Nincs megállapodás a 2021. évi minimálbérről

2021. január 11. 09:00
2020. december 30-án ült össze idén utoljára a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma, hogy tárgyaljon a 2021-es minimálbérről, de a tárgyaláson nem született megállapodás. A konföderációk közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben arra figyelmeztetnek, hogy a minimálbérből élők jövedelme a hivatalosan mért infláció feletti ütemben értéktelenedik el. 
Nincs megállapodás a 2021. évi minimálbérről
Nem született megállapodás a VKF-en a minimálbérről és a garantált bérminimumról

 

A VKF legutóbbi ülésén nem sikerült közelíteni a munkaadók és munkavállalók álláspontját a 2021. évi minimálbér emelés mértékéről.

A megegyezés hiánya nagyon rossz hír a minimálbérből élők számára, akiknek jövedelme a hivatalosan mért infláció feletti ütemben értéktelenedik el. A magyar minimálbérek nettó összegének vásárlóértéke január 1-től a felét fogja csak érni a 7,7 %-kal emelkedő lengyel minimálbérnek és a harmadát a 7,4%-kal növekvő szlovák, illetve a 4% feletti mértékben növekvő  cseh minimálbérnek. Eközben mindhárom ország inflációs rátája kisebb, mint a magyaré.

A szakszervezetek jelentős engedményt tettek a megállapodás érdekében. Belementek volna a reálérték megőrzésébe a minimálbéres körben, feltéve, hogy a munkáltatók hajlandóak elfogadni a minimálbérek további emelését még a jövő évben, ha ezt az infláció gyorsulása vagy a gazdasági teljesítmény javulása indokolja.

A munkaadói oldal azonban még a minimálbér reálértékének a megőrzéséhez is állami támogatást vár (a bérjárulék csökkenés formájában), annak ellenére, hogy az infláció növekedése a munkaadók bevételeit is növeli. Azt is ellenzik a munkaadók képviselői, hogy előre elkötelezzék magukat a gazdasági teljesítmény javulásából származó többlet eredmény megosztására a munkavállalókkal, vagy legalább a minimálbéresekkel.

A mielőbbi megállapodás érdekében a munkavállalói oldal további kompromisszumos javaslat kidolgozására szánja az év utolsó óráit a fenti veszély elhárítása érdekében, bízva a partnerek megállapodási szándékában.

 

Budapest, 2020.12.30.

dr. Mészáros Melinda, LIGA Szakszervezetek

Kordás László, MASZSZ

Palkovics Imre, Munkástanácsok

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Az élelmiszeriparban alig használják ki a digitalizáció előnyeit

2019. május 30. 08:59
A turisztika, az építőipar és a logisztika mellett az élelmiszeripart is a digitális forradalom előtt álló területnek nevezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infokommunikációért felelős helyettes államtitkára szerdán Debrecenben, a Modern Vállalkozások Programja Élelmiszeripar 4.0 nyitóelőadásában.

A gyenge forint segít megtartani az állásokat

2019. október 25. 08:47
Ha a munkáltatók oldaláról nézzük, akkor a gyenge forint árfolyam elsősorban az exportszektornak kedvez, és jó hatással van a munkaerőpiacra, mivel a cégek kevésbé kényszerülnek létszámcsökkentésre. Az euró bevezetése nem gyorsítaná a magyar bérek felzárkózását, és az erősebb forinttal nem biztos, hogy sokkal közelebb jutnánk ahhoz, hogy hazatérjenek a külföldön dolgozó magyarok. Azt is megtudtuk, hogy igazából az importőröknek és az MNB-nek sem okoz egyelőre nagy problémát a gyenge forint. Tardos Gergely, az OTP Bank Elemzési Központjának vezetője segített eligazodni a forint körüli kérdésekben.