Ne öntsük ki a savanyúság levét, értékes anyagokat tartalmaz

2018. augusztus 24. 09:11
Savanyúságot két módon is tudunk készíteni, de mindkettőre igaz, hogy  jó hatással van az egészségünkre.
Mi a fermentálás?

Olyan kémiai folyamat, melyben valamilyen szerves anyagot enzim hatásának teszünk ki. Ez által az élelmiszer megerjed, fermentálódik. Ilyen erjesztési technikával készül például a kovászos uborka vagy a savanyú káposzta. A fermentálásnak számos pozitív hatása van szervezetünkre. A bennük található baktériumoknak köszönhetően segítik az emésztést, az enzimek kibocsátását. Ennek köszönhetően több tápanyagot tud a szervezetünk kivonni az ételekből és segíti azok felszívódását és segíti a bélflóra megújulását is.

kovászos uborka levét hűtve is megihatjuk, de készíthetünk belőle savanykás leveseket és főzelékeket is. Ma már fröccsöt is készítenek belőle, például olaszrizlinggel.

Erjesztett élelmiszerek az érlelt sajtok, a sör, valamint a bor is.

Fotó: pixabay.com Mi a savanyítás és mire használhatjuk a savanyítólevet?

klasszikus savanyításhoz són vízen és fűszereken kívül ecetet is használunk, és a tartósítás módja is más. Ugyanakkor itt is elmondható, hogy a visszamaradt lé értékes ásványianyagokat tartalmaz, tehát jótékony hatású lehet a fogyasztása.

Hatékony intenzív mozgás közben és után,  főleg, ha az nagy melegben történik, sok folyadékot veszítünk, ezzel együtt pedig elektrolitokat is, különösen káliumot és nátriumot. Hogy a teljesítmény fenntartható legyen, ezeket az elektrolitokat és a folyadékot is vissza kell pótolni. Éppen ezért ilyenkor valóban jól jöhet valamilyen sós folyadék – írja a Házipatika.

Miután bőven tartalmaz nátriumot, illetve kisebb mennyiségben káliumot és magnéziumot is, ezért ilyen szempontból valóban megfelelő roboráló.  Ha valaki nem ódzkodik csak úgy, magában kortyolni a savanyúságlevet, valóban helyettesítheti is vele a sportitalokat.

Fotó: pixabay.com

Ha nem akarjuk meginni a levet, akkor húsok marinálására, raguk ízesítésére is használhatjuk. Semmiképp se dobjuk ki, mert akár új adag savanyúságot is készíthetünk belőle.Csak dobjunk bele vékonyra vágott répát, hagymát, uborkát, tegyünk bele egy kis extra sót, vizet, esetleg ecetet, majd jól záródó üvegben hagyjuk állni egy-két napot a hűtőben, és máris kész a friss adag savanyúságunk.

Ha a végére értünk egy üveg savanyúságnak, könnyen készíthetünk egy másikat. Tegyünk bele tetszés szerinti zöldségeket, majd zárjuk le és tegyük vissza a hűtőbe. Az ízek már 2-3 nap múlva érezhetőek lesznek!

A legtöbb növény szereti a savas talajt, ezért jót tesz nekik, ha öntünk melléjük egy keveset a savanyú uborka levéből. Különösen jót tesz például a rododendronnak virágzás környékén.

Megszünteti a gyomorégést

A gyomorégést többnyire a fűszeres, savas ételek fogyasztása okozza, mivel hatásukra fokozódik a gyomorsav termelődése, ezáltal tapasztaljuk azt a kellemetlen érzést, amit gyomorégésnek nevezünk. Elsőre azt gondolnánk, hogy az uborka ecetes leve csak fokozza a problémát, pedig épp ellenkezőleg. Már egyetlen korty is kiegyensúlyozza a gyomor savszintjét és megszünteti a gyomorégést! Napi fél-egy decinél viszont ne fogyasszunk belőle többet, ha ezt is kellemetlennek tartjuk, csupán egy-két kanállal adjunk belőle egy pohár vízhez, éppúgy, ahogy azt például az almaecettel is tennénk.

Kapcsolódó cikkek

Áldott Húsvéti Ünnepet!

2022. április 13. 09:05
Lakozzék e házban
békesség, szeretet!
Adjon Isten mindenkinek
szép húsvéti ünnepeket!

Révész Máriusz téved, túlórák helyett a bérek miatt járnak az emberek Ausztriába dolgozni

2018. december 12. 09:54
Az Index tudósítóinak sikerült levadászniuk a Parlament folyosóján néhány kormánypárti politikust, hogy ugyan mondjanak már egy pár szót a rabszolgatörvényről.