Napelemparkkal fejlesztik a Mátraverebély-Szentkút zarándokhelyet

2023. február 14. 13:38
Év végére zárul Magyarország katolikus nemzeti kegyhelyének eddigi legnagyobb fejlesztése, amelyre a Magyar Turisztikai Ügynökségtől nyert közel 3,5 milliárd forintnyi támogatást.
2024-ben valódi családbarát hellyé válik a mátraverebély-szentkúti zarándokközpont. Két játszótérrel, egy beltéri játszószobával és egy multifunkcionális sportpályával bővülnek a gyerekek szabadidős lehetőségei.
Napelemparkkal fejlesztik a Mátraverebély-Szentkút zarándokhelyet
Szintén kifejezetten családoknak épül az apartmanpark Szentkút erdős részén, szeparáltan, függetlenül a kegyhely programjaitól. Itt 16 db önálló fürdőszobás, saját konyhával és két hálószobával rendelkező ház készül, kiegészítve egy 114 m2-es fedett közösségi térrel. Emellett a teljes komplexum hosszútávú fenntartását a parkolóban kialakított napelempark segíti.Összesen 842 db panel, mintegy 1618 m2 felületen termeli majd az energiát, praktikusan a parkoló autók fölé, árnyékolóként helyezve. Ez teszi majd lehetővé, hogy a zarándokhely az ugrásszerűen megnövekedett energiaárak mellett is egész évben zavartalanul működhessen.
 
„Az építkezés alatt kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a tematikus búcsúrend szerinti liturgiák zavartalanul működjenek. Szentkútra sokan elcsendesedni jönnek, és erre gondosan ügyelünk a jövőben is. Ennek feltételei továbbra is adottak lesznek, hiszen Szentkút kivételes természeti adottságokkal rendelkező, hatalmas területen fekszik” – mondta Marótyné Ugron Éva, a kegyhely egykori igazgatója, a turisztikai fejlesztés marketingese. Továbbá azt is hozzátette, hogy noha a búcsúk ősszel véget érnek, rendezvényeikkel teljes évben biztosítják a zarándokok kulturális, hitéleti és közösségépítő programjait. Idén például összművészeti családi napot is szerveznek.
 
„A fenntarthatóság fontos tervezői és üzemeltetői szempont volt a fejlesztés során, ami több mindenben megmutatkozik. A legfontosabb, hogy csak olyan projektelemek valósulnak meg, amelyekre a tapasztalatok és turisztikai elemzések alapján valóban szükség van. Családi apartmanok, naperőmű, új építések helyett megőrzés és felújítások. Erre jó példa a szolgálati lakások felújítása és a teljeskörű szelektív hulladékgyűjtés a kegyhely teljes területén” – mondta Borbás Péter DLA építész, a kegyhely fejlesztésének vezető tervezője.
 
A kegyhelyen a sportpálya és a játszótér már elkészült, a további létesítmények 2024-ben nyílnak meg a látogatók előtt.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

A csodálatos vadliba húzás idén is nagy látványosságnak ígérkezik

2023. november 17. 16:34
A Dinnyési-fertő védett természeti érték, ahol a vadlibák előszeretettel pihennek meg utazásuk során.
 

Mától kóstolható az ország tortája

2023. augusztus 18. 15:38
Mi az: fügés, karamellás, tokaji aszús és most mindenki erről beszél? - teszi fel a kérdést a kormányszóvivő a legújabb videójában. Szentkirályi Alexandra hozzátette: ez nem más, mint az idei év ország tortája, a Spicces füge respektus, melynek készítésébe ő is bepillantást nyerhetett.