Nincs megállás: emelkedni fog a zöldségek és a gyümölcsök ára

2023. február 15. 13:20
Magas a termelés önköltsége, egyre szűkösebb a kínálat.
 
A napi.hu írt arról, hogy Európában nagymértékben emelkedhet a zöldségek és a gyümölcsök ára az elkövetkező hetekben, aminek az az oka, hogy az aszály és a megugró termelési költségek miatt jelentősen lecsökkent a kínálat.
 
Elkerülhetetlen lesz a drágulás
Hazánkon kívül az Európai Unió legtöbb tagországában az infláció megkímélte a zöldségeket és gyümölcsöket - az árak nem emelkedtek kiugró mértékben. Most viszont úgy látszik megváltozik a tendencia és a drágulás elkerülhetetlen lesz.
Nincs megállás: emelkedni fog a zöldségek és a gyümölcsök ára
Magyarország a zöldségek és gyümölcsök árának emelkedésével is megdöntötte az uniós rekordot, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az Eurostat adatai szerint 2022. decemberében 2021. decemberéhez képest a zöldségek ára:
 
az EU-ban átlagosan 15 százalékkal,
Magyarországon 37,7 százalékkal emelkedett.
Ugyanebben az időszakban a gyümölcsök ára pedig:
 
az EU-ban átlagosan 8,1 százalékkal,
Magyarországon 30,9 százalékkal nőtt.
 
Mi az oka annak, hogy a gyümölcs megúszta az inflációt?
A gyümölcsöket valahogy elkerülte az infláció, pedig a termelők költségei ebben az ágazatban is megemelkedtek: az energiaárak mellett, a műtrágya kiugró drágulása jelentett hatalmas önköltségi tételt, valamint a meredeken növekvő munkaerő-költség.  Ráadásul az aszály is óriási pusztítást végzett az ültetvényekben.
 
Mindezek ellenére az ágazatban nem történt a többi élelmiszerhez hasonló mértékű drágulás. Ennek a magyarázata az lehet, hogy a gyümölcstermesztésben élenjáró országokban –Spanyolország, Franciaország, Németország Olaszország, Görögország, – még a tavalyi szezonnál is rosszabb helyzet alakult ki 2021-ben, amikor a tavaszi fagyok pusztítottak az ültetvényeken.
 
Mi drágulhat meg a legjobban?
Jelenleg a citrusféléknek van szezonja, de Európa legfőbb termőterületén, Spanyolországban az aszály miatt lényegesen kevesebb a termés. A nálunk nyáron, de az unióban most termő - szezonális import gyümölcsök, valamint az olyan sokak által kedvelt, de nem honos gyümölcsök, mint a banán ára is jelentősen megemelkedett a világszerte elszálló szállítási és logisztikai költségek miatt, ezért szűkösebbé vált a kínálat is.
 
A zöldségfélék közül a paradicsom ára emelkedhet meg a legjobban, mert a magas termelési költségek következtében kisebb lesz belőle a kínálat.
 
A FreshPlaza összefoglalója szerint a kiadások csökkentése érdekében a holland és a belga kertészetek a paradicsom és a paprika helyett az olcsóbban termeszthető uborkára és cukkinire váltottak.
 
A következő hetekben egyéb zöldségfélék ára is jelentősen emelkedik majd, tekintettel arra, hogy az aszály jelentős károkat okozott a szabadföldi kertészetekben, ami miatt a termés számos országban az átlag alatt alakult, mostanra pedig már kiürültek a raktárak.
 
Zöldségtermesztés: sokkoló, milyen mértékben emelkedett az önköltség
A zöldségtermesztőket súlyosabban érintette az energiaválság, mert a hajtatott zöldségféléket –  paprikát, paradicsomot, uborkát – javarészt üvegházakban termesztik, aminek a fűtése a költségek jelentős részét képezi. Emiatt sok kertészet működését sodorta veszélybe a termeléshez létfontosságú energiahordozók árrobbanása. Szintén növeli az egyébként is magas költségeket az egyre drágábban és nehezebben megtartható munkaerő.
 
Magyarországon nőtt a zöldségek és a gyümölcsök ára a legjobban
A hazai fogyasztók a zöldségeknél az uniós átlagos áremelkedés kétszeresét, a gyümölcsöknél pedig közel az ötszörösét tapasztalhatták.
 
A hazai kínálat árára nagy hatással van az egyre szélsőségesebb időjárás, a munkaerőhiány, és a több évtizede elmaradó beruházások, amelyek főként a gyümölcsösök állapotára hat kedvezőtlenül. Viszont az elmúlt években a zöldségkertészetek nagy része fejlesztett, ráadásul a magyar zöldségfélék nagyon keresettek külföldön is.
 
A szakértők ettől függetlenül nem ismernek olyan speciális hazai piaci tényezőt, ami indokolta volna az uniós átlagnál jóval nagyobb áremeléseket.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Párából jó minőségű ivóvizet előállító berendezést fejlesztett ki egy magyar cég

2023. november 14. 15:10
A levegő páratartalmából hatékonyan és fenntartható módon, jó minőségű ivóvizet előállító berendezést kifejlesztő magyar cég, a Clasman Kft. alapító-ügyvezetője volt a vendég Áder János korábbi köztársasági elnök Kék bolygó című podcastjának kedden megjelent adásában, amely a legnépszerűbb videómegosztón is megtekinthető – írja az MTI.

KULCSSZEREPBEN AZ ÉLELMISZERIPAR ÉS A KERESKEDELEM

2022. november 21. 10:13
Az élelmiszeriparban több mint 3900 vállalkozás 33 szakágazatba folytat termelést. Ezek között kiemelt helyen szerepel a kenyér, mert ez az egyik legalapvetőbb élelmiszer - jelentette ki Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és gazdaságpolitikáért felelős államtitkára a Magyar Pékszövetség Közgyűlésén, Esztergomban.