Az olcsó import határozza meg a hagyma áralakulását is

2023. november 06. 12:31
A tavalyi rekordáraknál alacsonyabb, de magas szinten stabilizálódó árak jellemzik november elején a lengyel hagymapiacot.
 
Az olcsó import határozza meg a hagyma áralakulását is
Európában a végéhez közeledik a hagymabetakarítás, és Lengyelországban is ez a helyzet. A 2023-as szezonban az árak messze elmaradnak az előző évi szinttől: egészen október közepéig folyamatos csökkenést mutattak, míg tavaly már augusztus közepén megfordult ez a tendencia. Idén csak október legvégén volt érzékelhető némi növekedés, de az átlagár még így is 22%-kal marad el a tavalyi szinttől.
 
A méret szerint osztályozott, zsákos kiszerelésű vöröshagyma ára az október végi 1,3-1,8 PLN/kg (110-155 Ft/kg) szintről enyhe növekedést mutatva november elejére az 1,4-1,8 PLN/kg (120-155 Ft/kg) sávba emelkedett, ami könnyen jelezheti azt, hogy a betakarítás végeztével a rosszabb minőségű, gyorsan eladandó, tárolásra alkalmatlan készletek kimerülőben vannak. Ugyanez a mérsékelt áremelkedés figyelhető meg az import tételek vonatkozásában is, itt a legolcsóbb, Közép-Ázsiából behozott áru átlagára jelenleg 1,3-1,5 PLN/kg (110-130 Ft/kg) között alakul. A Lengyelországtól keletre eső piacokon is mindenhol olcsóbb a hagyma, mint egy évvel ezelőtt, így ágazati források továbbra is erős importnyomást valószínűsítenek. Ennek megfelelően nem elképzelhetetlen a tavalyi forgatókönyv, amikor a vöröshagyma ára január végéig stabil marad a nagybani piacokon.
 
forrás: agrotrend.hu / FruitVeb
 

Kapcsolódó cikkek

Szamócapalánta-előállítóknak és -forgalmazóknak nyújt tájékoztatást a Nébih

2023. május 03. 18:25
Az elmúlt évek ellenőrzéseinek köszönhetően az illegális szamócaszaporítások száma csökkent, azonban még jelenleg is vannak visszaélések e téren. A problémák sok esetben a szabályok ismeretének hiányából fakadnak, ezért a Nébih szakemberei összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat.
A gyümölcs-szaporítóanyag előállításához és forgalomba hozatalhoz a növénytermesztési hatóság által kiadott engedély szükséges. A szamóca (Fragaria L.) is e körbe tartozik.

GFM: az online árfigyelő rendszer már 2 százalékponttal csökkentette az élelmiszerinflációt

2023. július 28. 14:10
A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) szakmai támogatása mellett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2023. július 1-jén sikeresen elindította az online árfigyelő rendszert – fogalmazott a tárca közleményében.
 
Az árfigyelő célja, hogy az egyes élelmiszeripari termékek napi eladási árának megjelenítésével segítse a fogyasztói döntéseket, és a piaci verseny fokozásán keresztül lejjebb szorítsa az árakat, ezzel is hozzájárulva a szankciós infláció mielőbbi letöréséhez, a családok megvédéséhez.