Negyven tonna GMO-val szennyezett ukrán vetőmagot foglalt le a Nébih

2024. február 05. 15:26
A folyamatos ellenőrzéseknek és a szigorú élelmiszer-biztonsági szabályoknak köszönhetően Ukrajnából származó GMO-val szennyezett 40 tonna kukorica vetőmagot foglaltak le a Nébih szakemberei. A magyar élelmiszerbiztonságot és a magyar gazdák érdekeit továbbra is meg fogjuk védeni – közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.
 
Negyven tonna GMO-val szennyezett ukrán vetőmagot foglalt le a Nébih
A tárcavezető hangsúlyozta, a kormány célja továbbra is az, hogy csak kiváló minőségű és biztonságos élelmiszer kerüljön a magyar emberekhez. Éppen ezért végez rendszeres ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A Nébih januári vizsgálatán csaknem 40 ezer kilogramm Ukrajnából származó, GMO-val szennyezett kukorica vetőmag akadt fent. A forgalmazó céggel szemben, a Nébih megindította az eljárást, és a jogszabályoknak megfelelően intézkedik a megsemmisítésről is – tette hozzá a miniszter.
 
Nagy István kiemelte, a magyar élelmiszerek a szigorú szabályozásnak és a rendszeres ellenőrzéseknek köszönhetően a világon a legbiztonságosabbak közé tartoznak, az agrártárca pedig mindent megtesz azért, hogy ez így is maradjon. A magyar családok asztalaira ugyanis csak jó minőségű és biztonságos termékek kerülhetnek. Kifejtette, határozottan kiállunk amellett, hogy a harmadik országból importált mezőgazdasági termékeknek is ugyanazoknak az előírásoknak kelljen megfelelniük, mint az unióban előállított élelmiszereknek.
Negyven tonna GMO-val szennyezett ukrán vetőmagot foglalt le a Nébih
A tárcavezető arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország egészen addig fenntartja az Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékek nemzeti importtilalmát, amíg nem születik azzal egyenértékű nemzetközi megoldás. A korlátozás a vetőmagot nem érinti és a tranzitszállítmányok továbbra is engedélyezettek, azonban azokat az illetékes hatóságok az eddigi gyakorlatnak megfelelően zárral látják el a határon, nyomon követik őket, és az ország egész területén ellenőrzik az érintett termékek útját.
 
forrás:AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

A minőségi akvakultúra a vidékfejlesztés fontos pillére

2023. szeptember 19. 15:33
A hazai akvakultúra fejlesztése magával hozza a helyi vendéglátás, valamint a gasztronómia fejlődését is, nagy mértékben járul hozzá az ökoszisztémák fenntartásához, ezáltal az európai zöldítési célokhoz – emelte ki megnyitó beszédében Ökrös Oszkár nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, az Európai Akvakultúra Szövetség bécsi konferenciáján.
 

Erdészeti gépbemutató

2023. szeptember 19. 15:46
Az Agrárgazdasági Kamara, az Andreas STIHL Kft. és az OEE Erdészeti Gépesítési Szakosztálya szakmai rendezvényt szervez, melyen erdészeti gépek gyakorlatorientált bemutatására kerül sor.
A rendezvény 2023. október 19-én (csütörtökön), Biatorbágyon kerül megrendezésre.