Nyárra megérkezett a METEORA, az Országos Meteorológiai Szolgálat mobilalkalmazása

2016. július 22. 08:39
A Meteora alkalmazás egy mobileszközön futtatható óra, ami egyben időjárási információt – többek között UV sugárzás adatokat – is szolgáltat. A program a mobileszköz helymeghatározó és internetes adatlekérési lehetőségeivel élve, a cellainformációk alapján határozza meg a készülék helyzetét, és az adatkapcsolaton keresztül automatikusan letölti az Országos Meteorológiai Szolgálat számítógépéről az aktuális helyi riasztásokat, figyelmeztetéseket, előrejelzéseket.

Egészségünk szempontjából a nyári időszakban kiemelt fontosságú, hogy megfelelő és nem utolsó sorban hiteles tájékoztatást kapjunk az UV sugárzás jelenlegi és várható alakulásáról. Az Országos Meteorológiai Szolgálat ezért rendszeresen kalibrált műszerekkel, folyamatosan méri az UV sugárzás erősségét, illetve szakmailag megalapozott előrejelzést készít Magyarország területére – mondta dr. Radics Kornélia az OMSZ elnöke.

Amennyiben az UV sugárzás másnapra várható maximuma eléri a 7.5 UV Index értéket legalább az ország területének felén, ebben az esetben az OMSZ UV figyelmeztetést ad ki.

A Meteora alkalmazás az alábbi – UV sugárzással kapcsolatos – információkat teszi közzé:

·    figyelmeztetés veszélyes UV sugárzásra;
·    előrejelzett UV szint térképes megjelenítése;
·    leégési idő kijelzése, egyénileg beállítható bőrtípus, érzékenység alapján;
·    saját riasztás UV szint alapján 8 és 18 óra között.

A Meteora alkalmazás Android™ 2.2 és újabb készülékekre tölthető le, illetve iPhone és iPad (iOS 8.0 vagy újabb) platformon is működik. Az UV sugárzás mért és előrejelzett adatai, illetve az UV figyelmeztetés bárki számára, ingyenesen elérhetők az OMSZ honlapján is!

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

Igazi zimankóval tört be az ősz: ezeket a növényeket azonnal vidd be a lakásba!

2021. szeptember 03. 08:36
Egyre hűvösebb van, hajnalban már kifejezetten hidegnek mondható az idő, így lassan legfőbb ideje, hogy a nyár elején a kertbe költöztetett szobanövényeket visszavigyük a lakásba. Ugyanakkor fontos tisztában lennünk azzal, hogy a beköltöztetés nem merülhet ki annyiban, hogy fogjuk a növényt, és csak úgy betesszük a szoba finom melegébe. Megmutatjuk, mi a teendő.

Szakszervezetiség mint vallás, avagy beoltva az opera ellen

2021. november 25. 09:22
Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatójának írása az Origónak.