Nőttek a világpiaci élelmiszerárak

2018. március 05. 08:04
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által nyomon követett öt alapvető élelmiszer árindexe 170,8 pont lett a múlt hónapban, azaz februárban 1,1 százalékkal emelkedett.

Tavaly februárban az index magasabban, 175,5 ponton állt.

A múlt hónapban

  • a szemes termékek 2,5 százalékkal,
  • a tejtermékek pedig 6,2 százalékkal drágultak,
  • az olajos magvak ára ugyanakkor 3,1 százalékkal esett,
  • a cukor ára pedig 3,4 százalékkal csökkent, kétéves mélypontra, míg
  • a húsfélék ára stagnált.  

Tavaly átlagosan 8,2 százalékkal nőttek az élelmiszerárak a világban. A legnagyobb áremelkedést a tejtermékeknél jegyezték fel, 31,5 százalékot. A húsárak 9 százalékkal nőttek, a szemes termékek ára 3,2 százalékkal, az olajos magvaké pedig 3 százalékkal emelkedett 2016-hoz képest. Az általános trenddel ellentétesen mozgott a cukorár, amely tavaly 11,2 százalékkal csökkent a megelőző évhez viszonyítva.

agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

Az innovációnak egyre nagyobb szerepe van a sütőiparban

2017. augusztus 15. 13:03
Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke kedden az M1 aktuális csatornán elmondta az innovációnak egyre nagyobb szerepe van a sütőiparban - írja az MTI.

Öntözési és vízgazdálkodási kutatóintézet alakult Szarvason

2018. szeptember 24. 08:13
Az Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézet kutatási programjainak legfőbb célja a klímaváltozás negatív hatásainak mérséklése, létrehozását a jövőnk, földünk megóvása érdekében vállalt felelősség vezérelte - mondta az agrárminiszter szombaton Szarvason, amikor felavatta az újjáalakult kutatóintézetet.