Nem vicc: Lollobrigida betiltja a műhúst a mezőgazdaságért

2023. november 21. 16:55
Ez az első eset, hogy egy ország nemet mond a laboratóriumban előállított húsra – a mezőgazdasági miniszter nyomására.
Nem vicc: Lollobrigida betiltja a műhúst a mezőgazdaságért
Olaszország az első nemzet, amely betiltja a laboratóriumban termesztett húst. Ezt a lépést Francesco Lollobrigida, az olasz mezőgazdasági miniszter a társadalmi és gazdasági kockázatok megelőzésére tett kísérletként jellemezte. A törvényt az olasz parlament alsóháza fogadta el, míg korábban a szenátus már jóváhagyta. Lollobrigida szerint a tilalom békét teremt Olaszországnak a multinacionális vállalatokkal, amelyek „iszonyatos nyereséget” remélnek, de „kockáztatják a munkahelyeket és az állampolgárok egészségét”. Szavai arról tanúskodnak, hogy a döntésben benne van az olasz agrárium elemi érdeke is: „Olaszországnak változatos, gazdag és jó minőségű” élelmiszerei vannak, amelyeket óvni és megbecsülni kell, hangoztatta.
 
Aki mégis nekifog műhúst gyártani, azt akár 150 ezer euróra is megvághatja az olasz élelmiszerbiztonság, sőt, a tulajdonosok akár 3 évre is jogkorlátozást szenvedhetnek el.
 
forrás: agraragazat.hu

Kapcsolódó cikkek

Brazíliában egy kéthektáros beltéri farm évi 112 tonna búzát képes előállítani

2023. október 25. 17:50
Minimális öntözővíz és növényvédő szer felhasználás mellett.
 
A 100% Livre nevű brazíliai vállalat egy beltéri farmon és az Embrapa brazil kutatási szervezet  szaktanácsaira támaszkodva – öt szinten – rövid tenyészidejű búzafajta termesztését kezdte el – írja a hortidaily.com

Borászati melléktermékek lepárlási támogatásának részletei

2024. július 11. 17:19
A támogatási kérelem egyben kifizetési kérelemnek is minősül.
 
A lepárló a támogatási kérelmet legalább egy naptári hónapban előállított ipari célú nyers alkohol mennyiségére vonatkozóan a Nemzeti Kifizető Ügynökség (NKÜ) részére az általa közzétett közleményben foglaltak szerint a lepárlás borpiaci évében október 5-e és a következő borpiaci év augusztus 31-e között nyújthatja be.