Ne a lakossággal és a gazdákkal fizettesse meg az Európai Bizottság az 2030-as klímapolitikai célok költségeit

2021. október 13. 07:59
Az Európai Bizottság klímacsomagja jelentős hatással lesz a mezőgazdasági termelőkre és az erdőgazdálkodókra is az előttünk álló évtizedben. El kell kerülni, hogy a klímacélok teljesítése drasztikus élelmiszerár-emelkedést okozzon, mert az még nagyobb terhet jelentene a fogyasztók és a gazdák számára egyaránt – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.
Ne a lakossággal és a gazdákkal fizettesse meg az Európai Bizottság az 2030-as klímapolitikai célok költségeit

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2021. október 12-i ülésén a miniszterek többsége egyetértett abban, hogy a Bizottság javaslataiban szereplő magas klímaambíció az uniós állattenyésztés és növénytermesztés csökkenését vonhatja maga után. Az ágazat versenyképességének és a gazdák jövedelmezőségének megőrzése érdekében meg kell találni a helyes egyensúlyt az élelmiszerellátás biztonsága, a fenntartható erdőgazdálkodás, a természetvédelem és a klímacélok között. Magyarország számára fontos szempont, hogy a 2030-as klímapolitikai célok költségeit ne a lakossággal és a gazdákkal fizettesse meg Brüsszel, mondta Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető kiemelte, Magyarország elkötelezett a klímavédelem mellett és tavaly törvénybe foglalta a klímasemlegességi cél elérését 2050-re. Ugyanakkor fontos szem előtt tartani, hogy a mezőgazdasági ágazat kisebb mértékben képes a szén-dioxid kibocsátás mérséklésére, mint más ágazatok. Az elvárt kibocsátás-csökkentési szint a mezőgazdaságban nem érhető el azzal a sebességgel, ahogy azt a Bizottság javasolja. Magyarország aggályosnak tartja, hogy a javaslat szerint a mezőgazdasági és erdészeti ágazatnak 15 évvel korábban, már 2035-re el kell érnie a klímasemlegességet, szemben az energia ágazattal vagy a közlekedési ágazattal. A miniszter hangsúlyozta, a helyes egyensúlyt kell megtalálni a mezőgazdasági termelés szinten tartása, a gazdák jövedelmezősége és a klímapolitikai célok között. Hozzátette, az egészséges élelmiszerellátás stratégiai kérdés, amelyet nem lehet veszélyeztetni. El kell kerülni, hogy a klímacélok teljesítése drasztikus élelmiszerár-emelkedést okozzon, mert az még nagyobb terhet jelentene a fogyasztók és háztartások számára. Kifejtette, készen állunk megvédeni a klímaambíciót, de észszerű politikát kell kialakítani, felelős módon.

www-kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

"A szakpolitikák kialakításába is be kell vonni a partnereket"

2021. március 26. 07:36
2021. március 17-én és 18-án került megrendezésre az Európai Szociális Alap Tanácsadó Bizottságának online ülése. Andriana Sukova, az Európai Bizottság foglalkoztatási, szociális és befogadási főosztályának főigazgató helyettese (képünkön) hangsúlyozta, a szociális partnereket nem csak a különböző programokba kell bevonni, de a szakpolitikák kialakításába is. 

Ne égessük fel a hidakat az elutasított pályázókkal - jelöltélmény (3.)

2022. május 05. 07:56
Sorozatunk harmadik részében azt vizsgáljuk, hogyan kerülhetjük el, hogy kicsússzon látókörünkből a vágyott munkavállaló illetve hogyan utasítsunk el úgy pályázókat, hogy látókörben maradjanak. Tönkretehetjük cégünk hírnevét, ha rossz módszerekkel keresve sok jelöltet hozunk be és sokat utasítunk el. Varga Krisztina személyzeti tanácsadó írása.