Nemsokára lebegő mágnesvonatok száguldhatnak Berlinben

2023. november 28. 18:26
Új metróvonalak építése helyett mágnesvasút létrehozásán gondolkodik a német főváros vezetése. Ehhez egy öt kilométeres tesztpálya építését határozták el.
Nemsokára lebegő mágnesvonatok száguldhatnak Berlinben
A berlini CDU-frakció elnöke, Dirk Stettner bejelentette, hogy a városvezetés a jóval drágább és körülményesebb metróbővítés helyett fantáziát lát a lebegő mágnesvasút kiépítésében, ezért egy több mint öt kilométer hosszú tesztpálya építéséről hozott határozatot.
 
Mint a politikus elmondta, a mágnesvasút előnye az olcsósága és gyorsabb megvalósíthatósága mellett az is, hogy járművezető nélkül működik, ami a német főváros közlekedési vállalatának munkaerőhiányát ismerve nem mellékes szempont.
 
A tesztpálya kiépítése 80-85 millió euróba kerül. A projektet a klímavédelmi különalapból finanszírozná a város, amelyre ötmilliárd eurót különítettek el. A különalap Berlin klímasemlegessé válását hivatott elősegíteni még 2045 előtt – írja az fvw.de.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

32 méteres szódásszifon körül csúszdázhatunk majd Győr új víziparkjában

2023. január 17. 11:08
A világ első "hét tengeri csillagos" vízi élményparkja és gyógyfürdője nyílik 2023 júniusában Győrben. A 23 milliárd forintos építkezés még javában zajlik, de egy-két részlete már a járókelők elé tárul, ha a Rába és a Mosoni-Duna találkozásánál elterülő, jelenleg még zárva tartó fürdő felé sétálnak.
„A csúszdaparkunk központi eleme, a 32 méter magas szódásszifon törzse már áll. Ez lesz a világ legmagasabb szódásszifonja, a Guinness-rekordok közé is bejegyeztetjük. Így szeretnénk tisztelegni a város egykori tudós személyisége, a szikvizet feltaláló Jedlik Ányos előtt. De a vízi élménypark minden eleme kötődik majd egy-egy magyar hírességhez, illetve a találmányához ” – mondta el a beruházásról Kovacsics Imre, Spa Hungary Holding Zrt. tulajdonosa és a Rába Quelle Gyógy-, Termál- és Élményfürdő ügyvezetője, aki csapatával csaknem 20 éve üzemelteti a győri fürdőt.
 

Január 20-án több mint 35 helyszínen korcsolyázhatunk a Jégpályák Éjszakáján

2024. január 16. 17:53
2024. január 20-án csússz rá a bulira, korcsolyázz éjnek idején, a Jégpályák Éjszakáján!
Meghosszabbított nyitvatartás, remek, jeges programok, zene, szórakozás – minden, ami felejthetetlenné teszi a Jégpályák Éjszakáját, mely Magyarország legnagyobb télisport-rendezvénye.