Olaszország határellenőrzést vezet be Szlovéniával közös határán

2023. október 18. 18:10
Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter tájékoztatta Bostjan Poklukar szlovén hivatali kollégáját, hogy az Európában és a Közel-Keleten megváltozott helyzet miatt biztonsági okokból határellenőrzést vezet be Szlovéniával közös határán.
 
Az olasz ideiglenes intézkedés célja a terrorizmus és a szervezett bűnözés megelőzése – olvasható a szlovén belügyminisztérium közleményében.
Olaszország határellenőrzést vezet be Szlovéniával közös határán
A két tárcavezető kedden este egyeztetett telefonon, és egyetértettek abban, hogy a szlovén és olasz hatóságok által is megfigyelt nyugat-balkáni migrációs útvonal "vonzó folyosó lehet a potenciális radikalizálódás számára".
 
Poklukar szerint a határellenőrzésnek ideiglenesnek és arányosnak kell lennie. Felszólította Piantedosit, hogy olyan intézkedéseket vezessenek be, amelyek "nem szakítják meg a határvidéken élő emberek kulturális, baráti és családi kapcsolatait".
 
A szlovén és az olasz országos rendőrfőkapitány hamarosan tárgyalni fog a részletekről – közölte a minisztérium, hozzátéve: a szlovén rendőrség fokozottan figyeli a helyzetet, és ennek megfelelően intézkedéseket hoz annak érdekében, hogy minden szlovén állampolgár biztonságát szavatolja.
 
Az STA szlovén hírügynökség azt írta: Olaszország bejelentését követően Szlovénia is arra készül, hogy értesítse az Európai Bizottságot a határellenőrzés bevezetéséről Horvátországgal és Magyarországgal közös határán.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Folytatják Tatabányán az Által-ér völgyi kerékpárút építését

2023. március 08. 13:19
Tatabányán megépül az Által-ér völgyi kerékpárút eddig hiányzó szakasza, így szeptemberre folyamatos kerékpáros összeköttetés jön létre Tatabánya, Tata, Dunaalmás, Környe és Oroszlány között.
 
Szücsné Posztovics Ilona, a város polgármestere kedden, a kivitelezési szerződés aláírásakor elmondta: az új útvonal Tatabánya határától az Erőműi-tó keleti oldalán elvezetve csatlakozik a városi kerékpárút-hálózathoz.

Négy évszakos élménykínálatáért kapott öt csillagot a vonyarcvashegyi strand

2023. június 21. 18:10
A szabadvízi strandok közül a vonyarcvashegyi Lido szerezte meg elsőként a Vízparti strandok védjegyet. Pali Róbert polgármestert arról kérdeztük, mivel érdemelték ki az ötcsillagos minősítést.
 
Vonyarcvashegy vezetése négy évvel ezelőtt fogalmazta meg a strand fejlesztésével kapcsolatos célkitűzéseket. Elvárásuk szerint a nagyközség strandjának egész évben nyitva tartó, többgenerációs, sok látogatóélményt nyújtó attrakcióvá kell válnia,  mely családbarát találkozási és rekreációs központként működik és partneri viszonyt ápol a szomszéd településekkel.