NMG: Az olcsó mezőgazdasági termékek és a kőolaj csökkentették az inflációt

2016. április 11. 08:49
A kormány továbbra is 1,6 százalékos éves inflációt vár Elsősorban két tényező tette lehetővé a fogyasztói árak 0,2 százalékos éves csökkenését: egyrészt az előző évi alacsonyabb árú mezőgazdasági termékekből készülő olcsóbb termékek, valamint a kőolaj mérsékelt világpiaci ára - mondta Marczinkó Zoltán, kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.
 

A Nemzetgazdasági Minisztérium tisztségviselője hangsúlyozta, a kormány továbbra is 1,6 százalékos éves inflációt vár 2016-ban, a tervezésben ugyanakkor nagy bizonytalanságot jelent az olajár, amely jelentős hatással van a fogyasztói árakra, hiszen az üzemanyagok költsége a szállítási kiadások miatt szinte minden termékben megjelenik.

Marczinkó Zoltán szólt arról is, az alacsony infláció és a növekvő keresetek miatt immáron több mint harminc hónapja bővül a kereskedelmi forgalom, továbbá emelkednek a lakosság megtakarításai is.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölte, márciusban a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban, februárhoz viszonyítva átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek az árak. Londoni pénzügyi elemzők zéró, sőt esetleg ismét negatív tartományba süllyedő inflációt vártak márciusra, így ez az adat némileg meghaladta a várakozásokat.

Forrás: Magyar Hírlap

Kapcsolódó cikkek

A fertőtlenítőszerek és a fertőtlenítés jelentősége az élelmiszerbiztonság fenntartásában

2016. június 23. 08:23
Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés – kiemelt jelentőségű területek az élelmiszerlánc-biztonságban, hiszen a megfelelő higiénia kialakítása, fenntartása az élelmiszerek biztonságát és minőségét befolyásolja. A nem megfelelő hatékonyságú, vagy rosszul használt fertőtlenítőszerek súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthetnek.
 

Az élelmiszerek ára 4,1 százalékkal emelkedett egy év alatt

2018. április 11. 09:41
2018. márciusban a fogyasztói árak átlagosan 2 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Ezen időszak alatt a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk, valamint az élelmiszerek ára nőtt.