Nem szedik le a málnát

2023. szeptember 12. 16:17
Az EastFruit elemzői szerint tovább folytatódnak a kedvezőtlen tendenciák az ukrán málnapiacon, és már közepes méretű gazdaságok is döntöttek úgy, hogy nem szedik le a bogyókat.
Nem szedik le a málnát
A gazdák úgy vélik, hogy a friss fogyasztásra kínált ukrán málna értékesítési árai nem fedezik a betakarítás költségeit. A fagyasztásra szánt gyümölccsel más a helyzet, sok kistermelő nem vesz fel málnaszedőt, de továbbra is betakarítja és értékesíti a gyümölcsöt.
 
A piaci szereplők szerint a kilátástalan helyzethez rengeteg ok vezetett, ezek egyike, hogy a technológiailag alacsony színvonalon működő ukrán vállalkozások a kicsi, de legalább biztos nyereség reményében minőségellenőrzés és osztályozás nélkül fagyasztják le a málnát, és ilyen formában adják el jobban felszerelt – jellemzően lengyel – üzemeknek további feldolgozásra.
Ez a modell pedig csak akkor éri meg a nagyobb fagyasztóknak, ha rendkívül alacsony áron jutnak az ő szemszögükből kockázatos alapanyaghoz, és pillanatnyilag ez a helyzet.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Módosult a feldolgozóipari KKV-k energiaköltség és beruházás támogatási programja Meghosszabbították a határidőket!

2023. január 16. 10:28
Nagy segítséget nyújthat az érintettek számára, hogy meghosszabbodott a kötelező regisztráció benyújtási határideje: 2023. január 31. 19:00 óráig lehetséges a beadás (felhívás összefoglaló táblázat, valamint a 6.6.1. pont).
 
A sikeres regisztráció nem jelenti azt, hogy a támogatást automatikusan odaítélik a kérelmezőnek! A beadott adatok alapján jogosultsági vizsgálat történik, melyet 5 munkanapon belül végeznek el. Hiánypótlási felhívást egyszer küldenek, pozitív elbírálás esetén a kérelmező folytathatja az adatok feltöltését, a nyilatkozatok megtételét. A támogatási kérelem benyújtásának határideje 2023. március 31. lesz.

A csirkefogyasztás oldhatja meg a talaj környezetkímélő tápanyagpótlását?

2023. március 21. 11:15
Egyre több csirkét eszünk – ami egyre több szerves hulladékkal is jár. Egy fiatal magyar agrárszakember azonban remek lehetőséget lát ebben. Kiss Nikolett Éva, a Debreceni egyetem doktorandusza azt vizsgálja, hogy mennyivel kisebb környezeti terhelést jelent a baromfitrágya használata a műtrágyával szemben.
 
A K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat tavalyi díjazottjának eredményei igen kecsegtetők, hiszen az ökogazdálkodás megvalósítása mellett abban is segítséget nyújthat, hogy ellensúlyozza a műtrágya-ellátás esetleges zavarait.