Nőttek a világpiaci élelmiszerárak
2018. március 05. 08:04
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által nyomon követett öt alapvető élelmiszer árindexe 170,8 pont lett a múlt hónapban, azaz februárban 1,1 százalékkal emelkedett.
Tavaly februárban az index magasabban, 175,5 ponton állt.
A múlt hónapban
- a szemes termékek 2,5 százalékkal,
- a tejtermékek pedig 6,2 százalékkal drágultak,
- az olajos magvak ára ugyanakkor 3,1 százalékkal esett,
- a cukor ára pedig 3,4 százalékkal csökkent, kétéves mélypontra, míg
- a húsfélék ára stagnált.
Tavaly átlagosan 8,2 százalékkal nőttek az élelmiszerárak a világban. A legnagyobb áremelkedést a tejtermékeknél jegyezték fel, 31,5 százalékot. A húsárak 9 százalékkal nőttek, a szemes termékek ára 3,2 százalékkal, az olajos magvaké pedig 3 százalékkal emelkedett 2016-hoz képest. Az általános trenddel ellentétesen mozgott a cukorár, amely tavaly 11,2 százalékkal csökkent a megelőző évhez viszonyítva.
agrotrend.hu
Kapcsolódó cikkek
Kiemelkedő a nők szerepe az agrár-innovációs hálózat fejlesztésében
2016. június 22. 08:31
A Nők és az innováció címmel rendezett konferenciát a Földművelésügyi Minisztériumban a Magyar Női Unió. A konferencián többek között Magyarország agrárkutatási és innovációs szakpolitikai irányelveinek kialakításáról, valamint az agrár-innovációs hálózat kiépítésének folyamatáról esett szó.
Kell adózni a gombaszedés után, de kevesebbet mint eddig
2016. március 30. 09:33
Idén egyszerűsödött a gyűjtött termények, például gombák, medvehagyma vagy éticsiga értékesítése utáni adózás és adminisztráció. A nem védett, tehát szabadon szedhető termények értékesítése után is adózni kell, de idén a magánszemélyeknek – ide nem értve az egyéni vállalkozókat és az őstermelőket – január elseje óta kevesebbet, mint korábban. A legnépszerűbb szabadon szedhető termények közé tartozik pl. medvehagyma, csipkebogyó, levendula, csalán és bodzavirág – írja a hirado.hu.

