Olcsóbban termeszthető, mint a kukorica. Mi az?

2023. május 09. 10:47
2023-at a köles évének nyilvánította az ENSZ élelmezésügyi szervezete, a FAO.
A szervezet arra szeretné ráirányítani a figyelmet, hogy ez az a haszonnövény, melyre az erősödő klímaváltozás nincs akkora hatással, mint más termesztésbe vont növényfajunkra.
Az elmúlt évtizedekben Magyarországon visszaszorult a termesztése, de úgy tűnik, újra a jövő növénye lehet, hiszen amellett, hogy jól tűri a szárazságot, ásványi anyagokban az egyik, ha nem a leggazdagabb gabona. 
 
Olcsóbban termeszthető, mint a kukorica. Mi az?
Kovasavat, fluort, ként, foszfort, vasat, magnéziumot, káliumot, kalciumot, szilíciumot és cinket tartalmaz. Gazdag B-vitaminokban (B1, B2, B6, B17) és pantoténsavban is.
 
Valószínűleg a legősibb termesztett gabonaféle. A Közel-Keleten biztosan termesztették 4000 évvel ezelőtt, de egyes források szerint 10000 éves múltra tekint vissza a hasznosítása. A világnépesség harmadának alapélelmiszere napjainkban is, főleg Ázsiában és Afrikában. A világ kölestermelésének 80–85 százaléka emberi fogyasztásban hasznosul.
 
Általában kását készítenek belőle, de búza- vagy rozsliszttel keverve kenyér alapanyagául is szolgálhat. Íze édeskés, diójellegű. Tápértéke igen magas, éppen ezért népszerű a világ szegényebb országaiban. Például fasírtgolyókat készítenek belőle, helyettesítheti a rizst, sós és édes ételként egyaránt elkészíthető.
 
A díszmadártenyésztők madáreleségnek használják, jól emészthető rostjai és a magas cukortartalma miatt kérődzők is fogyasztják egyes fajtáit.
 
A középkorban hazánkban a legjelentősebb gabonaféle volt, búza szorította ki a termelésből. Ma leginkább a gluténérzékenyek és a reformkonyha hívei fogyasztják. Meglehetősen kis területen termesztik a hazánkban, annak ellenére, hogy rövid tenyészideje miatt kiválóan alkalmas a kettőstermesztésre és a másodvetésre. De alternatívát jelenthet a belvizes területek kései hasznosítására is.
 
Ma a Nyíregyházi Kutatóintézetben foglalkoznak a nemesítésével. A cél olyan fajták előállítása, amely alternatív növényként hasznosítható az állati takarmányozásban, viszont művelésmódja, termesztéstechnológiája szintjének a kor elvárásait szem előtt kell tartania. Ígéretes növény, mert a betegségeknek jól ellenáll, pergésmentesen betakarítható. Bioetanol-gyártás területén is sikerrel kecsegtet az alkalmazása, mert az egységnyi területen előállított kölesből, kisebb költséghányaddal ugyanannyi etanol nyerhető, mint a kukoricából, emellett kevésbé gyomosodik.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Halálos fenyegetés helyett becsülni kell a jégvédelmet

2024. február 12. 13:49
Durván 4 milliárdba kerül évente a gazdáknak és az államnak, de több milliárdos kárt képes megelőzni a szántókon és a kertészetekben az országos jégkármérséklő rendszer. És nem igaz, hogy ez csinálja az aszályt…

Miért költ Franciaország a saját boraik megsemmisítésére?

2023. szeptember 05. 12:59
A támogatás emelésének hírét Marc Fesneau, Franciaország mezőgazdasági minisztere jelentette be.