Nyugdíjkorrekció: elszámolták magukat, még több pénzt kaphatnak a nyugdíjasok – itt vannak a pontos számok

2023. augusztus 29. 11:26
Elterjedt a sajtóban, hogy 2,5 százalékos nyugdíjkorrekció jöhet. A számítás azonban hibás, ennél jóval magasabb is lehet a nyugdíjasoknak járó kiegészítés.
 
Nyugdíjkorrekció: elszámolták magukat, még több pénzt kaphatnak a nyugdíjasok – itt vannak a pontos számok
Nem 2,5, hanem akár 3,5 százalékos nyugdíjkorrekcióról is dönthet a kormány – erre a Bankmonitor nyugdíjszakértője hívta fel a Világgazdaság figyelmét. Süle-Szigeti Bulcsú közgazdászt a sajtóban hétfőn több helyen megjelent idei nyugdíjkorrekció mértékére vonatkozó számítás kapcsán kérdezte lapunk.
 
Ezt eredetileg annak alapján tették közzé, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szombaton a Tranzit fesztiválon prognózist adott a következő öt hónap inflációjáról. E szerint 
  • augusztusban 16, 
  • szeptemberben 11-12, 
  • októberben 9-10, 
  • novemberben 8, 
  • decemberben pedig 7 százalékos lehet az infláció. 
Ebből pedig az következik, hogy 2023-ban az éves átlagos infláció 17,5 százalék lesz. Mivel a nyugdíjkorrekció képlete ökölszabály szerint az éves infláció (tehát ez esetben 17,5 százalék) és az év eleji nyugdíjemelés (2023-ban ez 15 százalékos volt) különbözete, ezért a sajtóban az is megjelent, hogy a nyugdíjkorrekció mértéke 2,5 százalék lehet. Ezt forintosították is: egy átlagos nyugdíjas 51 ezer forinttal számíthat többre a novemberi utaláskor egy összegben a visszamenőlegesen is járó kiegészítés miatt.
 
Csakhogy a számítás egy lényeges tényezőt figyelmen kívül hagy, pedig ez érdemben befolyásolja a számítás helyességét.
 
Süle-Szigeti Bulcsú rámutatott, a nyugdíjkorrekcióhoz nem az éves átlagos inflációt kell alapul venni, hanem az éves átlagos nyugdíjas inflációt. Ez pedig két külön mutató. Ennek oka, hogy a nyugdíjtörvény kimondja: az évközi nyugdíjkorrekciónál a – tárgyév első nyolc hónapjának tényadatára alapozott – nyugdíjas infláció várható mértékét kell figyelembe venni, amennyiben az meghaladja az általános infláció várható mértékét. Márpedig az idén épp ez a helyzet. Az első hét hónapban, tehát január–július között 24,2 százalék volt az átlagos nyugdíjas infláció, miközben az általános infláció csak 22,8.
 
Mennyi lehet a nyugdíjkorrekció 2023-ban?
„Mivel 2023-ban a nyugdíjas infláció sokkal magasabb, szerintem 2023-ban a nyugdíjas inflációt kell használni a nyugdíjkorrekció megállapításakor” – mondta a szakértő a Világgazdaságnak. Süle-Szigeti Bulcsú úgy kalkulál, hogy az éves nyugdíjas infláció 18-18,5 százalék lehet 2023-ban, vagyis a nyugdíjkorrekció mértéke elérheti a 3-3,5 százalékot. Ha ezt forintosítjuk, akkor havi 6300–7300 forint emelés érkezik novemberre és decemberre, illetve visszamenőleg 10 + 1 (13. havi nyugdíj) hónapra 
 

egy összegben összesen 70-80 ezer forintra is számíthatnak a nyugdíjasok,

 
amit szintén novemberben kapnak majd kézhez. Fontos, hogy ezek az összegek a jelenlegi, 209 901 forintos átlagnyugdíjra vetítve jönnek ki.
 
Mikor dönt a kormány a nyugdíjkorrekcióról?
Ez tehát a szakértői álláspont, de a döntést nyilvánvalóan a kormány hozza meg. Erre nem is kell már sokat várni. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter még júliusban beszélt arról a sajtónak, hogy „a kormány megfelelő időben, legkésőbb szeptemberben fog dönteni a nyugdíjkorrekcióról”. Hétfőn pedig a Pénzügyminisztérium az ATV érdeklődésére erősítette meg, hogy ha az éves infláció magasabb lesz az év elején becsült 15 százaléknál, akkor idén ősszel is lesz nyugdíjkorrekció januárig visszamenőleg.
 
Nyugdíjkorrekció: elárulta a határidőt Gulyás Gergely
Minden azon múlik, hogyan lassul az infláció a második fél évben. Ha a drágulás nagyobb, mint az év eleji emelés, a kormány fizetni fog.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Horvátországban mostantól börtönbüntetést kaphat, aki magára hagy egy állatot

2024. április 19. 15:46
Szigorították az azokra kiszabható büntetést Horvátországban, akiket állat elhagyásával vádolnak meg. Az április 2-án életbe lépett változtatások értelmében azok, akik magukra hagynak egy állatot, akár egyévnyi börtönbüntetést is kaphatnak. Emellett súlyosbította a horvát parlament az állatkínzásért adható büntetéseket is – írja a prove.hu.

Mutatjuk a legújabb kormánytámogatás részleteit: utazás és lakhatás, de van más is

2023. március 10. 10:10
A cél a teljes foglalkoztatottság megvédése.
 
Utazás, lakhatás
A Kormány a háború és a szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is mindent megtesz a teljes foglalkoztatottság megvédése érdekében, ezért újabb 1 milliárd forint támogatást biztosít a mobilitás segítésére. Így idén is elérhető lesz az utazási- és lakhatási támogatás, valamint a közfoglalkoztatásból a versenyszférába program.