Nem kérnek az ukrán fagyasztott gyümölcsből

2023. augusztus 01. 15:02
Lengyelország azt kéri az Európai Uniótól, hogy tiltsák meg a fagyasztott szamóca és málna behozatalát Ukrajnából
Nem kérnek az ukrán fagyasztott gyümölcsből
A lengyel termelők attól tartanak, hogy a bogyósok esetében megismétlődik mindaz, ami a gabonával történt, miszerint az ellenőrizetlen import végül jelentős áreséshez vezetett.
 
Lengyelország a követelésével Valdis Dombrovskis uniós kereskedelmi biztoshoz fordult, és Robert Telus lengyel mezőgazdasági miniszter videómegbeszélést kezdeményezett Bulgária, Románia, Szlovákia és Magyarország mezőgazdasági minisztereivel is, hogy megvitassák a háború sújtotta országból származó gyümölcsök, köztük a málna és a szamóca behozatalával kapcsolatos megelőző intézkedéseket.
 
A követelés alapja, hogy 2022–2023-ban megugrott az ukrán fagyasztott szamóca és málna importja Lengyelországba, ami a piacon komoly torzulásokat idéz elő.
 
Forrás: east-fruit.com/Kertészet és Szőlészet

Kapcsolódó cikkek

Magyar fejlesztésű fagyvédelmi gépek mutatkoztak be Csobádon

2023. március 10. 09:59
Többek közt hazai fejlesztésű fagyvédelmi berendezéseket mutattak be a Holland Alma Kft. csobádi biogyümölcsösében. Ezekkel a kisugárzási fagy ellen lehet védekezni: néhány fokkal emelhető a hőmérséklet, és az erős légáram is segít megmenteni a termést.
 
A F-AirGo berendezés erősen leegyszerűsítve egy traktor vontatta, erős ventilátor, ami 17 méter magasból szív le óránként körülbelül 100 ezer köbméter meleg levegőt és kétoldalt 20-24 méterre fújja ki.
A fagyvédelem azon alapszik, hogy kisugárzási fagy esetén a magasabb légrétegek jó néhány Celsius-fokkal melegebbek, mint a talajszinten mérhető hőmérséklet, és ezt a levegőt lehet bekeverni a növényállomány légterébe.

Új turistaházat adtak át Vas megyében

2023. január 13. 13:32
8 szobás, 16 férőhelyes, megújuló energiát is használó szálláshellyel gyarapodott a Farkas-erdő közepén található Káld-Hidegkúti Ökoturisztikai Központ.
 
Az állami erdőkben több mint 11 ezer kilométernyi jelzett turistaút-hálózatot használhatnak a kirándulók. Emellett mintegy 1200 kilométer kerékpározásra és csaknem 400 kilométer lovaglásra kijelölt erdei út várja az érdeklődőket – idézi az Agrárminisztérium (AM) közleményét az MTI.