Nyártól jön az új őstermelői kártya

2016. február 26. 07:53
Rendszeresebb ellenőrzést kért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az őstermelőknél annak érdekében, hogy kiszűrjék az adócsalókat, a kertészek támogatására pedig jogszabály-módosítást szeretne. A belvízhelyzet egyre nagyobb gondot okoz. 

Jelentősen nőtt az elmúlt napokban is a belvízzel elöntött terület, elsősorban Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Békés és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, így gondot okoz a tavaszi vetések tervezése – hangsúlyozta tegnap Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökségi szóvivője. A kamara adatai szerint az őszi vetésterület három százaléka van víz alatt.

A szóvivő arról is tájékoztatott, hogy nyáron kapják meg az új, kártyaalapú őstermelői igazolványt azok, akik 2013-ban igényelték a dokumentumot, amely tavaly év végéig volt érvényes. A köztes időszakban egy ideiglenes, igazolvánnyal tudják igazolni tevékenységüket. A hatályos igazolvánnyal rendelkezők jövőre kapják meg az új, kártya formátumú igazolványt, a jelenlegi érvényességét március 20-ig kell meghosszabbítaniuk a falugazdászoknál. Eddig százezer őstermelő jelentkezett, és mintegy nyolcvanezret várnak még, hogy érvényesítse, illetve meghosszabbítsa az igazolványát. A torlódás elkerülésére az agrárkamara azt ajánlja a tagoknak, hogy egyeztessenek időpontot a falugazdászokkal. Süle Katalin emlékeztetett, az érvényesítéssel a NAK a hamis tevékenységet végző személyeket szeretné kiszűrni. Tapasztalataik szerint ugyanis az őstermelői igazolvánnyal rendelkezők egy része egyáltalán nem foglalkozik termeléssel, a rendszer hiányosságait adócsalásra használták ki. Az új rendszer azonban egyszerűbb és hatékonyabb ellenőrizhetőséget tesz lehetővé. A szóvivő hangsúlyozta: levélben kérték Kovács Zoltántól, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkárától az őstermelők rendszeresebb ellenőrzését, és ebben az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal is folynak az egyeztetések.

A kertészettel kapcsolatban Süle Katalin arról beszélt, hogy a kamara számára is fontos az ágazat erősítése, mivel az munkahelyeket teremt. Ezért ahhoz, hogy minél többen kiegészíthessék alaptevékenységüket kertészettel, elengedhetetlen az öntözés, az üvegházaknál pedig a geotermikus energia hasznosítása. Ezért a kamara a Belügyminisztériumhoz fordul annak érdekében, hogy elérjék a termálvizet használókra vonatkozó szabályozások és eljárásrendek egyszerűsítését. A javaslatban azt kérik: kapjanak prioritást a Vidékfejlesztési Program pályázatainak vízjogi öntözési engedélyezési eljárásai, hogy a gazdák a rendelkezésre álló határidőn belül megvalósíthassák a szükséges fejlesztéseket.

 

Forrás: Magyar Hírlap

 

Kapcsolódó cikkek

A tradicionális és helyi termékek népszerűsítése fontos, akárcsak a családi gazdaságok erősítése

2018. április 09. 09:10
Lépfenével fertőzött juhok, matyóhímzéses védjegy a GMO-mentességért, megkezdődött az egységes kérelmek benyújtása, kukoricamalom épül Karcagon, jó évre számítanak a szőlős gazdák, a helyi termékek népszerűsítése továbbra is feladat, a családi gazdaságok kezében lehet az agrárium jövője - ezek voltak a hét hírei az Agrotrend.hu-n.

Piszkos tizenkettő: lista a legszennyezettebb zöldségekről és gyümölcsökről

2018. január 29. 08:57
Az Environmental Working Group – EWG – amerikai környezetvédelmi szervezet minden évben megvizsgálja a hazai zöldség és gyümölcsök peszticid-szermaradványait. A tavalyi évben  48 népszerű termék peszticid tesztjét elemezte és  közreadta az eredményeket.