Nem változik az állati melléktermékek átadása és ártalmatlanítása

2023. július 03. 12:18
A MOL-MOHU által elnyert koncesszió hatálya a keletkező állati melléktermékekre nem terjed ki.
 
A Nébih felhívja az élelmiszerlánc-felügyelet alá tartozó tevékenységet folytatók figyelmét, hogy esetükben július 1-jét követően is a megszokott módon zajlik az állati melléktermékek kezelése, átadása.
Nem változik az állati melléktermékek átadása és ártalmatlanítása
Nem terjed ki a MOL-MOHU által elnyert koncesszió hatálya a keletkező állati melléktermékekre
 
2023. július 1-jétől 35 évig a MOL-MOHU felel a magyarországi települési hulladék gyűjtéséért és kezeléséért.
 
Az új szabályozás azonban nem érinti a nagylétszámú állattartó telepek, a vágóhidak, az élelmiszer-előállítók, valamint a kereskedelmi és vendéglátóipari egységek esetében az állati melléktermékek – azaz a nem emberi fogyasztásra szánt állati eredetű anyagok – kezelését, az ugyanis nem része a koncessziónak.
 
Ezen létesítményeknek a hazai jogszabályok alapján szerződéssel kell rendelkezniük a tevékenységük során képződött, trágyától eltérő állati eredetű melléktermékek (köztük a 3. kategóriájú állati mellékterméknek minősülő élelmiszerhulladékok) elszállítása, valamint ártalmatlanítása érdekében. Ehhez állati eredetű melléktermék szállítására és kezelésére feljogosított szállítóval és engedélyezett létesítménnyel kell együttműködniük.
 
Az egyes üzemeltetők (pl. vendéglátóipari egységek) az erre kiadott engedély alapján továbbra is átadhatják a 2. vagy 3. kategóriájú állati mellékterméket (pl. élelmiszerhulladékot) az állatkerti állatok vagy a kedvtelésből tartott állatok (pl. engedélyezett kutyamenhely) részére – írja a Nébih
 
Mi számít állati eredetű mellékterméknek?
Az állati eredetű melléktermékek nem emberi fogyasztásra szánt állati eredetű anyagok. Ezek egyaránt kockázatot jelenthetnek az emberi és az állati egészségre, amennyiben azokat nem kezelik vagy használják fel biztonságos módon.
 
Az állati melléktermékek közé tartoznak – többek között – az alábbiak:
csontok
Az emberi fogyasztásra levágott állatok minden olyan része, amely nem ehető vagy nem élelmiszerként kerül forgalomba, például: bőr, csontok, szarv, paták, vér, zsír és belsőségek
Állattartó gazdaságban elhullott állatok és kedvtelésből tartott állatok teste
Az állatok által termelt anyagok, például: trágya, tojáshéj, toll, gyapjú, méhviasz
Gazdálkodó szervezeteknél keletkezett, korábbi állati eredetű élelmiszerek, mint például: tej, tojás és hús, amelyek valamilyen okból (kereskedelmi, minőségi, termelési hibák stb.) nem alkalmasak emberi fogyasztásra.
További információk a témában: https://portal.nebih.gov.hu/allati-mellektermek/
 
Mellékterméknek számít az emberi fogyasztásra levágott állatok minden olyan része, amely nem ehető vagy nem élelmiszerként kerül forgalomba, például: bőr, csontok, szarv, paták, vér, zsír és belsősége 
 
A köz- és állategészségügyi kockázatok elkerülése érdekében az állati eredetű melléktermékeket a vonatkozó európai uniós és hazai jogszabályok szerint biztonságos, engedélyezett üzemeltetők által, az állategészségügyi jogszabályi előírásoknak megfelelő módon kell összegyűjteni, elszállítani, feldolgozni és ártalmatlanítani.
 
A fentiek kapcsán az élelmiszerlánc-felügyelet alá tartozó tevékenységet folytató gazdálkodó szervezeteknek továbbra is az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság által engedélyezett szállítók és üzemeltetők részére kell átadniuk a keletkező állati melléktermékeket, tekintettel arra, hogy azokra a koncesszió hatálya nem terjed ki – írja a Nébih
 
Kérdés esetén a Nébih Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatósága az allatimellektermek@nebih.gov.hu címen várja a megkereséseket.
 
Kapcsolódó  jogszabályok:
•    1069/2009/EK rendelet
•    142/2011/EU rendelet
•    45/2012. (V. 8.) VM rendelet
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Az ízvariációk száma végtelen

2023. április 20. 13:40
Nagy Zsófia, a Fűszeres Lány gyógynövény szakirányon szerzett kertészmérnöki diplomát. A házikertjén kívül 2 hektáron termel francia tárkonyt, és egy fűszermanufaktúra tulajdonosa Ráckevén. A családja mutatott példát neki a gazdálkodásban, takarmányozással és állattartással foglalkoztak. Saját vállalkozásába 2015-ben vágott bele, a fiatalgazda-pályázat elnyerésével kezdett fűszernövényeket termeszteni.

Élelemforrás embernek, állatnak: a batáta kisüzemi termesztésre is alkalmas

2023. május 25. 12:32
Az emberek többségének a batátáról még mindig az ugrik be elsőre, hogy Afrika növénye. Ez egyébként nem igaz, Közép-Amerikából származik, és a legnagyobb termelője Kína. Itthon is termesztjük, a szupermarketekben és a zöldségeseknél is van belőle. A növény termesztésének toplistáját Európában Portugália vezeti, de nálunk is egyre népszerűbb. Vannak már néhány száz hektáros termelők is, de alapvetően a kis gazdaságok növénye.