Ne dobd ki a dinnye héját, készíts belőle lekvárt

2019. július 03. 08:06
Érdemes felhasználni az emberi táplálkozásban mindazt, amit a növények kínálnak és ehető.

Miért dobnánk ki azt, ami ehető? Megfontolandó kérdés, főképp, ha belegondolunk, hogy az unióban vásárolt friss zöldségek és gyümölcsök mintegy 29 százaléka a szemétben végzi, írja az Agroinform.

Esther Kern, német szakújságíró, a világban utazva arra figyelt fel, hogy híres mesterszakácsok egyes zöldségnövények olyan részeit is a tányérra teszik, amelyeket a fogyasztók nagy része legtöbbször szemétre dob. Ebből a felfedezésből fejlődött ki a „Leaf to Root” (a levéltől a gyökérig) mozgalom, amely azt hirdeti, hogy az anyaföld által megtermett zöldségnövények étkezésre alkalmas részeit lehetőleg teljes egészében hasznosítani kell.

Így is lehet harcolni az élelmiszerpazarlás ellen
Értékeljük a zöldségek és gyümölcsök sokszínűségét, tiszteljük és ne ítélkezzünk az ételünkről.

Az élelmezés történetével foglalkozó kutatók szerint ez nem új felfedezés, hiszen régen is nagyobb részt használtak fel étkezésre a zöldségekből, igaz, többnyire kényszerű takarékosságból. Ma már ilyen kényszer nincs, ennek ellenére sok zöldségnek van olyan része, ami gyakran kerül a kukába, pedig kár kidobni.

Az újságírónő szerint érdemes felhasználni az emberi táplálkozásban mindazt, amit a növények kínálnak és ehető, így fogyasztható többek között a sárgarépa és a retek levele, de például a dinnye héja is.

A kezdeményezés logikus, ha belegondolunk, mennyi élelmiszert dobunk ki napi szinten. Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának kutatása szerint az Európai Unió polgárai évente több mint 17 milliárd kilogramm friss gyümölcsöt és zöldséget dobnak ki. Ez fejenként 35,3 kilogrammot jelent, amelyből 14,2 kilogramm kidobása elkerülhető lenne.

S hogy mi készíthető a dinnye héjából? Például lekvár.

Hozzávalók: 

  • 1 kg dinnyehéj – jó, ha van rajta egy kis dinnyehús is
  • 30 dkg cukor
  • 1 citrom

A külső zöld részt hámozzuk le, a fehér részt vágjuk kis kockákra, s enyhén esetes vízben pároljuk üvegesre, majd csepegtessük le. Ezután ismét tegyük fel főni, adjuk hozzá a cukrot, végül a citrom lereszelt héját és a kifacsart levét is tegyük bele. Főzzük addig, amíg megfelelőnek nem találjuk az állagát. Akkor merjük üvegekbe, s helyezzük száraz dunsztba.

A dinnye héját lehet savanyítani is, vagy akár kovászolni, a retek levele pedig belekerülhet salátába, de akár leves is készíthető belőle, hasonlóan, mint a kelkáposztából.

A recept forrása: vaol.hu

Kapcsolódó cikkek

A 12 legkülönlegesebb nevű magyar étel: Te melyiket kóstoltad már?

2020. augusztus 05. 08:34
Az ember olykor belefut gasztronómiai különlegességekbe, étteremben vagy vidéki rokonoknál sokszor találkozhatunk helyi, vagy regionális fogásokkal. A kevésbé ismert, népi magyar fogásokhoz legtöbbször valamilyen fura, különleges név is társul, amiből persze ritkán jöhetünk rá, valójában mit is fogunk enni. A HelloVidék most annak járt utána, milyen keveset emlegetett, furcsa nevű magyar ételeket lehet még ma is elkészíteni a fennmaradó receptek alapján. Lássunk most 12 különleges névvel rendelkező hagyományos, hazai ételt és receptjüket!

Az élelmiszeripari vállalkozásoké a jövő

2019. október 11. 09:08
A kormány a következő időszakban több mint 100 milliárd forint értékű forrást fordít a magyar élelmiszeripari vállalkozások csomagolási, készletezési és piacra lépést elősegítő fejlesztéseinek támogatására – jelentette ki az agrárminiszter csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón.