NÉPSZAVAZÁS Az MSZP nem adott le elég érvényes aláírást

2016. július 28. 08:02
Nem lehet népszavazást kiírni az állami földek privatizációjának leállításáról, mert nem lesz meg a szükséges kétszázezer hiteles aláírás az MSZP kezdeményezéséhez – mondta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnökhelyettese az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerda este a kereskedelmi csatorna honlapja szerint.

Az Atv.hun megjelentek szerint Gáva Krisztián arról számolt be, hogy az ívek csaknem 96 százalékos feldolgozottsága mellett mintegy 173 ezer érvényes és 42 ezer érvénytelen aláírást találtak. Nagyjából még 10 ezer szignó ellenőrzése van hátra, s ha azok mind érvényesek is lennének, akkor sem jönne össze a törvényben megkövetelt 200 ezres szám.

Az elnökhelyettes elmondta: a héten már teljes lesz a feldolgozottság, és az érvénytelen aláírásokat újra ellenőrzik.

Gáva Krisztián arról is beszélt, hogy már kedden minden kért dokumentumot nyilvánosságra hoztak az aláírások ellenőrzésével kapcsolatban. Elmondta, hogy az ellenőrök kezében is ezek az útmutatások vannak, amelyek egyértelműen részletezik, mikor érvényes, illetve érvénytelen egy szignó.

Az elnökhelyettes kijelentette: a dokumentumok sosem voltak titkosak, de belső szabályzatról van szó, ezért nem adták oda azonnal a szocialistáknak. Azért hozták mégis nyilvánosságra, mert a sajtóban olyan állítások jelentek meg, amelyek a választási iroda függetlenségét veszélyeztették – hangsúlyozta.

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese telefonon reagált Gáva Krisztián szavaira. Mint mondta, nem értenek egyet az NVI számolási metódusával, szerintük igenis megvan a 200 ezer érvényes aláírás, és mindenképpen megóvják a választási iroda döntését.

A politikus szerint a Fidesz eldöntötte, hogy földügyben nem lesz népszavazás, „ezért az NVI munkatársainak úgy kell összesíteniük az íveket, hogy a referendum meghiúsuljon”. Gőgös Zoltán úgy fogalmazott, hogy „fura és gyanús”, hogy 200 ezer aláírásból minden negyedik érvénytelen – olvasható az ATV honlapján.

Forrás: mno.hu

Kapcsolódó cikkek

Agrárkamara: május végére lesznek pontos adatok a fagykárokról

2016. május 03. 07:38
A kárenyhítési alapban 24 milliárd forint van Május végére lesznek pontos adatok a fagykár okozta zöldség és gyümölcs terméskiesés mértékéről - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kertészeti osztályának vezetője hétfőn az M1 aktuális csatornán.
 

A kormány kijelölte a mintagazdaságokat

2016. február 29. 07:59
A kormány kijelölte a mintagazdaságokat csütörtöki határozatában - válaszolta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken Vadai Ágnes független országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa írásbeli kérdésére.