Nyugdíjamnál hogyan számítható be külföldi munkám?

2017. szeptember 20. 07:54
2012-ben kértem szolgálati idő adategyeztetést a Nyufig-tól. Ha jól emlékszem, abból kiderült, hogy 63 éves koromig kell dolgozom, hogy meglegyen a 40 éves munkaviszonyom, ami jogosulttá tesz a nők kedvezményes nyudijmegállapítására, ill. igénybe vételére. 2012-től külföldön (Nagy-Britanna) dolgozom teljes munkaidőben. Heti 40 óra,a mindenkori minimálbérrel bejelentve. Jelenlegi munkabérem 7,6£/ óra. Mivel betöltöttem a 60. évemet kérhetem, hogy csak heti 4 napot dolgozhassak. Ez heti 30-36 óra lenne. Érzem is magamon,hogy egyre fáradékonyabb vagyok, de ezt a 3 évet talán még kibírom valahogy. (Nem szeretnék már a 63. évem után is dolgozni!) Mit javasol? Kérjem-e 4 napos munkalehetőséget? Hogyan befolyásolja ez a szolgálati időmet?(Tudomásom szerint az Egyesült Királyságban ez a munkaidő még full time-nak minősül. Hogyan igazolja ezt az időszakot majd az itteni HM?

A nők kedvezményes nyugdíjához szükséges 40 évi jogosultsági időbe az EU tagállamokban szerzett szolgálati/biztosítási idő is beszámít. 
A szolgálati idő a magyar beszámítás szempontjából akkor teljes értékű, ha a bruttó keresete eléri a mindenkori magyar minimálbér összegét, idén a havi 127.500 Ft-ot, jövőre a 138.000 Ft-ot. Ha az Ön bruttó órabére jelenleg 7,6 font, vagyis cca. 2645 Ft, azaz a havi bére heti 30 órás foglalkoztatás esetén is 120 x 2645 = cca. 317 ezer Ft lenne, vagyis teljes értékű szolgálati időnek minősülne a nők kedvezményes nyugdíjára való jogosultság megítélése szempontjából. Így nyugodtan fogadja el ezt a csökkentett óraszámú munkalehetőséget. 
A magyar kedvezményes nyugdíjának összegére mindez nem lesz hatásal, hiszen a magyar nyugdíj összegét a Magyarországon járulékköteles jövedelmek alapján számítják. 
Az angol keresete a brit (rész-)nyugdíja összegét határozza majd meg.
A magyar kedvezményes nyugdíj igénylése során a magyar nyugdíjhatóság (az Ön esetében a Fővárosi Kormányhivatal VIII. Kerületi Hivatala) kéri majd be a brit társszervétől az Ön angliai szolgálati idejének az igazolását. Önnek pedig jeleznie kell az igény benyújtása során, hogy mikortól igényli majd a brit résznyugdíját. 
Ha az igényét Nagy-Britanniában nyújtaná be, erre is lehetősége van, az illetékes hatóság a következő: 

The Pension Service, Department for Work and Pensions
Cím: Tyneview Park, Newcastle Upon Tyne, NE98 1BA, United Kingdom
Tel.:00 44 191 218 2828
Fax 00 44 191 218 3887
www.dwp.gov.uk
www.thepensionservice.gov.uk

 

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Ők azok, akik együtt egymillió forintot nyertek

2016. május 05. 08:02
Hét agrár-felsőoktatásban tanuló fiatalt díjazott összesen egymillió forint pénzjutalommal az idén második alkalommal meghirdetett fenntarthatósági pályázatán a K&H Bank. Az idén a fenntarthatóságot új technológia, vagy eljárás kidolgozásával szolgáló legjobb pályaműveket díjazták, mivel a bank szerint hosszabb távon csak a képzett szakemberek, az újítások és a nagyobb k+f ráfordítások szolgálják a mezőgazdaság jövőjét. Jelenleg alig a GDP egy százaléka körül mozog a hazai agrár k+f ráfordítás szintje.

Borul a cafeteria: mutatjuk, milyen juttatást bukhatsz jövőre

2016. november 04. 08:17
Eltörlik az Erzsébet utalványt, és megszűnik a Szép-kártya? Hónapok óta megy a találgatás, mikét alakítja át a parlament a jelenlegi cafeteria-rendszert. Annyi biztos volt, hogy nem lehet elkerülni a változásokat az Európai Bíróság ítélete miatt. Az átalakítás lassan körvonalazódott, mára szinte teljes a kép. Összefoglaltuk, milyen béren kívüli juttatásokkal számolhatsz jövőre.