Nyilatkozat a tervezett újraindítási adóról

2020. november 06. 09:42
2020. november 5-én 4 konföderáció és 14 ágazati szakszervezet nyilatkozatot tett közzé a Fővárosi Önkormányzat tervezett "újraindítási adójáról", amelyben kijelentik, azok a cégek, amelyek megengedhetik, nagyobb felelősséget kell vállaljanak a válság elhárításában.
Nyilatkozat a tervezett újraindítási adóról

A koronavírus okozta humánjárvány, és ennek hatására fellépő gazdasági válság jelentős terhet jelent a társadalom számára. Veszélybe kerültek a munkahelyek, korábban tartósnak hitt foglalkoztatási formák szűntek meg, és ismét a munkavállalók jogai sérültek.

A jelenlegi helyzetben a munkavállalók szerte az országban erőn felül veszik ki részüket a gazdasági és egészségügyi válság elhárításából. A dolgozók ott vannak az üzemekben, a boltokban, a buszokon, a kórházakban, a munka és így a védekezés első vonalában, ők vállalják mindennap a kockázatot, hogy az ország működhessen. Pontosan ezért azt gondoljuk, hogy ebben a nehéz helyzetben elérkezett az idő, hogy azok a cégek, amelyek megengedhetik, nagyobb felelősséget vállaljanak a válság elhárításában, nagyobb részt vállaljanak magukra a közös teherviselésből.

Egy válság esetében mindig szükség van arra, hogy végiggondoljuk a társadalmi újraelosztás igazságosságát!

A Fővárosi Önkormányzat vezetése a válság hatásainak enyhítése érdekében kezdeményezte egy átmeneti jellegű, szektorális adó kivetését. Ez az iparűzési adó szempontjából az 5 milliárd forint adóalap feletti cégek számára jelentene többlet-hozzájárulást. A jelenlegi 2%-os mérték helyett 2,5%-os iparűzési adót fizetnének a közös terhek enyhítése érdekében. Olyan vállalatokról, olyan gazdasági szektorokról van szó, akiket a válság nem, vagy kevésbé érintett és az elmúlt hónapok adószabályozása pedig kifejezetten támogatott (pl.: iparűzési adó feltöltési kötelezettség eltörlése).

A munkahelyek megőrzése sokszor kompromisszumokat követel. Most azt látjuk, a társadalom érdeke az, hogy a bajban azok adjanak bele a közösbe, akiknek lehetőségük van rá! Most azt látjuk, hogy az újraindítási adó lehet a társadalom számára az egyik ilyen kompromisszumos megoldás.

Egyetértünk abban Budapest vezetésével, hogy amennyiben a Fővárosi Önkormányzatnak lehetősége lesz kivetni az újraindítási adót, a kieső és megszűnő források pótlására, az ebből befolyt összeg teremt lehetőséget a 2021. évi bérfejlesztésre a fővárosi intézmények és cégek dolgozói esetében.

Mindezek miatt kérjük a törvényhozást, hogy biztosítsa annak jogi lehetőségét, a Főváros mellett a települési önkormányzatok – a térség gazdasági helyzetének ismeretében - dönthessenek az újraindítási adóról, dönthessenek egy átmeneti jellegű iparűzési adó kivetéséről.

Budapest, 2020. november 5.

 

Aláírók:


Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája

Magyar Szakszervezeti Szövetség

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés

Szakszervezetek Együttműködési Fóruma

Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete

FŐTÁV Dolgozók Szakszervezete

Fővárosi Vízművek Munkahelyi Szakszervezete

Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet

Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezete

Egységes Közlekedési Szakszervezet

Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete

Egyesült Villamosenergia-Ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége

Vízügyi, Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége

Fővárosi Közlekedési Dolgozók Demokratikus Szakszervezete

Mezőgazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripari és Vízügyi Dolgozók Szakszervezete

Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete

Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete

Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége

Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége

Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000

Kapcsolódó cikkek

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökjelölti vitája tisztújítás előtt

2019. február 18. 08:09
Február 21-én kongresszust tartanak

Elképesztő! - Ilyen erős a világ a legerősebb paprikája

2016. május 02. 07:54
Nem egyszer izzasztja meg a kalocsai vagy szegedi piros paprikával ízesített csípős halászlé a külföldi turistákat. Pedig a mi paprikáink csípőssége sehol sincs egy új hibridfajtától, amely az úgynevezett Scoville-skálán megütötte az elképesztősen magasnak számító, 2,2 milliós egységet.