Nincs megállapodás a 2021. évi minimálbérről

2021. január 11. 09:00
2020. december 30-án ült össze idén utoljára a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma, hogy tárgyaljon a 2021-es minimálbérről, de a tárgyaláson nem született megállapodás. A konföderációk közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben arra figyelmeztetnek, hogy a minimálbérből élők jövedelme a hivatalosan mért infláció feletti ütemben értéktelenedik el. 
Nincs megállapodás a 2021. évi minimálbérről
Nem született megállapodás a VKF-en a minimálbérről és a garantált bérminimumról

 

A VKF legutóbbi ülésén nem sikerült közelíteni a munkaadók és munkavállalók álláspontját a 2021. évi minimálbér emelés mértékéről.

A megegyezés hiánya nagyon rossz hír a minimálbérből élők számára, akiknek jövedelme a hivatalosan mért infláció feletti ütemben értéktelenedik el. A magyar minimálbérek nettó összegének vásárlóértéke január 1-től a felét fogja csak érni a 7,7 %-kal emelkedő lengyel minimálbérnek és a harmadát a 7,4%-kal növekvő szlovák, illetve a 4% feletti mértékben növekvő  cseh minimálbérnek. Eközben mindhárom ország inflációs rátája kisebb, mint a magyaré.

A szakszervezetek jelentős engedményt tettek a megállapodás érdekében. Belementek volna a reálérték megőrzésébe a minimálbéres körben, feltéve, hogy a munkáltatók hajlandóak elfogadni a minimálbérek további emelését még a jövő évben, ha ezt az infláció gyorsulása vagy a gazdasági teljesítmény javulása indokolja.

A munkaadói oldal azonban még a minimálbér reálértékének a megőrzéséhez is állami támogatást vár (a bérjárulék csökkenés formájában), annak ellenére, hogy az infláció növekedése a munkaadók bevételeit is növeli. Azt is ellenzik a munkaadók képviselői, hogy előre elkötelezzék magukat a gazdasági teljesítmény javulásából származó többlet eredmény megosztására a munkavállalókkal, vagy legalább a minimálbéresekkel.

A mielőbbi megállapodás érdekében a munkavállalói oldal további kompromisszumos javaslat kidolgozására szánja az év utolsó óráit a fenti veszély elhárítása érdekében, bízva a partnerek megállapodási szándékában.

 

Budapest, 2020.12.30.

dr. Mészáros Melinda, LIGA Szakszervezetek

Kordás László, MASZSZ

Palkovics Imre, Munkástanácsok

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Gazdaságvédelmi intézkedések

2020. november 12. 09:32
A Magyar közlöny 2020. évi 242. számában megjelent a Kormány 485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről, amely adókedvezményekről, a szálláshely-szolgáltatók foglalásaik kieséséből származó költségeinek megtérítéséről és bértámogatások nyújtásáról rendelkezik.

Nyugalom a vihar után: mi történt a biztosítási piacon?

2022. február 15. 07:59
A korábbi rekordévekhez képest 2021-ben a biztosítási piacon az M&A-tevékenység a közép- és kelet-európai régióban lecsillapodott. Bár 2020-ban a COVID-19 világjárvány a jelek szerint nem volt közvetlen hatással a régióbeli tranzakciók szintjére, 2021-ben a biztosítási M&A-tevékenység alábbhagyott, ami a lezárt tranzakciók alacsonyabb számában nyilvánult meg. Az alacsonyabb aktivitás az előző évi mega-tranzakciók természetes következménye, melyek során a nagy globális szereplők, mint az Aegon és az AXA befejezték kivonulásukat a régióból, míg a stratégiai vevőknek a vételi oldalon e mérföldkőnek számító ügyletek sikeres lebonyolítására kellett összpontosítaniuk erőforrásaikat.