Nem biztosít újabb uniós forrást a tej- és sertéságazat megsegítésére az Európai Unió

2016. március 16. 07:52
A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2016. március 14-i ülésén az agrárminiszterek ismét megvitatták a mezőgazdasági piacokon kialakult krízishelyzetet.

A magyar delegációt vezető dr. Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár több tagállam képviselőjével egyetértésben újabb, azonnal végrehajtható, uniós keretből finanszírozott intézkedéscsomagot szorgalmazott a tejtermelő, valamint a sertéstartó gazdák megsegítésére. Phil Hogan uniós mezőgazdasági biztos értékelése szerint jelenleg nem állnak rendelkezésre megfelelő források az uniós agrárköltségvetésben egy újabb válságkezelési csomag finanszírozására.

A kialakult helyzet kezelésére a biztos többek között a sovány tejpor és a vaj intervenció keretében betárolható mennyiségének megemelésére, a magántárolás sertéságazatban történő bevezetésére, valamint a termelés önkéntes alapon történő visszafogására tett javaslatot.

Dr. Feldman Zsolt kiemelte, hogy a kialakult nehéz helyzetben a magyar gazdáknak égető szüksége lenne egy újabb, a tavaly ősszel elfogadotthoz hasonló, uniós költségvetésből finanszírozott csomagra, amelyből akkor Magyarország 2,9 milliárd forint összegben részesült. A helyettes államtitkár emlékeztetett, hogy miután az uniós intézkedések nem voltak alkalmasak a helyzet kezelésére, a magyar kormány március eleji döntése értelmében nemzeti forrásból további 14,3 milliárd forint összegű támogatást biztosít a magyar tejtermelőknek.

A magyar delegáció a tagállamok többségével együtt kérte a soros elnökségi pozíciót betöltő holland minisztert, hogy a témát tartsa folyamatosan napirenden a Miniszterek Tanácsában. Az Európai Bizottságtól a tagállamok azt várják, hogy részletesen vizsgálja meg, és mutassa be az uniós költségvetési finanszírozási lehetőségeket.

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

Döntőben a legjobb magyar fenntarthatósági pályázatok

2017. február 02. 08:25
Közönségszavazási szakaszba lépett az Energy Globe Magyarország díjért folyó fenntarthatósági verseny. A győzteseket a március 7-i díjátadó gálán ismerheti meg a közönség.

Alapvető érdekünk hogy az agrártámogatások részaránya ne csökkenjen a KAP forrásokon belül

2017. március 06. 09:50
Magyarország agrár-támogatottsági pozíciója különösen kedvező az Európai Unión belül, ezért alapvető érdekünk, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásain belül Magyarország részaránya ne csökkenjen 2020 után – mondta Czerván György az Azúr Takarékszövetkezet agrárkonferenciáján, Forrón.