Nőnapi virág helyett...

2020. március 11. 08:35
Mi lenne, ha virág helyett azt kívánnánk a nőknek március 8-án, hogy dolgozzanak minden évben négy hetet ingyen?  A nemek közötti bérszakadék európai uniós átlaga 16 százalék. Ezt úgy fordíthatjuk , hogy a nők átlagosan évente nyolc hetet ingyen dolgoznak. 
Nőnapi virág helyett...

Az Európai Unióban az egyenlő bérezéssel kapcsolatos jogalkotás 1975-re nyúlik vissza. Egy kimutatás szerint ha a nők bérezése megegyezne a férfiakéval, a szegénységben élő dolgozó nők száma felére csökkenne és 2,5 millió gyermeket emelne ki a szegénységből.

nonapi-virag-helyett

Néhány nemzetközi jó példa:

Az európai szakszervezetek mozgósításba kezdtek a nemek közötti bérszakadék felszámolása érdekében és a bérek nyilvánossá és átláthatóvá tételéért. Az átláthatóság valódi megoldást jelenthet, ezért az Európai Szakszervezeti Szövetség egy un. bérátláthatósági direktíva bevezetését tűzte a zászlajára. Portugáliában például a munkáltatók jogi kötelezettsége az átlagbérek közlése, mely csökkentheti a kisebb nemek közötti bérszakadékokat. Franciaországban törvény határozza meg, hogy a munkáltatók a szakszervezetekkel a bértárgyalások során évente tárgyaljanak a nemek közötti bérszakadékról. Dániában 7%-ra szorították vissza a nemek közötti bérkülönbségek arányát annál az 1000 vállalatnál, melyeknél törvény kötelezte a munkáltatót a nemek szerinti bérstatisztikák bemutatására.

Új irányelvet! 

Az Európai Szakszervezeti Szövetség európai uniós bérátláthatósági direktívát kezdeményez, mely feltárja a titkot a bérek helyzetéről, például megtiltaná a bérekre vonatkozó titoktartási záradékokat a munkaszerződésekben, átláthatóvá tenné a béreket, és ezáltal segítené a szakszervezeteket is az eredményesebb bértárgyalások érdekében, valamint auditot és szankciókat dolgozna ki a direktíva betartatása érdekében. A lobbi tevékenység tehát kezdetét vette európai szinten;  tegyünk mi, szakszervezetek is nőnapon a nőkért, hogy előre lépjünk az „Egyenlő munkáért egyenlő bért!” elv megvalósulása érdekében.

liganet.hu

 

A képen az Európai Szakszervezeti szövetség márciusi flash-mobja, a zászlón a felirat: Egyenlő bérezést!  

Kapcsolódó cikkek

Fizetés nélküli szabadság hatása csedre, gyedre, táppénzre – a koronavírus első hullámának tapasztalatai

2020. szeptember 25. 08:56
A nyár folyamán sok olyan várandós munkavállalóval találkoztam, aki a koronavírus első hullámának időszakában, márciustól, áprilistól vagy akár májustól fizetés nélküli szabadság kivételére kényszerült, majd nem sokkal utána derült ki, hogy kisbabát vár. A legtöbben nehéz helyzetbe kerültek, ezért érdemes megvizsgálni, mit tehet másképpen a munkáltató ősszel, amikor a második hullám hasonló szituációkat teremthet.

Csalóka az 550 ezer forintos átlagbér, a kisebb cégeknél lassabb a bérfelzárkózás

2022. április 28. 09:34
Elvileg közel 550 ezer forint ma Magyarországon a bruttó átlagkereset, az éves emelkedés elvileg 30 százalék feletti. Ez a szám azonban csalóka. Eltekintve a béremelést felhúzó egyszeri juttatásoktól - pl. fegyverpénz - az 5 főnél kevesebb munkavállalót foglalkoztató vállalkozásokban alapvetően lassabban nőttek a bérek, mint a nemzetgazdaság egészében.