáson túl megtermelt áram átvételi ára. Jelenleg 70 forint a piaci ár, a felesleget 5 forintért veszi át a szolgáltató. Emiatt jelenleg nem éri meg felesleget termelni. A telepítők általában eddig azt tanácsolták az ügyfeleknek, hogy a szaldó elszámolás miatt csak annyi napelemet tegyenek a házra, amennyi a saját fogyasztást előállítja, talán egy kicsivel többet. A helyzet most változik.
 
A szaldóelszámolás megváltoztatása ugyanis jelentősen módosítja a napelemek megtérülésének idejét. A jelenlegi rendszerben óvatos számítások szerint, a tavalyi áramáremelés után, 6-8 évről beszélhettünk, ami a megtérülést illeti, a havi szaldónál ez akár 15 év is lehet.
 
Megoldást jelenthet, ha saját magunk tároljuk (telepek, szigetüzem) a megtermelt energiát, ez viszont több millió forinttal emeli egy-egy HMKE költségét.
 
Mindenesetre Lantos Csaba "csak" bejelentett, a valódi számításokat csak a Magyar Közlönyben megjelenő részletes jogszabály megismerése után érdemes elvégezni – írja az index.hu
 
 
forrás: agroinform.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Egy szuperélelmiszer, ami megvédheti a bélrendszert és kivédheti a betegségeket

2023. április 14. 11:51
Egy új tanulmány kimutatta, hogy a brokkoli olyan molekulákat tartalmaz, amelyek védik és elősegítik a bélrendszer egészségét, valamint gátolják a betegségek kialakulását, ami tovább erősíti a bizonyítékot, hogy ez a zöldség valóban egy szuperélelmiszer.
A Penn State University tudósai egereken végeztek vizsgálatokat, és megállapították, hogy a brokkoliban lévő molekulák egy olyan receptorhoz kötődnek, amely segít megvédeni a vékonybél nyálkahártyáját. Továbbá megállapították, hogy amikor ez a kötődés megtörténik, akkor számos olyan tevékenységet indít el, amely befolyásolja a bélsejtek működését.

Május 10.: madarak és fák napja

2023. május 10. 15:51
A hatályos természetvédelmi törvény szerint a madarak és fák napja május 10-e. Testvérünnepe a Föld napjának, célja, hogy a fiatal generáció természetvédelem iránti elkötelezettségének a kialakítása. Az ünnepnap több mint százéves, megszervezésének közvetlen előzménye az az 1902-ben kötött párizsi egyezmény, amely „mezőgazdaságra hasznos madarak” védelmét célozta.