Navracsics Tibor megjelölte, mikor érkezhetnek az EU-s források

2023. október 17. 17:14
Elképesztően sok pénz forog kockán.
 
A területfejlesztési miniszter bízik abban, hogy november végéig mindenképpen meglesz a megállapodás az Európai Bizottsággal. Navracsics Tibor kedden a Portfolio.hu konferenciáján tartott előadásában azt mondta, ez lehetővé teszi, hogy Magyarország ténylegesen hozzáférjen az európai uniós forrásokhoz, és ne csupán az előlegekhez.
 
Navracsics Tibor megjelölte, mikor érkezhetnek az EU-s források
A tárcavezető közlése szerint ezen a héten csütörtökön kezdődik a tárgyalások újabb, terveik szerint befejező szakasza.
 
Az a céljuk, hogy amint a feljogosító feltételekről szóló tárgyalások befejeződnek, azonnal indulhasson a projektek uniós finanszírozása – jelezte a Portfolio Budapest Economic Forum 2023 rendezvényén.
 
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter előadást tart 2023. október 17-én – Fotó: MTI/Kovács Tamás
 
Navracsics Tibor kitért arra, hogy 2014 és 2020 közötti uniós források 94 százalékát már lehívta Magyarország, ezzel az eredménnyel az ötödik legjobb adszorpciós képességgel rendelkező tagállam. Szerinte jól tudtak hasznosulni a források, ami a fejlesztési időszak lezárásáig, idén év végéig még javulhat.
 
Hozzátette: a 2021-2027-es tervezési időszak fő fejlesztéspolitikai céljai a gazdaságfejlesztés, versenyképességfejlesztés, infrastruktúrafejlesztés, munkahelyteremtés. Emellett szeretnék elérni, hogy 2030-ig az EU 5 legélhetőbb tagállama közé tartozzon Magyarország. Erre 14 ezer milliárd forint áll majd rendelkezésre.
 
A vidékfejlesztési források folyósítása folyamatban van, az operatív programokat és a kohéziós pénzeket nem folyósítják, ezeket érintik a folyamatban lévő tárgyalások – jegyezte meg.
 
A 2021-27-es források 3 százalékát már lehívta az ország, ezek egy része a költségvetés által megelőlegezett uniós projektekre vonatkozik. Másik része pedig azokat a szervezetfejlesztési, infrastrukturális tevékenységeket finanszírozza, amelyek előkészítik az Európai Bizottság (EB) által a jövőben lehetővé tett uniós források lehívását, hasznosítását.
Szeretnék, hogy a lezáruló fejlesztési időszakhoz hasonlóan magas legyen a források lehívása.
 
Navracsics Tibor elmondta, ágazati operatív programok lesznek az új időszakban is, újdonság a digitális megújulás operatív program, amelyre közel 800 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Ez az infrastruktúrafejlesztéstől kezdve a digitális készségek oktatásáig, képzéséig lefedi a teljes spektrumot. A másik nagy "pénzeskosár" a közel 2300 milliárd forintos támogatás része a helyreállítási és ellenállóképességi alapnak. Ehhez a hozzáférést lehetővé teszi, hogy tavaly decemberben az Európai Tanács elfogadta Magyarország nemzeti helyreállítási tervét – ismertette. A Bizottság kérése az volt, hogy a tervek két fejlesztési területre fókuszáljanak, a zöld átmenetre és az ehhez kötődő energetikai beruházásokra és a digitális átmenetre.
 
Augusztus 31-ig elküldték az EB-nek a helyreállítási és ellenállóképességi terv hitel részére vonatkozó kérelmet. Ez mintegy 1500 milliárd forint RRF-hitelt (Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz - RRF) jelent, és további 268 milliárd forint pedig vissza nem térítendő támogatás.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Várnak még az eladással: fellendülésben bíznak a gazdák

2024. január 09. 15:25
Az export fellendülésében reménykednek.
 
Tele vannak a somogyi tárolók az ősszel learatott terménnyel, az alacsony felvásárlási árak miatt a gazdák nem akarják eladni. Amennyiben elfogynak a mostani készletek, akkor a mostaninál magasabb áron indulhat be az export - írta meg a Sonline.

Ami most Nyugat-Európában történik, az a visszatérés a normalitáshoz

2024. február 05. 15:20
- mondta Nagy István agrárminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában a gazdatüntetések kapcsán.