Ne lepődj meg, ha ezt látod a méz és a lekvár címkéjén!

2024. április 11. 15:53
Az Európai Parlament (EP) elfogadta a "reggeli irányelvek" módosítását - közölte az EP. A Parlament közleménye szerint az irányelvek felülvizsgálatának célja az volt, hogy a fogyasztók tájékozottabb és egészségesebb döntéseket hozhassanak olyan termékekről, mint a méz, a gyümölcslé, a lekvár és a dzsem.
Ne lepődj meg, ha ezt látod a méz és a lekvár címkéjén!
A méz származási országát egyértelműen fel kell tüntetni a címkén – Fotó: Shutterstock
 
A Tanáccsal kötött előzetes politikai megállapodás szerint jóváhagyott szabályok előírják, hogy a méz származási országa világosan látható legyen a címkén, ezzel főként a nem uniós országokból származó hamisított méz behozatala ellen szándékoztak fellépni. A szabályozás rendelkezik arról is, hogy kialakítsák az uniós méz nyomon követhetőségének rendszerét.
Változik a méz, a gyümölcslé és a lekvár címkézése – ezentúl így keresd a  boltokban -
 
Az új szabályok rendelkeznek a gyümölcslevek cukortartalmának egyértelműbb címkézéséről és új előírásokat vezetnek be a lekvárokban és dzsemekben található gyümölcsökre is.
 
A jogszabályt a tagállami kormányokból álló Tanácsnak is el kell fogadnia. Azt követően a jogszabályt kihirdetik az EU Hivatalos Lapjában, és 20 nappal később hatályba lép. Az uniós országoknak a hatálybalépést követően két évvel kell alkalmazniuk az új szabályokat – áll a közleményben.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Ukrán torma nem jön, mégis padlón vannak a felvásárlási árak

2023. november 02. 14:14
Annyira alacsony a torma felvásárlási ára, hogy egyre kevésbé éri meg termelni, mert még az önköltséget is alig fedezi.

Október 16-tól indul az első őszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

2023. október 16. 14:21
Hagyományteremtő szándékkal idén először őszi szezonális ellenőrzés-sorozatot rendelt el dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár. A rendhagyó mustra, a Nébih koordinálásával, 2023. október 16. és október 29. között zajlik országszerte.