Nemzetközi lobbi a kelet-közép-európai élelmiszergazdaság számára fontos kihívások kezeléséért

2017. március 06. 09:45
Megkezdődött a 2018-2019. évekre szóló EU-s kutatási, ún. Horizont 2020 pályázati kiírások kidolgozása. A folyamatban a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, valamint a Földművelésügyi Minisztérium révén két magyar delegált is részt vesz. Erős a lobbi, hogy a támogatott kutatási témák közé magyar, vagy jobban mondva kelet-közép-európai témák is bekerüljenek. De mik is ezek? Miért is megy a lobbi? És hogy jön ide egyáltalán Kelet-Közép-Európa?

Az EU szintű kutatási pénzeknek az előző költségvetési ciklusban, de a mostani ciklus eddigi időszakát is tekintve, csupán 4-5%-át tudta az EU újonnan csatlakozó 13 tagállama lehívni (benne Magyarországgal), ami több tényezőnek is betudható: kevés ismeret a pályázati lehetőségekről, erőforrás hiány a pályázáshoz, csekély lobbi erő, illetve a régió igényeihez kevésbé passzoló témakiírások.

A kutatási pályázatokban való alacsony részvétel miatt jelentékeny magas szintű szakmai tudás kerülte el a régiót. A fenntartható növekedéshez elengedhetetlen ugyanakkor a tudásalapú, innovációkból építkező fejlődés. A Földművelésügyi Minisztérium (FM), az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ezért közös munkába kezdett, egy kelet-közép-európai szintű közös együttműködés, egyben lobbi kezdeményezésébe kutatás-fejlesztés és innováció területén. A kezdeményezés a BIOEAST nevet kapta.

A BIOEAST fő célja a régió kapacitásainak fejlesztése, és azon keretek megteremtése, amelyek segítik az új tudás létrehozását és gyakorlati felhasználását. Mindehhez szükséges a megfelelő (finanszírozási) feltételeket is megteremteni, ezért is indították el a lobbit a H2020 pályázati kiírásokban a régió számára releváns témákért.

Első körben hazai szinten indult meg a lobbi megalapozása. 2015. novemberében kezdte el felmérni a három szervezet, hogy melyek azok a kutatási témák, amelyeket az agrárgazdaság szereplői itthon relevánsnak tartanak, azaz, hogy melyek azok a kihívások, amelyeknek a kezelését sürgetik, fontosnak gondolják. Első körben maguk a kutatók lettek megkérdezve, 2016. januárjában ugyanakkor már a gazdálkodók is. 2016 tavaszán pedig szinte minden érintett csoport észrevételt tehetett (gazdálkodók, kutatók, szaktanácsadók, beszállító ipari cégek stb.), országosan három helyszínen, összesen 27 műhelymunka keretében.

Indulásként 7 témakör lett meghatározva, amelyeket a rendezvényen elhangzó vélemények alapján gondoltak újra (részleteztek ki egyre inkább) a szervezők, így kialakítva azt a 13 témakört, amelyekért a lobbi jelenleg is folyik.

Az FM-AKI-NAK együttműködés a meghatározott témák, egyben maga a lobbi mögé 2016 nyarán kezdett el nemzetközi partnereket is beszervezni. A kezdeményezés a kelet-közép-európai fókusz miatt, illetve a középpontba az agrárgazdaságnál kicsit tágabb biomassza alapú gazdaságot helyezve a BIOEAST nevet kapta.

A kezdeményezésnek most már közel 40 támogatója van, vegyesen minisztériumok, kutatóintézetek, agrárkamarák és egyéb szervezetek. Főként a V4 országok, Szlovénia, Románia és Bulgária adják a támogatókat, de az érdeklődő országok köre egyre bővül.

Ezzel párhuzamosan a politikai támogatás is egyre nagyobb, EU szinten már a novemberi Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésen is tárgyalták a témát és a kezdeményezésről az Európai Bizottság is tud. Egyelőre azonban várják a fejleményeket, hogy a kezdeményezésben részt vevő országok pontosan milyen elképzelésekkel, igényekkel állnak elő.

A BIOEAST kezdeményezés keretében ezért február 21-22-ére megszervezésre került egy nemzetközi esemény, amelyen a 13-ból 6 témát, immár országok tekintetében is vegyes műhelymunkák keretében, részleteiben is kidolgoztak. Az eseményen a kezdeményezést támogató szervek/szervezetek (minisztériumok, kutatóintézetek, egyetemek, kamarák) képviselői vettek részt, összesen hét országból, több mint 100 fővel. A témák leszűkítésére is általuk, egy előzetes szavazás keretében került sor.

A témák (röviden):

  • intenzív gazdálkodás fenntartható módon
  • extenzív gazdálkodás fenntartható módon
  • halgazdálkodás alkalmazkodva a klímaváltozáshoz
  • modern gazdálkodás és együttműködések ösztönzése
  • ellátási láncok hatékony szervezése
  • biomassza hasznosítás lehetőségei

A rendezvény nemzetközi politikai támogatottságát, Európai szintű láthatóságát jól mutatja, hogy több országból magas szintű minisztériumi delegáltak is ellátogattak, illetve az eseményen jelen voltak és előadtak az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Kutatási Főigazgatóságának szakértői is. Reményeink szerint a februári műhelymunkákat követően még inkább megalapozottan, illetve sikerrel folytatódhat tovább a témák képviselete, illetve hosszú távon egy tudásra épülő biomassza alapú gazdaság közös építése a régióban.

 

Forrás: FM

Forrás: FM

Az esemény után én mindenképp úgy érzem, hogy sokakban letisztázódott, hogy mi is ez a kezdeményezés, amelynek részesei vagyunk. Jó volt látni az egyre lelkesedő lengyel, cseh, szlovák, horvát, szlovén és román szakértőket. Megindult valami.

A februári műhelymunkáról videó is készült, amelyet itt érhet el.

A kezdeményezésről bővebben továbbá itt olvashat. Minden érdeklődőt, tenni vágyót, lélekben támogatni szándékozót szívesen látunk a csapatban!

gazdablog.hu

Kapcsolódó cikkek

Élelmiszeripari kkv-k is csatlakozhatnak az Ipar 4.0-s programhoz

2018. augusztus 24. 08:06
Ötmillió forint összértékű szolgáltatást kínál egy-egy érintett élelmiszeripari kis- és középvállalkozás számára az a konzorcium, amely Ipar 4.0-s mintalkalmazások kialakítására nyert GINOP-forrást.
 

Egyszerűbb lesz a pályázás a gazdák érdekében

2016. március 03. 12:38
Módosul a Vidékfejlesztési Program beruházási pályázatait érintő üzleti terv dokumentációja: azt ígérik, hogy átláthatóbb és egyszerűbb lesz.