Okosfóliák védik Munkácsy grafikáit a gyulai Almásy-kastélyban

2024. január 29. 17:21
Eddig nem alkalmazott technikával, okosfóliákkal védik a Munkácsy: a sikersztori című időszaki kiállításban szereplő grafikákat a gyulai Almásy-kastélyban.
Okosfóliák védik Munkácsy grafikáit a gyulai Almásy-kastélyban
Mint a kastély közleményben írták, az országban elsőként használják ezt a technológiát Munkácsy nagyértékű grafikáinak védelmére.
 
A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria eredetileg 3-4 hónapra kölcsönzött volna a kastély számára Munkácsy-grafikákat. A közgyűjtemény szakembereit az okosfólia alkalmazása győzte meg arról, hogy a hosszabb idejű kiállítótérbe helyezés ellenére biztonságban tudhatják az értékes műtárgyakat, ezért egészen 2025. január 5-ig tekinthető meg a tárlat.
 
A kölcsönbe kapott grafikák hol gombnyomásra, hol egy fejhallgató felvételével láthatók. A beépített vezérlőelektronika áram alá helyezi a fóliát, áttetszővé téve azt kevesebb mint egy percre.
 
Az alkalmazás lehetővé teszi, hogy a képeket ne érje folyamatosan az állapotukat roncsoló fényhatás, csak abban a rövid időben, amíg a látogató megnézi azokat. Ez a megoldás hozzájárul ahhoz, hogy hosszabb ideig is elhelyezhetők legyenek a fényre érzékeny grafikák – idézik Temesváry Jánost, a gyulai kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. műszaki vezetőjét.
 
A fejlesztéssel kapcsolatban több múzeum kereste már a gyulai kiállítóhelyet – közölték.
 
Az okosfólia egy üvegfelületre rögzíthető többfunkciós réteg. Elektromos feszültség hatására közel víztisztává válik, így átengedi a fényt, míg alapállapotban opálos, megszűri a látható fény hozzávetőlegesen 80 százalékát.
 
A kiállításon más 21. századi technológiát is alkalmaztak a készítők: a Siralomház nagyméretű installációja esetében a képből kivágott alakok mögötti terület kitöltésére, Munkácsy műtermének 1890-es fotója kapcsán a kép feljavításához és színezéséhez használták a mesterséges intelligenciát – fogalmaz a közlemény.
 
A tárlat nemrég egészült ki két újabb, mostanáig restauráció alatt álló képpel: a két tanulmány 1869-ben készült a Siralomház című festményhez. Munkácsy Mihály a Siralomházat fotótanulmányok sorával készítette elő; a festmény megalkotásához festette meg a tanulmányportrékat a fényképek felhasználásával.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Egy asztalnál a Károlyi családdal

2023. november 20. 12:47
A dobostorta titkos családi receptjét vagy az emigrációban sokszor fogyasztott hamis nyúlsült készítését is megismerheti az olvasó abból a különleges szakácskönyvből, amit novemberben mutattak be a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban.

Kóstoljon bele a főúri ízekbe a Balatonon! – jön a Festetics Gasztronómiai Éttermi Hét

2024. május 21. 16:12
Vajon mit ettek a keszthelyi Festetics-kastély főúri lakomáin? A Festetics Gasztronómiai Éttermi Héten május 27. és június 2. között 8 étterem különleges, korabeli recepteket felhasználó ételeket mutat be, melyeket egy sajtóúton előzetesen már lehetőségünk volt megkóstolni.