Nem vetnek kevesebb őszi búzát az ukránok

2023. szeptember 06. 15:17
A háborús exportválság miatti magasabb logisztikai költségek ellenére az ukrán gazdálkodók várhatóan nem csökkentik az őszi búza általuk elvetett területet a 2024-es betakarításra.
Nem vetnek kevesebb őszi búzát az ukránok
A háborús exportválság miatti magasabb logisztikai költségek ellenére az ukrán gazdálkodók várhatóan nem csökkentik az őszi búza általuk elvetett területet a 2024-es betakarításra – mondta a Reuters hírügynökségnek egy vezető mezőgazdasági tisztviselő. Ukrajna jelentős búzatermelő, és a háború alatt biztonságos gabonaexportra használt fekete-tengeri folyosó megszűnése felkeltette a spekulációkat, miszerint a gazdálkodók kevesebb búzát vethetnek a drágább exportútvonalak miatti csökkenő haszonkulcs miatt.
 
Augusztus végi felmérési adatok azt mutatják, hogy a gazdálkodók valóban csökkenthetik az őszi búza vetésterületét, miközben az őszi káposztarepce területét 2024-re rekordszintre emelték. Tarasz Viszockij mezőgazdasági miniszter első helyettese azonban azt mondta a Reutersnek, hogy az őszi búza esetleges csökkenése csak 0,1%-os lehet. Az őszi gabona teljes vetésterületének várható csökkenése a többi gabona rovására menne – mondta, és előrejelzése szerint az idei télen 5,4 százalékkal csökken az árpavetés.
 
Ukrajna mintegy 4,1 millió hektár őszi búzát vetett a 2023-as betakarításra, az őszi árpa termőterülete pedig 615 ezer hektár körüli volt. Ukrajna hagyományos őszi búzatermesztő, amely az ország teljes búzatermelésének legalább 95%-át adja. A gazdálkodók már befejezték a 2023-as búza betakarítását, 21,94 millió tonnát arattak, ugyanez 2022-ben 20,7 millió tonna volt. A minisztérium nem adott előrejelzést a 2024-es teljes vetésterületre vonatkozóan, de közölte, hogy a teljes őszi vetésterület 0,5 millió hektárral, 8%-kal nőhet az előző szezonhoz képest. A kereskedők szerint az őszi növények, különösen az őszi olajos magvak vetésterületének növekedése azt jelentheti, hogy a gazdálkodók kevesebb tavaszi gabonanövényt vetnek, leginkább a kukorica és a tavaszi árpa csökkenhet.
 
Forrás: magyarmezogazdasag/Reuters

Kapcsolódó cikkek

Elkészült a részletes tájékoztató az új támogatási ciklus zöld feltételrendszerének szabályairól

2023. március 03. 11:43
Az Agrárminisztérium és a NAK kiadványa a új feltételrendszert részletezi.
 
Elkészült és az új agrártámogatási honlapról letölthető a területalapú alaptámogatáshoz kapcsolódó új, átfogó zöld feltételrendszer szabályairól szóló részletes tájékoztató – írja Facebook oldalán Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.
 

AZ EURÓPAI UNIÓ MUTASSON SZOLIDARITÁST A KELET-EURÓPAI GAZDÁLKODÓKKAL!

2023. május 31. 10:30
Az Európai Unió mutasson szolidaritást a kelet-európai gazdálkodókkal annak érdekében, hogy az ukrán gabonaimport miatt eladatlanná vált kelet-európai készletek ne a raktárakban maradjanak, hanem kerüljenek értékesítésre - hangsúlyozta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden az MTI-nek adott brüsszeli nyilatkozatában.