Németország átmenetileg korlátozza a fakitermeléseket

2021. március 30. 10:40
A Német Szövetségi Tanács március 26-án jóváhagyta a rendes fakitermelés korlátozásáról szóló rendelettervezetet a 2021-es erdészeti évben (HolzEinschlBeschrV2021).
Németország átmenetileg korlátozza a fakitermeléseket

Az új rendelkezés értelmében a lucfenyő megengedett fakitermelése a jelenlegi erdészeti gazdálkodási évben (ami 2020. október 1-jétől - 2021. szeptember 30-ig tart) 85%-ra csökken egész Németországban. A jogszabályi korlátozó beavatkozás célja a fapiac megnyugtatása.

 

Probléma és cél

A 2018 óta bekövetkezett szélsőséges időjárási események (viharok, extrém hő- és szárazsági időszakok) és az azt követő kártevőfertőzés hatalmas támadást okozott Németországban a lucfenyő állományok ellen, és ezek a korábban nem tervezett hatalmas famennyiségek a piacra kerülve annak összeomlását eredményezhetik. A globális folyamat során a Corona-járvány miatt, ez a helyzet tovább súlyosbodott.

A szövetségi kormány a 2018 és 2020 közötti időszakra eső erdőkárokat országszerte összesen 176 millió köbméter sérült faanyagra becsüli, az újraerdősítendő terület pedig összesen mintegy 247 000 hektár.

Ez a legnagyobb erdőkár a német szövetségi köztársaság létrejötte óta. A károsodott fa nagy mennyiségének eredményeként komoly fapiaci zavar alakult ki. A piaci zavarok a faárak súlyos csökkenésével jártak. Ezt a piaci rendellenességet szeretnék ellensúlyozni az új korlátozással.

 

Erdőtulajdonosok reakciója

"Ez a szabályozás messze elmarad a várakozásainktól - mondta Hans-Georg von der Marwitz, az AGDW - Die Waldeigenthaber (a közel kétmillió tagot összefogó Német Magánerdőtulajdonosok Szövetsége) elnöke -, három év aszály után, ez a korlátozás egy csepp a tengerben.

A fakitermelés sokkal nagyobb korlátozása és egy sokkal korábbi időpontban hatékonyabban segítette volna az erdőtulajdonosokat a hatalmas piaci zavarok szabályozásában. Ez a rendelet túl későn érkezik, nem lesz sok hatása."

Az AGDW elnöke (aki egyben a német törvényhozás - Deutcher Bundestag - aktív tagja is) az erdőkárok megtérítéséről szóló 1969-es törvény módosítását szorgalmazta. "Az erdők helyzete fél évszázad után jelentősen megváltozott, tekintettel az éghajlatváltozás felgyorsulására" - mondta von der Marwitz.

Kéri ennek a törvénynek a válságkezelési törvénnyé történő továbbfejlesztését. Ide tartozik a nemzeti kockázatkezelési rendszer létrehozása, a sürgősségi segélyalap létrehozása, az erdőkár-biztosítás előmozdítása és a rendszeres fakitermelés korlátozásával foglalkozó 1. szakasz leválasztása a törvény minden egyéb intézkedéséről.

Ugyanakkor egyértelművé tette, hogy ennek az új szabályozásának mindaddig hatályban kell maradnia, amíg más intézkedések nem lesznek helyettük. "Szükségünk van egy hatékony tőkealapra, amely kompenzálja a szélsőséges időjárási események következtében fellépő egyensúlyhiányt a piacokon."

szerk: TJ, Forrás: BundesratwaldeigentuemerWhatWood

www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Rejtély, hogyan került Bócsára az Afrikában őshonos tarajos sül

2020. november 24. 08:44
Mint arról a Kiskunsági Nemzeti Park múlt pénteki posztjában már beszámolt, november 18-án este az egyik, Bócsán kihelyezett vadkameránk tarajos sült fotózott. Erre igazán nem számítottak, hiszen a faj Afrikában őshonos, a hazai faunának nem része. Napjainkban már a mediterrán régióban, Olaszországban és a Balkánon is megtalálható.

Nem lesz könnyű az osztatlan közös tulajdon rendezése

2021. február 22. 10:01
Az osztatlan közös földtulajdonok kérdése három évtizedes problémát jelent a magyar agráriumban. A szakértők is egyetértenek abban, hogy ezt hogy nem lesz könnyű megoldani, ugyanakkor bíznak abban hogy a 2021-ben megjelent új törvény segíthet majd rendezni a helyzetet - hangzott el a Portfolio Agrár Klubon.