Német földművesek: A politika elveszi a fiataloktól a gazdálkodás örömét +VIDEÓ

2024. január 31. 12:53
Szinte egész Európa gazdatársadalma forrong, s a dominó-effektust elindító német földművesek újabb akciónapot hirdettek mára.
 
Az agrarheute tudósítása szerint mintegy 200 gazda torlaszolta el az A81-es autópályát Sulz am Necker közelében tegnap reggel, kilométeres forgalmi dugók alakultak ki.
Német földművesek: A politika elveszi a fiataloktól a gazdálkodás örömét +VIDEÓ
Gazdák nélkül nincs élelmiszer – ez nem zsarolás, hanem tény – forrás: Youtube
 
Mint azt Christian Coenen, a "Land schafft Verbindung Baden-Württemberg" szervezője elmondta, a gazdálkodók Stuttgartba igyekeztek egy újabb nagy tüntetésre, ahova 3000 traktort és járművet vártak. Mára pedig az autópályák agglomerációkhoz közeli bejárataihoz és a felüljárókra hirdettek demonstrációkat a gazdaszervezetek.
 
A Bajor Gazdák Szövetsége a gazdák aggodalmaira szeretné felhívni a figyelmet, ami valójában a nem mezőgazdaságból élő lakosságot is érinti így vagy úgy.
 
„Mögöttünk kell tartanunk az embereket, szükségünk van a támogatásukra" – nyilatkozta a BBV elnöke, Günter Felßner hétfőn egy interjúban.
 
Felßner egy szombati Lindau-i rendezvényen is beszédet mondott, ahol azt kérdezte a gazdáktól: "Van még erőnk a következő néhány hétben, hogy kiálljunk a problémáink megoldásáért? " Mire azok sípokkal és hangos kolompokkal adtak igenlő választ.
 
Felßner azt mondta: „Nálunk van a hatalom és a felelősség. A mezőgazdasági dízel csak egy a számos olyan kérdés közül, amelyekkel most teljes erőbedobással foglalkozunk."
 
Hozzátette: az agrárdízel-visszatérítésért az utolsó másodpercig küzdeni fognak.
 
Dr. Holger Hennies, a Landvolk Niedersachsen elnöke pedig egy helyütt így fogalmazott:
 
"Más stílusú politikára van szükségünk és nem tűrhetjük tovább, ahogy bánnak velünk. Lehet, hogy ez nem olyan fontos a köztünk lévő idősebbeknek – ők már hozzászoktak ehhez a korábbi kormányoktól. De a fiatal gazdálkodóiknak igen: céltalan és strukturálatlan viselkedésével a politika elvesz minden örömöt tőlük a világ legszebb hivatásában! Nem engedhetjük meg, hogy ez megtörténjen. Már csak ezért is érdemes küzdeni – és a mezőgazdaság minden más megoldatlan problémájáért, mint például az állatjólétért, az adótörvényért vagy a műtrágyarendeletért."
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Gyógynövények az élelmiszeriparban

2023. május 15. 12:09
Hiszek a gyógynövények gyógyító erejében – jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Gyógynövény Szövetség és Tanács szakmai napján május 13.-án, Budapesten.
 
Az államtitkár kiemelte, hogy 2010 óta a Gyógynövény Szövetség stratégiai partnere a kormánynak. A teljes szektort tekintve a becsült nettó kibocsátás 110-120 milliárd forint körül van. Ebből a termesztés és gyűjtés, valamint az ehhez kötődő elsődleges feldolgozás nettó árbevétele 30 milliárd forint, a többi a további feldolgozásból, a késztermék-előállításból és a kereskedelemből származik.
 

Vége a tanársztrájknak, megemelik a pedagógusok fizetését Romániában

2023. június 12. 15:08
Romániában Júniustól havi 1300 lejjel (97 500 forint) emelik a tanárok bérét Romániában.
A romániai közoktatást május 22. óta megbénító általános sztrájk felfüggesztéséről adott ki közleményt hétfőn a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) és a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség.