Okosfóliák védik Munkácsy grafikáit a gyulai Almásy-kastélyban

2024. január 29. 17:21
Eddig nem alkalmazott technikával, okosfóliákkal védik a Munkácsy: a sikersztori című időszaki kiállításban szereplő grafikákat a gyulai Almásy-kastélyban.
Okosfóliák védik Munkácsy grafikáit a gyulai Almásy-kastélyban
Mint a kastély közleményben írták, az országban elsőként használják ezt a technológiát Munkácsy nagyértékű grafikáinak védelmére.
 
A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria eredetileg 3-4 hónapra kölcsönzött volna a kastély számára Munkácsy-grafikákat. A közgyűjtemény szakembereit az okosfólia alkalmazása győzte meg arról, hogy a hosszabb idejű kiállítótérbe helyezés ellenére biztonságban tudhatják az értékes műtárgyakat, ezért egészen 2025. január 5-ig tekinthető meg a tárlat.
 
A kölcsönbe kapott grafikák hol gombnyomásra, hol egy fejhallgató felvételével láthatók. A beépített vezérlőelektronika áram alá helyezi a fóliát, áttetszővé téve azt kevesebb mint egy percre.
 
Az alkalmazás lehetővé teszi, hogy a képeket ne érje folyamatosan az állapotukat roncsoló fényhatás, csak abban a rövid időben, amíg a látogató megnézi azokat. Ez a megoldás hozzájárul ahhoz, hogy hosszabb ideig is elhelyezhetők legyenek a fényre érzékeny grafikák – idézik Temesváry Jánost, a gyulai kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. műszaki vezetőjét.
 
A fejlesztéssel kapcsolatban több múzeum kereste már a gyulai kiállítóhelyet – közölték.
 
Az okosfólia egy üvegfelületre rögzíthető többfunkciós réteg. Elektromos feszültség hatására közel víztisztává válik, így átengedi a fényt, míg alapállapotban opálos, megszűri a látható fény hozzávetőlegesen 80 százalékát.
 
A kiállításon más 21. századi technológiát is alkalmaztak a készítők: a Siralomház nagyméretű installációja esetében a képből kivágott alakok mögötti terület kitöltésére, Munkácsy műtermének 1890-es fotója kapcsán a kép feljavításához és színezéséhez használták a mesterséges intelligenciát – fogalmaz a közlemény.
 
A tárlat nemrég egészült ki két újabb, mostanáig restauráció alatt álló képpel: a két tanulmány 1869-ben készült a Siralomház című festményhez. Munkácsy Mihály a Siralomházat fotótanulmányok sorával készítette elő; a festmény megalkotásához festette meg a tanulmányportrékat a fényképek felhasználásával.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Nem biztonságos a 2-3 centiméteres, vékony jégréteg a Balatonon

2024. január 11. 18:25
A Balaton parti sávjának egyes részein és a kikötőkben kialakult 2-3 centiméteres jég a közlekedésre, valamint a sportolásra is alkalmatlan – hívja fel a figyelmet a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság csütörtöki közleményében.
A jégen tartózkodás szabályait a jégbeszakadás miatti balesetek megelőzése érdekében a rendőrök fokozottan ellenőrzik. Helyszíni bírságot szabhatnak ki a szabályszegőkre, és szabálysértési eljárást is indíthatnak ellenük.

Ezt kell tudni a pápalátogatásról: programok, utazási kedvezmények, közlekedési korlátozások

2023. április 28. 14:08
Ferenc pápa április 28–30. között apostoli látogatást tesz Magyarországon. Összegyűjtöttük, hol lehet találkozni a pápával, milyen kedvezmények és kísérőprogramok várják a hívőket és az érdeklődőket és milyen közlekedési korlátozásokra kell számítani a hétvégén.
Ferenc pápa április 28-án, pénteken érkezik Budapestre és háromnapos látogatásának végeztével 30-án, vasárnap utazik vissza a Vatikánba. A katolikus egyházfő repülőgépe péntek délelőtt száll le a Liszt Ferenc-repülőtéren.