Nemsokára lebegő mágnesvonatok száguldhatnak Berlinben

2023. november 28. 18:26
Új metróvonalak építése helyett mágnesvasút létrehozásán gondolkodik a német főváros vezetése. Ehhez egy öt kilométeres tesztpálya építését határozták el.
Nemsokára lebegő mágnesvonatok száguldhatnak Berlinben
A berlini CDU-frakció elnöke, Dirk Stettner bejelentette, hogy a városvezetés a jóval drágább és körülményesebb metróbővítés helyett fantáziát lát a lebegő mágnesvasút kiépítésében, ezért egy több mint öt kilométer hosszú tesztpálya építéséről hozott határozatot.
 
Mint a politikus elmondta, a mágnesvasút előnye az olcsósága és gyorsabb megvalósíthatósága mellett az is, hogy járművezető nélkül működik, ami a német főváros közlekedési vállalatának munkaerőhiányát ismerve nem mellékes szempont.
 
A tesztpálya kiépítése 80-85 millió euróba kerül. A projektet a klímavédelmi különalapból finanszírozná a város, amelyre ötmilliárd eurót különítettek el. A különalap Berlin klímasemlegessé válását hivatott elősegíteni még 2045 előtt – írja az fvw.de.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Új zenélő út épült, egy népdalt játszik az autósoknak – videó

2022. november 30. 10:14
Hétfőn átadták Magyarország második zenélő útját a Szerencsig négysávossá váló 37-es főút fejlesztésének részeként.
A Gesztely és Szerencs között épülő 18,9 kilométernyi új gyorsforgalmi út a Kaposvárra vezető 67-es úthoz hasonlóan szintén zenél. A Magyar Építők által készített videón az is kiderül, hogy milyen dallamot játszik az 513 méteres szakasz, amennyiben pontosan 80 kilométer/órás sebességgel haladunk Szerencs felé a 37-es úton.

Retró vonatok járnak a hétvégén Veszprém és Székesfehérvár térségében

2023. szeptember 15. 15:14
Szeptember 16-án és 17-én tartja a MÁV-START az idei harmadik, egyben utolsó nagyszabású retró hétvégéjét. Ezúttal Európa Kulturális Fővárosába látogat az eseménysorozat, Veszprém és Székesfehérvár térségében találkozhatnak az érdeklődők a régi idők járműveivel.