Nem szedik le a málnát

2023. szeptember 12. 16:17
Az EastFruit elemzői szerint tovább folytatódnak a kedvezőtlen tendenciák az ukrán málnapiacon, és már közepes méretű gazdaságok is döntöttek úgy, hogy nem szedik le a bogyókat.
Nem szedik le a málnát
A gazdák úgy vélik, hogy a friss fogyasztásra kínált ukrán málna értékesítési árai nem fedezik a betakarítás költségeit. A fagyasztásra szánt gyümölccsel más a helyzet, sok kistermelő nem vesz fel málnaszedőt, de továbbra is betakarítja és értékesíti a gyümölcsöt.
 
A piaci szereplők szerint a kilátástalan helyzethez rengeteg ok vezetett, ezek egyike, hogy a technológiailag alacsony színvonalon működő ukrán vállalkozások a kicsi, de legalább biztos nyereség reményében minőségellenőrzés és osztályozás nélkül fagyasztják le a málnát, és ilyen formában adják el jobban felszerelt – jellemzően lengyel – üzemeknek további feldolgozásra.
Ez a modell pedig csak akkor éri meg a nagyobb fagyasztóknak, ha rendkívül alacsony áron jutnak az ő szemszögükből kockázatos alapanyaghoz, és pillanatnyilag ez a helyzet.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

XXXII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórum

2023. január 17. 12:17
2023. január 18. és 20. között rendezik meg 32. alkalommal a MATE Georgikon Campusán a Keszthelyi Növényvédelmi Fórumot.
 
Helyszín: Tisztelettel felhívjuk a figyelmét, hogy idén a megszokottól eltérő helyszínen: MATE Georgikon Campus A épület, Keszthely, Deák Ferenc utca 16., kerül megrendezésre a Növényvédelmi Fórum.
Parkolás: Tisztelettel kérjük Önöket, hogy szíveskedjenek a B épület udvarán található parkolót (Deák Ferenc utca 57.) igénybe venni!

Tovább épülnek a grúz-magyar agrárkapcsolatok

2023. október 16. 15:11
Olyan ütemben bővülnek a grúz-magyar agrárgazdasági kapcsolatok, amelyekből Európa és Ázsia is egyértelműen nyerhet – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, csütörtökön, Tsinandaliban, ahol Otar Shamugia, Georgia mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszterével egyeztetett.