Nincs egyetértés a szakszervezetek között a vasárnap délutáni boltzárról, szerintük ez nem oldja meg a munkaerőhiányt

2022. július 11. 08:30
A KASZ online aláírásgyűjtésbe kezd
Nincs egyetértés a szakszervezetek között a vasárnap délutáni boltzárról, szerintük ez nem oldja meg a munkaerőhiányt

Eddig nincs hivatalos támogatója annak a tervnek, hogy vasárnap 12 órakor zárjanak be az üzletek, de az ötletgazda szakszervezet nem adja fel – tudta meg a Népszava.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) online aláírásgyűjtésbe kezd, miután a terület ágazati párbeszéd bizottságának tegnapi ülésén a testület munkájában résztvevő másik munkavállalói érdekképviselet és négy munkaadói szövetség sem támogatta a részleges vasárnapi boltzárról szóló javaslatukat.

Az érdekképviselet hétfőn hozta nyilvánosságra az ötletet, hogy a kereskedelem munkaerőhiányát csökkentené, ha a vasárnap is működő üzletek 12 órakor bezárnának, így a forgalmas hétköznapi időszakokban többen lennének bevethetők a munkába. A héten az agrártárca közleményben jelezte, hogy a kormány nem foglalkozik ilyen kérdéssel, tegnap pedig az is kiderült, a kereskedelemben érdekelt vállalkozások szövetségei sem tartják jónak a javaslat időzítését. Vezetőik közül Vámos Györgyöt, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárát értük el, ő azonban mindössze annyit közölt, hogy az elutasítás egy korrekt beszélgetés végén született meg, a részletek ismertetését azonban átengedte a részleges vasárnapi boltzár kezdeményezőjének. 

Karsai Zoltán, a KASZ elnöke lapunknak úgy értékelt, hogy a kereskedelmi cégek megosztottak, épp annyian támogatnák a tervet, mint ahányan nem, de a gazdaság bizonytalan helyzete miatt kockázatosnak tartanak minden további változtatást, ezért szervezeteik nem mondtak igent az ötletre.

Hasonlóan fogalmazott kérdéseinkre reagálva a másik kereskedelmi szakszervezet, az Egyenlő.hu elnöke is (Korábban Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete volt a nevük). Bubenkó Csaba ugyanakkor azt is kiemelte, hogy ők évek óta következetesen a teljes vasárnapi boltzárat támogatják, ám most nem tartják aktuálisnak a kérdés felvetését. A bolti alkalmazottaknak több ok miatt sem tetszik, ahogy a munkáltatók bánnak velük, hiszen a nagy külföldi áruházláncok nyugati üzleteiben a magyar fizetések duplájáért háromszor annyian dolgoznak, mint itthon.

A létszámhiányra azonban a szakszervezeti vezető szerint a mostani inflációs helyzetben nem a beosztás és a nyitvatartás változtatása a megoldás.

Mivel a vasárnapi vásárlási lehetőséggel kapcsolatos vásárlói vélemény is folyamatosan változik, Bubenkó Csaba hozzátette, hogy egy ilyen lépés előtt társadalmi egyeztetésre lenne szükség. Ő egy legalább 15 százalékos általános béremelést tartana szükségesnek, amely a minimálbér és garantált bérminimum körül keresőknek és az e fölötti fizetési kategóriákban lévőknek is javítaná a helyzetét. A sok százezres bolti fizetésekről szóló hírek miatt kevesen tudják, hogy sokan még ma is csak 120-150 ezer forintot kapnak kézhez, márpedig ekkora összegből a száguldó infláció miatt lehetetlen kijönni – tette hozzá.

A béremelésekért egyébként közösen harcol a KASZ és az Egyenlő.hu, ahogy szerveztek már közös sztrájkot is – hangsúlyozta Bubenkó. Vagyis nem általános ellentét van a két nagy kereskedelmi szakszervezet között, csak a vasárnapi boltzár kérdésében nem értenek egyet.

Forrás: Népszava / www.szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Ezek a munka- és pihenőidőszabályok vonatkoznak a mezőgazdasági idénymunkára

2019. augusztus 29. 08:28
Az ősz a mezőgazdasági idénymunka egyik jelentős időszaka. Érdemes tehát megvizsgálni, hogy a hatályos szabályozás ezen munkavégzési formára a munka- és pihenőidő vonatkozásában milyen előírásokat tartalmaz, azaz mely szempontokra szükséges feltétlenül ügyelni. A kérdés körbejárása során segítségünkre van a hatályos jogszabályokon túlmenően a 2017/5. számú adózási kérdés is.

A véresre vert biztonsági őr esete az ártatlanul lopással vádolt vevővel

2019. január 07. 08:39
Ennek a történetnek semmi köze az országgyűlési képviselőket földre vivő fegyveres őrökhöz, a karácsony utáni leárazások idején azonban még akár hasznát vehetik a Válasz olvasói – már ha szembekerülnek egy agresszív bolti biztonsági őrrel. Történetünk alapját éppen ez az egyszerű helyzet adta: a biztonsági őr alaptalanul gyanúsított meg lopással egy vevőt. Elé állt és rátette a kezét. A vevő nem hagyta magát és megverte a vagyonőrt. Négy bíróság és a legfőbb ügyészség kellett hozzá, hogy a vásárlót végül felmentsék. De felmentették.