Nem kérnek az ukrán fagyasztott gyümölcsből

2023. augusztus 01. 15:02
Lengyelország azt kéri az Európai Uniótól, hogy tiltsák meg a fagyasztott szamóca és málna behozatalát Ukrajnából
Nem kérnek az ukrán fagyasztott gyümölcsből
A lengyel termelők attól tartanak, hogy a bogyósok esetében megismétlődik mindaz, ami a gabonával történt, miszerint az ellenőrizetlen import végül jelentős áreséshez vezetett.
 
Lengyelország a követelésével Valdis Dombrovskis uniós kereskedelmi biztoshoz fordult, és Robert Telus lengyel mezőgazdasági miniszter videómegbeszélést kezdeményezett Bulgária, Románia, Szlovákia és Magyarország mezőgazdasági minisztereivel is, hogy megvitassák a háború sújtotta országból származó gyümölcsök, köztük a málna és a szamóca behozatalával kapcsolatos megelőző intézkedéseket.
 
A követelés alapja, hogy 2022–2023-ban megugrott az ukrán fagyasztott szamóca és málna importja Lengyelországba, ami a piacon komoly torzulásokat idéz elő.
 
Forrás: east-fruit.com/Kertészet és Szőlészet

Kapcsolódó cikkek

Az alföldi erdők reményteljes fája

2023. szeptember 14. 16:12
A klímaváltozás miatti félelmek korában az Alföld erdeinek egyik hosszú távon is reményteljes fafaja a vénic szil, amelynek komoly károsítója (egyelőre) nincs.
Az Országos Erdészeti Egyesület 1996 óta választja meg az év fafaját, 2013 óta viszont nyílt online szavazáson dönthetnek az erdő- és természetszeretők, melyik fafaj legyen az év fája. A tizedik online szavazáson a mozgalom kuratóriuma által megadott három fafaj közül a vénic szil kapta a legtöbb voksot, így megelőzte a kecskefűzet és a rezgőnyárt.

Ismét dübörgött a padló a Legyél Te is agrárgépész! Országos Bajnokság döntőjén

2023. február 21. 10:27
A versenyben résztvevő gyerekekkel igyekeznek megismertetni és megszerettetni az agrárgépész hivatást.
 
Három év kihagyás után végre ismét személyes jelenlét mellett kerülhetett megrendezésre a Legyél Te is agrárgépész! Országos Bajnokság döntője, melynek a Magyar Agrár – és Élettudományi Egyetem Tudástranszfer Központja és a Magyar Eszköz – és Gépfejlődéstörténeti Múzeum adott otthont Gödöllőn.
 
A Mezőgazdasági Eszköz – és Gépforgalmazók Országos Szövetsége által rendezett Bajnokság az idei tanévben is két kategóriában várta a versenyre jelentkező diákokat: a Junior Bajnokságban a 9. és 10. évfolyamos, míg az Országos Bajnokságban a felsőbb évfolyamos diákok mérték össze tudásukat. A két kategóriában összesen 30 csapat indult el: a JUNIOR Bajnokságra 14, míg az Országos Bajnokságra 16 csapat jelentkezett.