Nem biztonságos a 2-3 centiméteres, vékony jégréteg a Balatonon

2024. január 11. 18:25
A Balaton parti sávjának egyes részein és a kikötőkben kialakult 2-3 centiméteres jég a közlekedésre, valamint a sportolásra is alkalmatlan – hívja fel a figyelmet a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság csütörtöki közleményében.
A jégen tartózkodás szabályait a jégbeszakadás miatti balesetek megelőzése érdekében a rendőrök fokozottan ellenőrzik. Helyszíni bírságot szabhatnak ki a szabályszegőkre, és szabálysértési eljárást is indíthatnak ellenük.
Nem biztonságos a 2-3 centiméteres, vékony jégréteg a Balatonon
A jégen tartózkodás és a közlekedés legalapvetőbb szabálya, hogy a szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető szilárdnak, ha vastagsága eléri vagy meghaladja a 10 centimétert, és egyben acélos, jó minőségű a szerkezete.
Életveszélyes a Balaton jege a rendőrség szerint | nlc
A vékony jégréteg a következő napokban sem fog lényegesen vastagodni, hízzon, hiszen napközben a déli órákra plusz 3-4 Celsius-fok várható, míg éjszaka sem lesz –4  C-nál hidegebb a Balaton mellett.
 
A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet az óvatosságra, valamint arra, hogy tilos a szabad vizek jegén tartózkodni:
 
  • éjszaka és korlátozott látási viszonyok között;
  • járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével;
  • kikötők és veszteglőhelyek területén;
  • folyóvizeken
Fontos, hogy a jeges vízből, a jégből mentett embert ne vigyük azonnal túlfűtött, meleg helyre, fokozatosan próbáljuk felmelegíteni a testét, a vérkeringését normál módon beindítani, természetesen előzőleg meg kell szabadítani a jeges ruháitól! A bajbajutottat minden esetben orvosi ellátásban kell részesíteni.
Nagyon veszélyes a Balaton jege | HAJOZAS.HU
A szabályok megszegése miatt 6500-tól 65 000 (ismételt elkövetés esetén 90 000) forintig terjedő helyszíni bírságot szabhatnak ki, vagy szabálysértési eljárást indíthatnak, melyben akár 200 000 forintig szabhatnak ki pénzbírságot – írja a HírBalaton.
 
Ha bármilyen, jéggel kapcsolatos veszélyhelyzetet észlelnek (beszakadás, süllyedés), azonnal értesítsék a 112-es segélyhívón a vízirendészet járőreit, vagy kérjenek segítséget a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság 1817-es vízi segélyhívón!
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Rekordszámú társult tag vett részt az MSZÉSZ Nyugati régiójának ülésén

2023. április 28. 13:39
A korábbi évekhez képest új helyszínen, Győrben tartotta hagyományos tavaszi régióülését a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) Nyugati régiója. A szakmai fórumnak a Danubius Hotel Rába adott otthont április 26-án.
 
Az új lokáció és a hivatalos programot megelőző, mintegy 30 résztvevővel lezajlott kötetlen hangulatú vacsora jó hatással volt az érdeklődésre, a régióülés 17 szálloda és rekordszámú, 46 társult tag részvételével zajlott.

Íme az összes balatoni szabadstrand, ahol ingyenesen csobbanhatunk

2023. augusztus 03. 12:51
Nagyrészt a tó déli részén találhatók ingyenes strandok.
 
A balatontipp.hu összegyűjtött 59 olyan balatoni strandot, ahol ingyenesen lehet fürödni, és ahol parti szolgáltatások is megtalálhatók. Emellett egy térképen ábrázolták azokat a balatoni szabad partokat is, ahol az általános szabályokat betartva lehet fürödni. Az strandokhoz tartozó szabályokról, aktuális szolgáltatásokról, megközelítéséről, parkolási költségéről, jelenlegi képéről a honlapon, a térképre kattintva lehet részletesen olvasni, mi ezekből öt jelentősebbet emeltünk ki.