Nyugdíjamnál hogyan számítható be külföldi munkám?

2017. szeptember 20. 07:54
2012-ben kértem szolgálati idő adategyeztetést a Nyufig-tól. Ha jól emlékszem, abból kiderült, hogy 63 éves koromig kell dolgozom, hogy meglegyen a 40 éves munkaviszonyom, ami jogosulttá tesz a nők kedvezményes nyudijmegállapítására, ill. igénybe vételére. 2012-től külföldön (Nagy-Britanna) dolgozom teljes munkaidőben. Heti 40 óra,a mindenkori minimálbérrel bejelentve. Jelenlegi munkabérem 7,6£/ óra. Mivel betöltöttem a 60. évemet kérhetem, hogy csak heti 4 napot dolgozhassak. Ez heti 30-36 óra lenne. Érzem is magamon,hogy egyre fáradékonyabb vagyok, de ezt a 3 évet talán még kibírom valahogy. (Nem szeretnék már a 63. évem után is dolgozni!) Mit javasol? Kérjem-e 4 napos munkalehetőséget? Hogyan befolyásolja ez a szolgálati időmet?(Tudomásom szerint az Egyesült Királyságban ez a munkaidő még full time-nak minősül. Hogyan igazolja ezt az időszakot majd az itteni HM?

A nők kedvezményes nyugdíjához szükséges 40 évi jogosultsági időbe az EU tagállamokban szerzett szolgálati/biztosítási idő is beszámít. 
A szolgálati idő a magyar beszámítás szempontjából akkor teljes értékű, ha a bruttó keresete eléri a mindenkori magyar minimálbér összegét, idén a havi 127.500 Ft-ot, jövőre a 138.000 Ft-ot. Ha az Ön bruttó órabére jelenleg 7,6 font, vagyis cca. 2645 Ft, azaz a havi bére heti 30 órás foglalkoztatás esetén is 120 x 2645 = cca. 317 ezer Ft lenne, vagyis teljes értékű szolgálati időnek minősülne a nők kedvezményes nyugdíjára való jogosultság megítélése szempontjából. Így nyugodtan fogadja el ezt a csökkentett óraszámú munkalehetőséget. 
A magyar kedvezményes nyugdíjának összegére mindez nem lesz hatásal, hiszen a magyar nyugdíj összegét a Magyarországon járulékköteles jövedelmek alapján számítják. 
Az angol keresete a brit (rész-)nyugdíja összegét határozza majd meg.
A magyar kedvezményes nyugdíj igénylése során a magyar nyugdíjhatóság (az Ön esetében a Fővárosi Kormányhivatal VIII. Kerületi Hivatala) kéri majd be a brit társszervétől az Ön angliai szolgálati idejének az igazolását. Önnek pedig jeleznie kell az igény benyújtása során, hogy mikortól igényli majd a brit résznyugdíját. 
Ha az igényét Nagy-Britanniában nyújtaná be, erre is lehetősége van, az illetékes hatóság a következő: 

The Pension Service, Department for Work and Pensions
Cím: Tyneview Park, Newcastle Upon Tyne, NE98 1BA, United Kingdom
Tel.:00 44 191 218 2828
Fax 00 44 191 218 3887
www.dwp.gov.uk
www.thepensionservice.gov.uk

 

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Egyre egészségesebben étkezünk

2016. március 02. 19:28
Egy friss felmérés szerint nő az egészséges élelmiszerek iránti kereslet Magyarországon.

Amatőr az állásra pályázók háttérellenőrzése Magyarországon

2018. augusztus 22. 08:30
Az egyik magyarországi multi minimálbéres távol-keleti „ügynökökkel”, egy másik egy londoni nagynevű magánnyomozó céggel ellenőriztette a felvételi folyamat során az állásra pályázókat. Magyarországon volt rá próbálkozás, de egyelőre nem honosodott meg szolgáltatásként az úgynevezett háttérellenőrzés. Szakértők szerint gyenge színvonalú vagy szükségtelen alkalmazása többet árt, mint használ, míg a profi szolgáltatásnak volna értelme, de az felvevőpiacot igényel, ami egyelőre nem adott nálunk. Nem véletlenül sok az ügyetlenkedés és a fusizás. Van, aki szerint nincs is rá szükség.