Nem választott elnököt a szakszervezeti szövetség

2021. november 22. 08:24
Mind az első, mind a második szavazás eredménytelennek bizonyult
Nem választott elnököt a szakszervezeti szövetség

 

A tagság körében ellentéteket szító minimálbérmegállapodás is szerepet játszhatott abban, hogy eredménytelen volt a szavazás – olvasható a Népszavában.

Mind az első, mind a második szavazás eredménytelennek bizonyult, ezért nem választott új elnököt pénteki kongresszusán a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ). A legnagyobb dolgozói érdekvédelmi tömörülés vezető posztjára hárman is bejelentkeztek – Székely Tamás eddigi alelnök, a Magyar Vegyipari Szakszervezet elnöke, Hercegh Mária, a MASZSZ nőtagozatának vezetője, és Pallagi Gyula, az Építőipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke –, de egyikük sem kapott a tagságtól meggyőző többséget.

Az első kör után Székely Tamás és Herczeg Mária „maradt állva”, de a számos érvénytelen szavazat miatt a második körben sem tudta megszerezni egyikük sem az elnöki poszthoz szükséges 50 százalék plusz egy szavazatot.

A jelölő bizottság elnökeként az ülés után László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke azt mondta érdeklődésünkre: a két aspiráns között a második fordulóban csupán 10 szavazatnyi különbség volt.

Márpedig, ha nem egyértelmű a jelöltek közötti különbség, akkor hozunk jó döntést, ha inkább nem adjuk egyikük kezébe sem a kormánykereket – fogalmazott. Szerinte ezt a demokrácia diadalaként és nem kudarcként kell felfogni. Úgy tudjuk, a tagság körében ugyanakkor voltak a jelöltekkel elégedetlenkedők is, ezt fejezhette ki a számos érvénytelen szavazat is. Székely Tamással szemben például felvetődött, hogy ügyvezetőként nem adott elegendő időt a véleményezésre a tagságnak, mielőtt nemrég a MASZSZ nevében is aláírta a jövő évi minimálbérmegállapodást.

A dokumentum szignózását pénteken lapunkban Kordás László, a Demokratikus Koalíció soraiba átigazoló korábbi MASZSZ-elnök is kritizálta. Azt mondta: a bruttó 200 ezer forintos minimálbérről szóló alkut nem látta volna el kézjegyével, mert nem tartja jónak a munkáltatói járulékok 4 százalékos csökkentését. Szerinte annak következtében bizonytalanná válik az egészségügyi és nyugdíjkifizetések fedezete.

Egy szakszervezeti vezető aláírása ebben a helyzetben szentesíti a várólistákat, az egészségügyi ellátások színvonalát és mostani nyugdíjrendszert – fogalmazott.

– Politikusi nyilatkozatokkal nem tudok mit kezdeni, a bérmegállapodás a dolgozók szempontjából előnyös

 – reagált minderre lapunknak a pénteki kongresszus után Székely Tamás. Visszautasította azokat a vádakat is, miszerint nem adott volna elég időt a bérmegállapodás véleményezésére. Elmondta: a megállapodás részleteit a szövetségi tanács vitatta meg, magát a szöveget pedig az elnökség hagyta jóvá. Leszögezte: nem szokott olyasmit aláírni, amire nincs felhatalmazása, aki ilyet állít, az nem tudja, mi a törvényes menete egy ilyen dokumentum aláírásának. Megjegyezte: az ilyen vádaskodások az elnökválasztási kampány részei, új elnököt pedig szerinte azért nem tudtak választani, mert „túl jó volt mindegyik jelölt”.

 A MASZSZ kongresszusa tegnap fölhatalmazta Székely Tamást, hogy a következő kongresszusig ügyvivőként képviselje a MASZSZ-t. Ez azt jelenti, hogy az idén már nem lesz új elnöke a szervezetnek, mert a következő tisztújító kongresszust várhatóan jövőre, legkésőbb március 15-ig hívják össze.    

 

Forrás: Népszava / www.szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Nánásiékon túl is van élet: ez az egyik legmenőbb kisbolt a Balatonnál

2020. július 31. 07:43
Szigliget a Balaton északi partjának meghatározó települése. Számtalan nyaraló, átutazó érkezik ide egész évben. Így nem is csoda, hogy a településen jobbnál jobb vendéglátóhelyek várják a turistákat. Egy dolog azonban eddig biztosan hiányzott a parti községből, méghozzá egy olyan kis bolt, ami mind a helyiek mind a vendégek igényeit kielégíti. Most azonban nyílt egy, és nem is akármilyen kínálattal. A HelloVidék utána járt, milyen is egy ízig-vérig gourmet üzlet a Balaton-felvidékén.

Sztereotípiák helyett valós napi kapcsolatot!

2019. szeptember 16. 15:25
Évezredek óta természetes a generációk közötti súrlódás