Négy új ökoturisztikai helyszín nyílik a Kiskunsági Nemzeti Parkban a vizes élőhelyek bemutatására

2024. április 10. 14:34
A Kolon-tónál oktatóközpont, a szegedi Fehér-tónál és a Vörös-mocsárnál bemutatóhelyek, a Nagyszéksós-tónál információs pont jött lére a vizes élőhelyek természeti értékeinek bemutatására – közölte a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztályának vezetője az MTI-vel.
Négy új ökoturisztikai helyszín nyílik a Kiskunsági Nemzeti Parkban a vizes élőhelyek bemutatására
Kiss Mónika elmondta: a projekt négy olyan helyszínen valósult meg, ahol eddig hiányzott a természeti értékek bemutatását szolgáló infrastruktúra.
A Kolon-tó természeti értékeinek megismerését segíti az Izsákon megépült Kolon-tavi Fürkésző Oktatóközpont. A közvetlenül a tó mellett található épület rendhagyó természetismereti órák és foglalkozások megtartására készült, de szakvezetéses túrák is indulnak majd innen. Az épület tetején kialakított kilátópontról szinte az egész Kolon-tó belátható.
Négy új helyszínen mutatják be a vizes élőhelyek természeti értékeit,  köztük Izsákon is | Fejlesztések | VIRA
Kolon-tavi Fürkésző Oktatóközpont
 
A Fürkésző legkülönlegesebb eleme a hét állomásból álló digitális tanösvény, amely bemutatja a Kolon-tó tájtörténetét, állat- és növényvilágát, különleges élőhelyeit, valamint a tó körüli tanösvényekről és túraútvonalakról is tájékoztatást ad
 
A Császártöltés melletti Vörös-mocsár terepi bemutatóhelyen fedett pihenőhelyek, madármegfigyelő tornyok, halászati bemutatóhely létesült, valamint új információs táblákat kapott a most már 8,5 kilométer hosszúságúra bővült Vörös-mocsár tanösvény.
vörös-mocsár pihenőhely
Vörös-mocsár terepi bemutatóhely
 
Az új építmények rövid előadások és bemutatók megtartására is alkalmasak.
A Kurgán Természetvédelmi Bemutatóhely kiindulópontja a terepi programoknak, helyszínt biztosít a térség hasznosításával, az élőhelyek fenntartásával kapcsolatos szakmai találkozóknak, képzéseknek és ökoturisztikai programoknak.
Kurgán ház
Kurgán Természetvédelmi Bemutatóhely
 
A projekt keretében a mórahalmi Nagyszéksós-tón megvalósult Natura 2000 információs pont tájékoztatást ad a helyszínhez közeli Natura 2000 területek természeti értékeiről, élővilágáról. A fejlesztés részeként a bivalyrezervátum körül kerítést építettek, valamint kültéri padokkal, asztalokkal és kerékpártorolókkal pihenőhelyeket alakítottak ki.
bivalyrezervátum kapu
A mórahalmi Nagyszéksós-tónál a bivalyrezervátum kapuja és kerítése is a pályázat részeként készült
 
A Duna-Tisza közén elhelyezkedő, ökoturisztikai szempontból kiemelt helyszíneket érintő fejlesztést a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága 527 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósította meg.
 
forrás: agrotrend.hu/ knp.hu

Kapcsolódó cikkek

Farsang a Várkert Bazárban

2023. február 07. 19:56
Farsangi programokkal, köztük kézműveskedéssel, koncerttel és hangszersimogatóval várja a családokat a Várkert Bazár február 12.-én, vasárnap.
11 órától a Makám Zenekar ad koncertet Bogárbál címmel. Az interaktív családi műsor az állatvilág és az ember, különösen az állatok és a gyerekek kapcsolatát mutatja be. A koncerten játékos formában kerül közel a nagyvároshoz szokott gyerekekhez a természet, az erdő, mező, tó, folyó és a benne élő állatok.

Harmadszor lett az Advent Bazilika Európa legszebb karácsonyi vására

2022. december 12. 09:04
Rekordot döntve, minden idők legtöbb szavazatával végzett az első helyen az Európa legjobb karácsonyi vására online szavazáson a budapesti Advent Bazilika rendezvény - közölték a szervezők.
A European Best Destination utazási portál versenyén 21 európai nagyváros - többek között Madrid, Bécs, Brüsszel, Salzburg és Prága - ünnepi rendezvényei előtt a budapesti Advent Bazilika bizonyult a legjobbnak - olvasható az összegzésben.