Az olcsó import határozza meg a hagyma áralakulását is

2023. november 06. 12:31
A tavalyi rekordáraknál alacsonyabb, de magas szinten stabilizálódó árak jellemzik november elején a lengyel hagymapiacot.
 
Az olcsó import határozza meg a hagyma áralakulását is
Európában a végéhez közeledik a hagymabetakarítás, és Lengyelországban is ez a helyzet. A 2023-as szezonban az árak messze elmaradnak az előző évi szinttől: egészen október közepéig folyamatos csökkenést mutattak, míg tavaly már augusztus közepén megfordult ez a tendencia. Idén csak október legvégén volt érzékelhető némi növekedés, de az átlagár még így is 22%-kal marad el a tavalyi szinttől.
 
A méret szerint osztályozott, zsákos kiszerelésű vöröshagyma ára az október végi 1,3-1,8 PLN/kg (110-155 Ft/kg) szintről enyhe növekedést mutatva november elejére az 1,4-1,8 PLN/kg (120-155 Ft/kg) sávba emelkedett, ami könnyen jelezheti azt, hogy a betakarítás végeztével a rosszabb minőségű, gyorsan eladandó, tárolásra alkalmatlan készletek kimerülőben vannak. Ugyanez a mérsékelt áremelkedés figyelhető meg az import tételek vonatkozásában is, itt a legolcsóbb, Közép-Ázsiából behozott áru átlagára jelenleg 1,3-1,5 PLN/kg (110-130 Ft/kg) között alakul. A Lengyelországtól keletre eső piacokon is mindenhol olcsóbb a hagyma, mint egy évvel ezelőtt, így ágazati források továbbra is erős importnyomást valószínűsítenek. Ennek megfelelően nem elképzelhetetlen a tavalyi forgatókönyv, amikor a vöröshagyma ára január végéig stabil marad a nagybani piacokon.
 
forrás: agrotrend.hu / FruitVeb
 

Kapcsolódó cikkek

Ezekre a termékekre keresnek rá legtöbben az online árfigyelőben

2023. október 17. 16:24
Az online platform indulása óta átlagosan 6,5 százalékkal csökkent a megfigyelt élelmiszerek átlagára.
 
A Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Gazdasági Versenyhivatal szakmai együttműködésének eredményeként létrejött árfigyelő rendszer már több mint három hónapja támogatja az infláció letörését.
 

Forradalmi megoldás: nanobuborékkal kezelhető a salátagyökerek gombás fertőzése

2024. április 18. 14:14
Az eljárás a hozamot is növeli.
 
A Proefstation, vezető belga mezőgazdasági kutatóközpont munkatársai 2023-ban egy tanulmányt adtak közre a zöldségnövények gyökereit óriási mértékben károsító anaerób penészgomba (Phytophthora cryptogea) fertőzések visszaszorítási lehetőségeiről, és "Moleaer" néven kidolgoztak egy eljárást az ilyen fertőzések ellen.