Ne felejtsd el, hogy mindjárt itt a diófa metszésének ideje!

2023. augusztus 17. 15:47
A diófánál életbevágóan fontos, hogy betartsd a metszésével járó szabályokat!
 
A diófa minden kert ékessége. Nem véletlen, hogy amikor gyermek születik, a család el szokott ültetni egy diófát a kertben. A fa pedig együtt cseperedik a gyermekkel és végig kíséri élete folyamán, árnyat nyújtva a játékhoz és az olvasáshoz, ágakat kínálva a mászáshoz, látványt kínálva a szép gondolatokhoz.
Ne felejtsd el, hogy mindjárt itt a diófa metszésének ideje!
Azonban, ha nem törődünk a diófával megfelelően, sajnos nem gyönyörködhetünk benne hosszú évtizedeken keresztül. Ezért is nagyon fontos, hogy tudjuk, mikor jön el a metszésének ideje. A diófa ugyanis ebben is nagyon különleges. Nem akkor kell megmetszeni, mint az összes többi fát.
 
A diófa metszése
A diófa azon növények közé tartozik, amelyet csak augusztus végén, szeptember elején szabad metszeni. Ha ezt nem tartjuk be, és tavasszal metszenénk meg, a nagy gyökérnyomás miatt olyan sok nedvet veszítene el, hogy szinte elvérezne. Azonban ilyenkor, az ősz kezdetén, annyira kicsi a gyökérnyomása, hogy nem nedvedzik, és a metszés során elszenvedett sebzéseket könnyen elviseli. A száraz ágaktól az év bármely időszakában megszabadulhatunk, ez a szabály csak az élő ágak metszésénél alkalmazandó
 
A diófák természetüknél fogva csodaszép, szabályos koronát alakítanak ki. A termő diófákat ezért nem kell koronaalakító metszésben részesíteni. Azonban könnyen előfordulhat, hogy a diófa ága olyan területekre is belóg, amely szükségessé teszi a metszését. Ilyen lehet, ha a tetőre lógó ágaktól kell megszabadulnunk, vagy ha nehezen tudunk közlekedni a túl alacsonyan nőtt, vagy túl szélesre kinyúló ágak miatt.
 
A diófa nagyon nagyra meg tud nőni. A magról kelt példányok akár 20-30 m magasra is nőhetnek, a koronájuk átmérője pedig elérheti akár a 20 métert is. Az elültetése után viszonylag sokat, akár 10-15 évet is várni kell, míg termőre fordul.
A bölcsőtől a koporsóig - Minálunk
Az ültetéskori metszésre mindig szükség van. Ezt a három kiválasztott vázág visszametszésével kezdjük, melyeket 20-30 cm-esre kell megrövidíteni. A sudarat a legmagasabban lévő vázág fölött 25 cm-rel kell visszavágni. A diófa az ültetését követő első két évben gyengén hajt ki, és csak a harmadik évtől kezdődik meg a rendes növekedés.
A diófák esetében szükség lehet koronaalakító metszésre.  Az első 8-10 évben szükségtelen a vázágak visszametszése, mivel azok természetes módon, maguktól is szépen elágaznak. Csak azokat az ágakat szükségszerű eltávolítani, amelyek nagyon zavaró irányba nőttek. A sérült, beteg, vagy elszáradt ágaktól azonnal szabaduljunk meg.
A fenntartó metszés során a fő szempont a termőrészek megújítása, a kiegyensúlyozott koronaszerkezet megtartása és hogy az ágak elegendő fényt kapjanak a koronán belül. Ha túl sűrűek az ágak, akkor jóval kevesebb lesz a termés.
 
Ezért szeretjük a diót
A diófa lombhullató, összetett levelei páratlanul szárnyaltak, termése a dió.
A legértékesebb gyümölcseink egyike. A termése leggyakrabban felhasznált része a dióbél, de héját is fel lehet használni. A dióhéj kémiailag semleges, nem mérgező, ráadásul természetes úton bomlik le, így nem terheli a környezetet. A dióhéjból készült teát ajánlott a cukorbetegeknek fogyasztani.
Diófa
A dió A- és E-vitaminban gazdag, de megtalálható benne a B-vitamin is. Levele frissen nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz. Leveléből, héjához hasonlóan tea készíthető, amely hozzájárul az akne, a sömör és egyéb bőrproblémák kezeléséhez.
Fedezd fel a diófalevél tea egészségügyi előnyeit | HillVital
A sor azonban még közel sem ért véget. A dióban ugyanis ezeken kívül még rengeteg magnézium és a kálium található, továbbá a csontképzéshez szükséges fluor, és a vérképzéshez elengedhetetlen mangán és réz is megtalálható benne. A szelén a szívizomgyengeség ellen kiváló, de ne feledkezzünk meg immunerősítő szerepéről sem.
 
A dió gazdag omega-3-zsírsavakban is, melyek segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, továbbá hozzájárulnak az erek állapotának javulásához is.
Egy nagyobb vizsga előtt feltétlenül együnk diót, ugyanis a többszörösen telítetlen zsírsavaknak köszönhetően a dió támogatja az agyműködést, sőt, még a koncentrációképességet is növeli.
Hogy rossz hírünk is legyen, magas kalóriatartalma miatt nem jó barátja a fogyókúrázóknak. 10 dkg dió több mint 600 kalóriát tartalmaz, amely egy kisebb tábla csokoládé kalóriatartalmával egyenértékű.
A leveléből készült tea kitűnő gyomorhurut és hasmenés ellen, de vérszegénység kezelésére is alkalmazzák.
A diófogyasztás csökkentheti az emlőrák kockázatát is.
Ha ez még mindig nem elég, a leveléből készült tea erősíti a hajhagymákat, gombaölő hatású, és segít a hajhullás megállításában.
A prosztatára gyakorolt jótékony hatása miatt segít a prosztatarák kockázatának csökkentésében.
Fogyaszthatjuk magában, vagy süteményekben, de sajttal kiegészítve is nagyon finom.
Sajnos vannak, akiknél nagyon komoly allergiás reakciót tud kiváltani.
 
A diófa nagyon hosszú életet is képes megélni. Akadnak közöttük 160 éves példányok is. Ezért szokás az újszülötteknek diófát ültetni, hiszen akkor együtt fognak növekedni és a fa végig fogja kísérni a gyermeket élete során.
Már a perzsák is fogyasztottak diót.
 
Hazánkban őshonosnak számít. A legendák szerint már a honfoglaló őseink is szívesen csemegéztek belőle.
A dió sok országban a termékenység szimbóluma. Az ókori Rómában Jupiter fájaként tisztelték, és a házasságkötések alkalmával az ifjú párra diót hintettek, hogy gazdag gyermekáldásban részesülhessenek. A földre hulló diók csörgése pedig jelezte a házasság sikerét.
Jelképezi a hosszú életet, az örök fiatalságot, a szerelmet.
A dió számos vallási hagyományban is fontos szerepet kapott. A katolikus hagyomány Krisztussal azonosítja a dió belső részét, a héj pedig Mária szimbóluma.
 
A zöld diónak nagyon magas C-vitamin- és vastartalma van. Likőrök formájában találkozhatunk vele leggyakrabban, de nagyon kedvelt a zöld dió lekvár is, amely vérnyomáscsökkentő hatással rendelkezik.
Gyógyítás és élvezet: dióesszencia és diólikőr | Gyógyszer Nélkül
A hidegen sajtolt dióolaj értékes zsírsavakat tartalmaz, és kitűnő saláták és sütemények ízesítéséhez.
Az egykori Osztrák-Magyar Monarchia hagyományos süteményei, a pozsonyi kifli, a bejgli, a flódni, sőt, az isler is elképzelhetetlen dió nélkül. A karácsony sem az igazi a nagyi csodálatos diós bejglije nélkül.
Karácsonyi omlós diós-mákos bejgli | Retro Receptek
Egy diófa a kertben nagy áldás. Egészen biztosan van egy olyan pontja, amelyik, ha leülünk mellé, tökéletesen megtámasztja a hátunkat olvasás közben. Vastag ágai pedig csodás rejtekhelyet biztosítanak nekünk, amikor elbújnánk a világ elől.
Mindenkinek bőségesen termő és gyönyörű diófát kívánunk!
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek a tinédzserek lelkére is hatnak

2023. június 13. 15:40
Egy új kutatás kimutatta, hogy azoknál a serdülőknél, akik nagy mennyiségű ultra-feldolgozott élelmiszert fogyasztanak, magasabb lehet a depressziós tünetek aránya, és hajlamosak jobban internalizálni a problémáikat, mint azok, akik kevesebb "szemét" élelmiszert fogyasztanak.
Korábbi jelentések szerint az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztása növelheti a rák kockázatát, az egyes feldolgozott húsokban található élelmiszer-adalékanyagok pedig növelhetik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Répa, retek... Ezzel az 5 zöldséggel indítsd a vetési szezont!

2024. február 12. 13:13
A sárgarépa, a retek, a fejes saláta, a zöldborsó és a petrezselyem is vethető hamarosan! Vess hát pár pillantást rájuk cikkünkben.
 
Répa, retek, mogyoró... Ismerjük a régi mondókából. A répa és a retek pedig igazán aktuális most is, hiszen amint elmúlnak a talaj menti fagyok, már kerülhetnek is a vetőmagok a talajba. De nem csak a sárgarépát és a retket lehet már ilyen korán elvetni. Minden olyan magot bátran elvethetünk, amelyik alacsony hőmérsékleten is képes csírázni, és az átmeneti fagyok sem tesznek benne kárt. Így hát hamarosan eljön az ideje a sárgarépa, a hónapos retek, a petrezselyem, a fejes saláta és a borsó vetésének is.