Nincs szükség olyan munkavállalókra, akik 8 órás munkaidőben gondolkodnak - Kínában

2019. április 15. 07:56
A leggazdagabb kínai nem érti, hogy miért akarna valaki az Alibabánál dolgozni, ha nincs felkészülve arra, hogy heti 72 órát dolgozzon – írja az Index a Bloomberg nyomán.

Az Amazon kínai megfelelőjénél, az Alibabánál heti hat napot és naponta 12 órát kell dolgozni, ezt követeli meg a cég tulajdonosa, Jack Ma a munkavállalóitól.

Nemrég a kínai Facebookon, a Weibón posztolt arról a kereskedelmi óriáscég, hogy Jack Ma egy céges megbeszélésen azt mondta,

az Alibabának nincs szüksége olyan munkavállalókra, akik 8 órás munkaidőben gondolkodnak, ehelyett az iparág "996-os szabályát" emlegette fel, ami heti hat nap 9-től 9-ig tartó munkát jelent. "996-os beosztásban dolgozni nagy boldogság. Ha nem vagy felkészülve a napi 12 órára, ne is gondolkodj azon, hogy az Alibabának fogsz dolgozni" - mondta.

A kínai tech iparágban gyakoriak a fiatal programozók és startup alapítók váratlan haláláról vagy kiégéséről szóló történetek, ezeknek az eseteknek a hátterében az egészségtelenül sok munka és az ezzel járó stressz áll. Erre hívta fel a figyelmet sok kommentelő is az Alibaba posztja alatt. "Az egésznek semmi értelme, és azt meg sem említi, hogy a cég fizeti-e a túlórát" - írta egy kommentelő. Mások szerint ez az egész törvénytelen, és a főnököknek könnyű a rendszer előnyeiről beszélni, mert maguknak dolgoznak, és ha többet dolgoznak, több pénzhez is jutnak, de az egyszerű munkavállalót kizsákmányolja ez a rendszer.

szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Tanulmányi szerződés

2021. június 17. 13:53
A munkavállaló fejlesztése egyik fél számára sem önmagáért való cselekedet. Mindkét fél profitálni szeretne belőle, de a kockázat oroszlánrésze a munkáltatónál van. Mikor köthető tanulmányi szerződés? Milyen biztosítékot lehet kikötni? Hogyan adózik az így finanszírozott képzés?

Így sértheti a HR a versenyjogot

2021. január 20. 09:27
A járvány teremtette munkaerő-piaci helyzet kockázatos lehet versenyjogi szempontból, amire sokan nem is gondolnak - hívja fel a figyelmet dr. Adamov Dávid, a Baker McKenzie versenyjogi- és compliance szakértője. A GVH éppen kartellezés miatt bírságolta meg nemrég 1 milliárd forintra a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének 23 tagvállalatát.